Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Fintech lijdt onder coronacrisis

Kort nieuws van vandaag.

7 september 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

Samsung steekt Nokia en Ericsson de loef af met 5G-deal

zendmast Ericsson

De Amerikaanse ban op telecomleverancier Huawei speelt nieuwkomer Samsung in de kaart. Het Zuid-Koreaanse bedrijf heeft nu in de Verenigde Staten een miljardendeal gesloten om 5G-infrastructuur te leveren aan telecomprovider Verizon. De meer gevestigde leveranciers Nokia en Ericsson zijn gepasseerd.

Samsung Electronics heeft een contract ter waarde van 6,6 miljard dollar gesloten met Verizon. Die Amerikaanse telco verkiest deze leverancier boven het Finse Nokia en het Zweedse Ericsson. De twee leveranciers van telecomapparatuur zijn eerder door analisten beschouwd als grote winnaars van de Amerikaanse ban op het Chinese Huawei. De Verizon-deal van Samsung staat hier haaks op.

Het nieuws van de miljardendeal voor Amerikaanse 5G-infrastructuur komt naar voren uit documenten die de Amerikaanse tak van Samsung heeft ingediend bij de aandelenbeurs. Het is waarschijnlijk één van de grootste 5G-contracten van de hardwareproducent tot op heden, schrijft IT-nieuwssite The Register. De waarde van 6,6 miljard dollar vertegenwoordigt 3,43 procent van de totale omzet over 2019. Samsung heeft in 2018 de ambitie geuit om tegen 2020 zo'n 20 procent van de wereldwijde 5G-markt in handen te hebben.

 

Wikileaks-topman weer voor de rechter

assange

De Australische WikiLeaks-oprichter Julian Assange staat vanaf maandag voor de rechter in Londen over zijn eventuele uitlevering aan de Verenigde Staten. Daar vervolgt justitie hem met achttien aanklachten onder meer wegens publicatie van geheim materiaal over de oorlog in Afghanistan en Irak via zijn 'klokkenluiderswebsite'.

Assange verkreeg de informatie in 2010 dankzij een Amerikaanse militair, Chelsea Manning (geboren als Edward Manning). Die bron van de gevoelige gegevens is in de VS veroordeeld maar is inmiddels door gratie van president Obama weer op vrije voeten. Over de uitlevering van Assange waren er begin dit jaar enkele zittingen. Nu moet de zaak afgerond worden in naar schatting drie weken tijd.

De nu 48-jarige Assange verwierf de gevoelige informatie door spionage en hacken. Volgens de Amerikaanse aanklagers bracht hij met de openbaarmaking levens in groot gevaar. Hij mag deze uitleveringszaak niet in vrijheid afwachten, omdat hij al eerder de benen nam terwijl hij voorwaardelijk vrij was. Assange dook in 2012 onder in de ambassade van Ecuador te Londen. Dit was om uitlevering aan Zweden te voorkomen in een andere, inmiddels geseponeerde verkrachtingszaak.

Vorig jaar liet Ecuador hem door de Britse politie uit de ambassade verwijderen. Hij kreeg een celstraf van vijftig weken wegens het schenden van de voorwaarden voor zijn invrijheidstelling destijds. Hij zit volgens zijn naasten in erbarmelijke omstandigheden opgesloten in de Belmarsh-gevangenis in Zuidoost-Londen. (ANP)

 

 

 


Fintech lijdt onder coronacrisis

fintechs in Nederland

De investeringen in technologische vernieuwingen in de financiële sector zijn in het eerste halfjaar wereldwijd fors gedaald door de coronacrisis. Dit terwijl er steeds meer vraag is naar die diensten, meldt adviesbureau KPMG. De totale investeringen in fintech kromp naar 25,6 miljard dollar, tegen 39,4 miljard dollar in dezelfde periode vorig jaar.

Vergeleken met het tweede halfjaar van vorig jaar is de daling veel groter. In die periode werd wereldwijd 111 miljard dollar in fintech geïnvesteerd. Nienke Wichers Hoeth, fintech-specialist bij KPMG, verwacht dat bedrijven in de toekomst juist meer gaan investeren in financiële technologie. "Niet alleen in klantgerichte, digitale technologieën, maar ook in mogelijkheden om hun kosten te beheersen en sneller op veranderingen te kunnen reageren", schrijft zij.

Het adviesbureau ziet door de coronacrisis een verschuiving in het gedrag van de klant, onder meer in de gestegen adoptie van digitale betaaldiensten. Dat heeft ook de bedrijfsvoering van ondernemingen veranderd. Overheden over de hele wereld vestigen hun aandacht intussen op regelgeving. Zo kondigde de Nederlandse regering al aan obstakels uit de weg te willen ruimen die groei van de Nederlandse fintech-sector in de weg staan.

KPMG verwacht de komende periode een toenemende consolidatie in fintech omdat veel beginnende bedrijven in de sector moeite hebben om financiering aan te trekken. "Opportunistische investeerders zullen daarbij op zoek gaan naar aantrekkelijke deals", aldus Wichers Hoeth. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.