Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Facebook verwijderde 18 miljoen misleidende coronaberichten

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


G20 landen lopen jaarlijks 32 miljard dollar mis door 5 techgiganten

Investeringen

Terwijl de wereldleiders morgen tijdens een speciale G20 top over de aanpak van de COVID-19 pandemie vergaderen, blijkt uit nieuw onderzoek van ActionAid dat deze groep landen jaarlijks alleen al door 5 grote techbedrijven een potentieel van 32 miljard dollar aan belastinginkomsten mislopen. Een bedrag waarmee voor alle mensen op de wereld 2 doses COVID-19 vaccin had kunnen worden gekocht. Nederland loopt door deze bedrijven jaarlijks zelfs 456 miljoen dollar potentiële belastinginkomsten mis.

Door de pandemie staat de gezondheidzorg overal ter wereld onder grote druk. De noodzakelijke extra investeringen en de tegelijkertijd sterk afgenomen belastinginkomsten, maakt de situatie voor overheden extra lastig. Maar niet alle sectoren hebben evenveel last van deze gezondheidscrisis. Wereldspelers in technologie Amazon, Apple, Facebook, Microsoft en Alphabet Inc (Google) hebben gedurende de pandemie miljarden winst gemaakt. Door zwakke belastingregels en belastingontwijking kunnen dergelijke bedrijven gemakkelijk belasting ontwijken. Hierdoor lopen overheden belastinginkomsten mis die harder dan ooit nodig zijn om gezondheidzorg te verbeteren, de pandemie te beslechten en het economisch herstel in te leiden.

Dit geldt in nog veel meer voor landen in het mondiale zuiden, waar het zorgstelsel al voor de pandemie ontoereikend was. Met eerlijke belastingregels had een land als Nigeria bijvoorbeeld 100 miljoen dollar extra aan belastingen kunnen innen bij deze 5 bedrijven, genoeg om het jaarsalaris van 70,000 verpleegkundigen kunnen betalen. Bangladesh loopt potentieel 49.3 miljoen dollar mis, genoeg voor het jaarsalaris van 12,800 verpleegkundigen.  

Sinds 2019 is de OESO bezig om ervoor te zorgen dat ook techbedrijven hun eerlijke aandeel belastingen gaan betalen. Het doel is deze zomer een akkoord over het pakket aan maatregelen te bereiken, maar of dat gaat lukken is nog hoogst onzeker. De voorgestelde maatregelen gaan nog niet ver genoeg om digitale bedrijven adequaat te belasten en zorgen in de huidige vorm onvoldoende voor genoeg belastinginkomsten voor ontwikkelingslanden. 

 

'Apple verdiende 100 miljoen dollar aan Fortnite via App Store'

Fortnite
© Shutterstock - Julio Ricco

Apple verdiende ruim 100 miljoen dollar aan de commissies die het ontving met het aanbieden van het populaire spel Fortnite in zijn App Store. Dat kwam naar voren in een getuigenis van een medewerker van de iPhonefabrikant.

Apple is verwikkeld in een juridische strijd met Epic, de maker van Fortnite. De gamesontwikkelaar beschuldigt Apple ervan misbruik te maken van zijn machtspositie door te eisen dat apps het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30 procent van alle opbrengsten afdragen.

Michael Schmid, die een leidende functie heeft bij de ontwikkel- en gamedivisie van de App Store, kwam woensdag met een ruwe schatting van de inkomsten tijdens de lopende rechtszaak tussen de bedrijven. Hij wilde geen exact bedrag noemen en wilde ook niet zeggen of de inkomsten meer dan 200 miljoen dollar bedroegen, omdat het volgens hem "ongepast" zou zijn om die informatie te delen.

Sensor Tower kwam vorig jaar met een aanzienlijk hogere schatting dan 100 miljoen dollar. Fortnite-spelers zouden volgens het marktdatabedrijf voor mobiele apps bijna 1,2 miljard dollar uitgegeven hebben via Apple's App Store. Dat zou Apple een omzet van ongeveer 354 miljoen dollar hebben opgeleverd.

Volgens Schmid heeft Apple 1 miljoen dollar uitgegeven aan marketingkosten voor Fortnite gedurende de laatste elf maanden dat het spel in de App Store stond. De advocaat van Epic zette die 1 miljoen dollar af tegen de zeker 100 miljoen dollar aan inkomsten. Hij bestempelde dit als een goede deal.

Sinds vorig jaar zijn Epic en Apple in een strijd verwikkeld, nadat Epic eenzijdig besloot een eigen betalingssysteem in zijn iPhone-app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en zette de programma's van Epic daarom uit de App Store. Epic kwam ook al met klachten tegen Apple in de Europese Unie, Groot-Brittannië en Australië.

Het gaat volgens kenners om een van de belangrijkste rechtszaken in de Amerikaanse techwereld in jaren. Dat komt omdat hierin een verdienmodel van grote techbedrijven als Apple en ook Google ter discussie staat. (ANP)

 


 

Facebook verwijderde 18 miljoen misleidende coronaberichten

disease
© CC0 - Pixabay.com -nastya_gepp

Facebook heeft naar eigen zeggen meer dan 18 miljoen misleidende coronaberichten verwijderd van zijn platforms als Facebook en Instagram. De berichten zouden het Covid-19-beleid van het techconcern hebben geschonden. Facebook wil namelijk niet dat er desinformatie op zijn platforms circuleert.

Het bedrijf kreeg eerder kritiek op de manier waarop zijn sociale platforms werden gebruikt om angst over vaccins en desinformatie over het virus te verspreiden. Daarop nam Facebook een aantal maatregelen om te voorkomen dat valse informatie wordt gedeeld. Recidivisten werden daarbij van de platforms geweerd. Ook verwees Facebook gebruikers door naar een centraal Covid-19-informatiecentrum.

De cijfers over de periode tot april werden woensdag vrijgegeven als onderdeel van een regulier rapport over het handhaven van de gemeenschapsnormen in het eerste kwartaal.

Facebook zei in dat rapport dat het 8,8 miljoen keer optrad tegen gevallen van pestgedrag en intimidatie op Facebook. Op Instagram ging het om 5,5 miljoen vergelijkbare voorvallen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.