Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Facebook waarschuwt voor Apple-effect

Kort IT-nieuws van vandaag.

28 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

Facebook waarschuwt voor effect van Apple-update

Mark Zuckerberg © CC BY 2.0 - Flickr.com

Socialemediabedrijf Facebook denkt dat een update van Apples mobiele besturingssysteem iOS de resultaten nadelig kan beïnvloeden. In een toekomstige update maakt Apple het verplicht voor gebruikers om toestemming aan apps te geven als die gerichte reclame willen aanbieden op basis van gegevens als locatie en interesses. Dat kan de inkomsten van Facebook al vanaf het eerste kwartaal drukken.

Daartegenover staat dat mensen meer online kopen, wat goed is voor advertenties op de netwerken van Facebook. Facebook maakt zich verder zorgen om de toenemende aandacht voor de verwerking van data van Europese klanten in de Verenigde Staten. Als dat moet worden aangepakt, moet Facebook extra kosten maken. De inkomsten van Facebook bestaan voor het overgrote deel uit geld dat adverteerders betalen om te adverteren op sociale netwerken Facebook en Instagram. Dankzij stijgende reclame-inkomsten in het slotkwartaal behaalde het techbedrijf vorig jaar een omzet van net geen 86 miljard dollar, een stijging van 22 procent ten opzichte van 2019. T

opman Mark Zuckerberg spreekt dan ook van een "sterk slot van het jaar". Facebook had in het begin van het jaar nog last van tegenwind toen adverteerders in hun budget sneden toen de coronacrisis toesloeg. In de zomer was er bovendien een adverteerdersboycot van bedrijven die vonden dat Facebook te weinig deed om ongelijkheid en extremisme tegen te gaan.

Tegelijkertijd logden gebruikers vaker en langer in tijdens de coronapandemie. Dagelijks waren er in december ruim 1,8 miljard mensen actief op Facebook en 2,6 miljard op alle apps van het bedrijf. Maandelijks ging het om 2,6 miljard en 3,3 miljard mensen en in beide gevallen was dat een stijging van ruim 10 procent ten opzichte van een jaar eerder. De winst van Facebook kwam uit op 29,1 miljard dollar tegen 18,5 miljard dollar in 2019. Dat is een stijging van 58 procent.

Behalve dat de omzet sterker steeg dan de kosten, profiteerde Facebook ook van een fors lager belastingtarief. In 2019 ging nog een kwart van de winst op aan belastingen, in 2020 was dat nog maar 12 procent.

 

Sterke vraag naar nieuwe iPhone leidt tot recordkwartaal Apple

Techbedrijf Apple heeft voor het eerst een omzet behaald van meer dan 100 miljard dollar in één kwartaal. De onderneming profiteerde van sterke verkopen van de nieuwe iPhone-modellen in de feestdagenperiode. Meer mensen hadden op de iPhone 12 gewacht omdat dit de eerste iPhone was die gebruik kan maken van het 5G-netwerk.

De omzet van Apple in het eerste kwartaal van het gebroken boekjaar kwam uit op 111,4 miljard dollar. De nettowinst bedroeg 28,7 miljard dollar in het kwartaal, eveneens een record. Een jaar eerder werd een totale omzet behaald van bijna 92 miljard dollar, met een winst van 22,2 miljard dollar.

Volgens Apple liep met name in China de verkoop goed, met een plus van 57 procent. De verkoop buiten de VS was goed voor 64 procent van de inkomsten in de afgelopen periode. Naast een sterke vraag naar iPhones had Apple ook de wind in de zeilen door het vele thuiswerk- en onderwijs in coronatijd, met een grotere vraag naar iMac-computers, iPads en MacBooks. Ook draagbare apparatuur zoals AirPods en de Apple Watch werd goed verkocht. Verder werd meer verdiend met diensten zoals bijvoorbeeld iTunes.

Topman Tim Cook was verheugd met de cijfers. Die wijzen volgens hem op een enthousiaste ontvangst van de nieuwste producten van Apple bij consumenten. De resultaten van het Californische technologieconcern vielen beter uit dan analisten op Wall Street hadden verwacht. Apple is het duurste beursgenoteerde bedrijf in de Verenigde Staten met een marktwaarde van 2,4 biljoen dollar, omgerekend bijna 2000 miljard euro. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.