Innovatie & Strategie

Juridische zaken
IT-kort

IT-kort, o.a.: 'Fiat Chrysler nadert schikking over sjoemelsoftware in VS'

Kort IT-nieuws van vandaag.

27 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Chinese krant: Alibaba-oprichter Jack Ma bezoekt Nederland

Alibaba-oprichter Jack Ma
© Ali Group

Jack Ma, de oprichter van de Chinese e-commercereus Alibaba, heeft verschillende bedrijven en onderzoeksinstellingen in Nederland bezocht. Dat meldt de Hongkongse krant South China Morning Post op basis van ingewijden die zeggen dat Ma is geïnteresseerd in agrarische technologie. Het Engelstalige dagblad publiceerde ook een foto van Ma in een kas van een "onderzoeksinstituut in Nederland".

Ma werd steenrijk met Alibaba maar raakte gebrouilleerd met de Chinese regering. In het najaar van 2020 verdween hij maandenlang van de radar, waarbij werd gespeculeerd over een arrestatie door de Chinese autoriteiten. Beijing voert de laatste tijd de controle op grote techbedrijven uit de Volksrepubliek fors op, waardoor een beursgang van Alibaba's financiële divisie vorig jaar op het laatste moment werd afgeblazen. Daarnaast openden toezichthouders een kartelonderzoek naar Alibaba.

De 57-jarige Ma is volgens de South China Morning Post nu vooral geïnteresseerd in kennis over technologie en landbouw in Europa. In Nederland zou hij onder andere BOAL Group hebben bezocht, dat is gespecialiseerd in aluminium daksystemen voor de glastuinbouw. Ma zou "geweldige kansen" zien voor de modernisering van de agrarische sector als kennis over landbouw uit Europa zou worden gecombineerd met technologie van Alibaba, aldus de krant.

Een woordvoerder van Alibaba wilde niet ingaan op het bericht. Het bedrijf benadrukte dat Ma niet langer betrokken is bij de dagelijkse bedrijfsvoering. (ANP)

 


 

Chiptekorten geven chipbedrijf ASMI sterke ordergroei

chipproductie
© ASMI

Chipbedrijf ASMI heeft in het derde kwartaal een recordbedrag aan nieuwe orders binnengekregen. Ook de omzet steeg nu chipproducenten op volle kracht produceren om de chiptekorten aan te pakken. Wel had ASMI wat last van krapte in de toeleveringsketen. Die tekorten aan materialen nemen weer wat af, merkt het bedrijf uit Almere, maar ASMI verwacht dat het de rest van dit jaar nog wel een uitdaging blijft om tijdig alle benodigde materialen geleverd te krijgen.

ASMI maakt onder meer systemen voor de bewerking van zogeheten wafers, de platen waar chips op worden geproduceerd. Chipproducenten die meer chips willen maken hebben ook meer wafers nodig en dus groeit de vraag naar de waren van ASMI. Eind september gaf het bedrijf al aan dat de orders ruim boven de verwachte maximaal 530 miljoen euro zouden uitkomen en uiteindelijk groeide het orderboek zelfs met 625 miljoen euro, ruim het dubbele van dezelfde periode een jaar eerder.

ASMI denkt dit kwartaal nog eens zo'n 600 miljoen euro aan bestellingen binnen te krijgen, maar stopt daarna met het uitspreken van verwachtingen. In de huidige markt vallen er geen nauwkeurige voorspellingen te doen, geeft het bedrijf aan.

De omzet van ASMI bedroeg 433 miljoen euro tegen 315 miljoen een jaar eerder. In het lopende kwartaal denkt ASMI de omzet nog verder op te kunnen voeren naar tussen de 470 miljoen en 500 miljoen euro.

Door de hogere kosten van materialen daalde de winstmarge wel iets. Toch kwam de nettowinst uit op 129 miljoen euro, terwijl dat een jaar geleden nog 58 miljoen euro was. (ANP)

 


 

'Fiat Chrysler nadert schikking over sjoemelsoftware in VS'

autostuur
© Fiat Chrysler

Autoconcern Fiat Chrysler Automobiles (FCA) staat op het punt een schikking te tekenen met het Amerikaanse ministerie van Justitie vanwege de affaire rond sjoemeldiesels. Bronnen meldden aan persbureau Reuters dat met de regeling een bedrag van tussen de 250 miljoen dollar (216 miljoen euro) en 300 miljoen dollar is gemoeid. Daarbij zou FCA schuldig pleiten voor het gesjoemel met pick-uptrucks van RAM en suv's van Jeep.

Momenteel wordt door advocaten van FCA onderhandeld met het ministerie over de details van de schikking, laten de ingewijden weten aan Reuters. De regeling zou binnen enkele weken openbaar gemaakt kunnen worden, is de verwachting. De oplossing volgt vier jaar nadat sectorgenoot Volkswagen schuldig pleitte voor gesjoemel met zijn diesels waarbij 600.000 voertuigen betrokken waren.

Het onderzoek van FCA richt zich op ruwweg 100.000 voertuigen met dieselmotoren die de uitstootregels omzeilden. Het huidige strafrechtelijk onderzoek richt zich op de Amerikaanse eenheid van de Italiaans-Amerikaanse automaker, die nu overigens deel uitmaakt van Stellantis. Het gaat om auto's die tussen 2014 en 2016 werden gemaakt. (ANP)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.