Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Foxconn praat met Saudi-Arabië over fabriek voor chips'

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Intel steekt 17 miljard euro in nieuwe chipfabrieken in Duitsland

Intel: meer chipproductie in Europa
© Intel

Intel gaat 17 miljard euro investeren in twee chipfabrieken in de Duitse stad Maagdenburg. Eerder werd al bekend dat het Amerikaanse chipbedrijf de komende jaren 80 miljard euro steekt in het verbeteren van de chipcapaciteit in Europa. De regio kampt al tijden met een groot tekort.

De Europese Unie heeft zichzelf tot doel gesteld om tegen 2030 een vijfde van alle chips te produceren. Om dat doel te bereiken wordt subsidie verleend aan bedrijven. Intel heeft niet bekendgemaakt hoeveel subsidie het van de EU ontvangt voor zijn investeringen.

Met de bouw van de chipfabrieken in Duitsland worden volgens Intel drieduizend nieuwe vaste banen gecreëerd bij het bedrijf. Daarnaast steekt de Amerikaanse onderneming 12 miljard euro extra in een Ierse fabriek waardoor die totale investering uitkomt op meer dan 30 miljard euro. In Frankrijk komt een onderzoekscentrum waar op termijn plek is voor duizend medewerkers. (ANP)

 


 

Oekraïense regering opent website voor donaties in bitcoin

bitcoin
© Shutterstock

Mensen die een directe financiële bijdrage willen leveren aan Oekraïne kunnen dat nu doen in cryptomunten zoals bitcoin. De Oekraïense regering heeft samen met cryptobedrijven FTX en Everstake een website gemaakt waar donaties kunnen worden gedaan die worden doorgestuurd naar de centrale bank van het land.

Op de website Aid For Ukraine kan worden gedoneerd in onder meer bitcoin, ethereum en dogecoin. Rond 08.00 uur Nederlandse tijd stond de teller op ruim 48,5 miljoen dollar (meer dan 44 miljoen euro).

"Elke helm, kogelvrij vest en nachtkijker redt de levens van Oekraïense soldaten", schrijft de minister van Digitale Transformatie van het land dat eind februari door Rusland werd aangevallen op de site. "Heel veel dank aan iedereen in de cryptogemeenschap voor het steunen van Oekraïne!" Het geld zal ook worden gebruikt om burgers te ondersteunen die dringend humanitaire hulp nodig hebben. (ANP)

 


 

'Foxconn praat met Saudi-Arabië over fabriek voor chips'

Foxconn productie
© Foxconn

Foxconn praat met Saudi-Arabië over een fabriek waar onder meer computerchips en schermen gemaakt kunnen worden, meldt zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Het Taiwanese bedrijf, dat onder meer iPhones assembleert voor Apple, maar ook spelcomputers voor Nintendo en Sony, zou daar 9 miljard dollar in willen investeren. Omgerekend is dat zo'n 8,2 miljard euro.

Foxconn wil in ruil voor de investering in de fabriek, die in de nieuw te bouwen stad Neom zou moeten komen, onder meer financiering krijgen. Ook zou het bedrijf belastingvoordelen en subsidies voor het gebruik van stroom en water willen hebben. Saudi-Arabië eist op zijn beurt dat twee derde van de producten uit de fabrieken door Foxconn zelf wordt gebruikt zodat er gegarandeerd een afnemer is.

Een deal zou voor zowel Foxconn als Saudi-Arabië goed uitkomen. Foxconn wil minder afhankelijk worden van productie in China vanwege de spanningen tussen dat land en de Verenigde Staten de afgelopen jaren. Bovendien wil het meer gaan doen dan alleen assembleren van elektronica en heeft het zijn zinnen gezet op het bouwen van elektrische auto's. Saudi-Arabië probeert een techsector op te zetten om zo minder afhankelijk te zijn van olie.

Overigens heeft Foxconn nog andere opties als het niet tot een overeenkomst komt. Het bedrijf, dat officieel Hon Hai Precision Engineering heet, praat ook met de Verenigde Arabische Emiraten over een mogelijke fabriek in dat land. (ANP)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.