Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Fortnite-producent vol in aanval tegen Apple en Google

Kort nieuws van vandaag.

17 augustus 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


Trump overweegt Alibaba in de ban te doen

Donald Trump
Donald Trump © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Gage Skidmore

De Amerikaanse president Donald Trump overweegt het Chinese techbedrijf Alibaba in de Verenigde Staten te verbieden. Dat zei hij tijdens een persconferentie zaterdag op zijn golfclub in Bedminster.

Het dreigement van Trump volgt nadat vrijdag het Chinese moederbedrijf van de populaire filmpjesapp TikTok al is bevolen binnen negentig dagen de Amerikaanse activiteiten te verkopen. Anders zou ook voor TikTok een ban in het verschiet liggen. De app verzamelt volgens Amerikaanse politici te veel data van zijn gebruikers en die zouden zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen, denken ze.

Trump heeft de handelsrelatie tussen de VS en China tot een van de belangrijkste thema's gemaakt van zijn presidentschap. Hij is doorgaans kritisch op het Aziatische land, maar prees zaterdag wel China's aankopen van landbouwproducten uit de VS, waarover de twee landen eind vorig jaar een deal bereikten. (ANP)

 

 


Fortnite-producent vol in aanval tegen Apple en Google

Fortnite gehacked
FortNite ©Check Point

Na Apple heeft ook Google het populaire spel Fortnite uit zijn appstore verwijderd. Dat gebeurde nadat Epic Games, het bedrijf achter Fortnite, een eigen betaalmethode in het spel had geïntroduceerd. Daar konden spelers muntjes kopen voor in het spel, waarbij ze minder betaalden dan via de officiële methodes die Apple en Google voorschrijven. De beide techreuzen vragen namelijk 30 procent van iedere transactie.

Epic had zijn aanval op Apple en Google goed voorbereid. Kort nadat de twee bedrijven Fortnite hadden verwijderd, diende de spelletjesmaker een aanklacht tegen ze in wegens misbruik van hun monopolieposities. In de aanklacht tegen Apple haalde Epic een bekende reclame van de iPhonemaker uit 1984 aan, waarin Apple zich als uitdager presenteerde tegen een dreigende overheersing van IBM op de computermarkt. Ook maakte Fortnite een filmpje dat die reclame parodieert. In de aanklacht tegen Google richt het gamesbedrijf zijn pijlen op het bekende motto van de zoekgigant uit zijn vroegste dagen: Don't Be Evil.

De verwijdering van de apps uit de downloadwinkels van Apple en Google betekent niet dat spelers van Fortnite het spelletje niet meer kunnen starten. Wel betekent het dat nieuwe spelers het daar niet meer kunnen downloaden. Op Android, het besturingssysteem van Google, zijn overigens nog andere mogelijkheden om het spelletje te downloaden. Epic kan Fortnite op zowel iOS als Android niet meer van updates voorzien.

Epic gokt erop dat het door de populariteit van Fortnite een drukmiddel heeft bij Apple en Google. Het heeft zijn spelers al gewaarschuwd dat ze door de verwijdering mogelijk het volgende seizoen van Fortnite niet kunnen spelen.

Apple en Google liggen al langer onder vuur vanwege de forse bijdrage die ze vragen aan softwaremakers voor het plaatsen van artikelen in hun appstores. Zo wordt Apple door de Europese Commissie onderzocht na klachten van onder meer streamingdienst Spotify. Het Zweedse bedrijf liet aan de Amerikaanse journalist Peter Kafka weten de beslissing van Epic Games om stelling te nemen tegen Apple aan te moedigen. (ANP)

 

 


Facebook deelt in protest tegen hoge afdracht aan Apple en Google

Apples App en iTunes Store

Facebook klaagt ook over het commissiebeleid in de App Store van Apple. Het sociale netwerk ergert zich eraan dat de iPhonemaker bij een nieuwe dienst van Facebook gewoon de gebruikelijke vergoeding wil hebben op zogeheten in-app-aankopen.

Bij Facebook is het nu ook mogelijk voor bedrijven om betaalde online-evenementen op te zetten. Ondernemingen kunnen bij Facebook-gebruikers kosten in rekening brengen voor toegang tot bepaalde livestreams, zoals een yogales of een seminar.

Normaal krijgt Apple altijd 30 procent commissie op betalingen die binnen de Facebook-app worden gedaan. Dat is een regel voor apps die vanuit de App Store kunnen worden gedownload.

Het bedrijf van topman Mark Zuckerberg had Apple dit keer evenwel gevraagd om af te zien van de gebruikelijke vergoeding, ook omdat het om transacties voor kleinere ondernemers zou gaan. Die zouden het al moeilijk genoeg hebben door de coronacrisis. Maar Apple weigerde akkoord te gaan. Met rivaal Google lukte het wel om andere afspraken te maken, al ziet dat bedrijf daarbij niet af van zijn recht op commissie.

Eerder kwam er al soortgelijke kritiek op Apple van bekende bedrijven als Spotify en Epic Games, de maker van het populaire schietspel Fortnite. Dat laatste spel is vanwege een betalingsgeschil onlangs zelfs uit de appstores van zowel Apple als Google verwijderd. Dat gebeurde nadat Epic Games een eigen betaalmethode in het spel had geïntroduceerd. Daar konden spelers muntjes kopen voor in het spel, waarbij ze minder betaalden dan via de officiële methodes die Apple en Google voorschrijven. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Jasper Bakker 17 augustus 2020 14:36

Beste Cyberiad,
Je bent zeker geen zeikerd, want dit was een flinke taalfout van ons.
Excuses!
En dank voor je oplettendheid.

Nu gauw aangepast (bijna pijlsnel)?
;)
Mvg,
Jasper Bakker
AG Connect

cyberiad 17 augustus 2020 13:46

"richt het gamesbedrijf zijn peilen"? Ik zal wel een zeikerd zijn, maar dit soort fouten hoort toch niet? Is er geen nacontrole meer? Begrijpt de schrijver wel wat de uitdrukking betekent?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.