Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Facebook start klimaatinformatiecentrum tegen nepnieuws

Kort nieuws van vandaag.

15 september 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

EU-hof: diensten buiten databundel schenden netneutraliteit

iPhone

Telefoonproviders in de Europese Unie mogen sommige diensten niet voor hun klanten beter toegankelijk maken dan andere. Als een aanbieder een dienst niet laat meetellen voor de databundel, schendt hij de zogeheten netneutraliteit, heeft het Europese Hof van Justitie bepaald.

Het hof velde een oordeel over telefoonabonnementen van het Hongaarse telecombedrijf Telenor, die een 'nultarief' rekent voor bijvoorbeeld een muziek- of een chatdienst. Telenor brengt dat datagebruik niet in mindering op de databundel. En als die bundel op is worden deze diensten niet, zoals al het andere internetgebruik, vertraagd of zelfs geblokkeerd.

Zulke abonnementen brengen het recht van gebruikers op een vrij en open internet in gevaar, vindt het hof. Doordat het "technisch moeilijker of zelfs onmogelijk" wordt om bijvoorbeeld een concurrerende muziekapp te gebruiken, komen die in de knel. Als meer klanten zulke contracten sluiten wordt dat gevaar alleen maar groter en de keuze voor gebruikers kleiner.

De uitspraak heeft een fundamenteel karakter. Wat precies de gevolgen zijn voor ook Nederlandse internetabonnementen, moet blijken als nationale rechters zich erover buigen. (ANP)

 

 

Ontslagen datascientist doet boekje open over Facebook-cultuur

Nepnieuws

Sophie Zhang stelt de interne cultuur binnen Facebook verantwoordelijk voor de slechte reputatie van het sociale netwerk bij het bestrijden van nepaccounts en nepnieuws.

Zhang noemt het team waar zij 2,5 jaar deel van uitmaakte het 'fake engagement team'. In haar lijvige memo vertelt ze over de silo waarin ze werkte, zonder ondersteuning van de organisatie en zelfstandig beslissingen moest maken over welke accounts zij in de gaten moest houden. Zo kwam ze er achter dat via accounts in landen als Azerbeijan, Bolivia, Ecuador, Honduras, India, Oekraïne en Spanje veel misinformatie over COVID-19 werd gericht op de Verenigde Staten. "Hoewel ik de beste beslissing maakte die ik kon op basis van de kennis die ik op dat moment had, was ik uiteindelijk degene die de beslissing maakte om er niet verder in te duiken of er juist een prioriteit van te maken. Nu weet ik dat ik bloed aan mijn handen heb", schrijft ze. Zhang stuitte op verschillende pogingen van overheden om het Facebook-platform op grote schaal te misbruiken om eigen burgers te misleiden.

Onderdeel van het probleem was dat vanuit de Facebook-organisatie er sterke druk was op Zhang om aandacht te besteden aan de beveiligingsproblematiek die de aandacht trekt van onder meer The New York Times of The Washington Post. "Ik kreeg te horen dat het werk dat ik deed niet voldoende belangrijk was met de argumentatie dat als dat wel zo was, het wel meer de aandacht zouden trekken."

Het memo dat Zhang stuurde naar het interne communicatiesysteem, kwam in handen van Buzzfeed News die het in delen publiceerde. (TDO)

 

 

'Lockdown versnelde krimp mobiele markt in Nederland'

Android-smartphone

Telecombedrijven hebben in Nederland opnieuw minder verdiend aan mobiele diensten. In het tweede kwartaal daalde de omzet uit mobiel met 4,5 procent ten opzichte van een jaar eerder, berekende marktonderzoeker Telecompaper. De daling van die inkomsten kreeg een extra zet door lockdownmaatregelen tegen het nieuwe coronavirus, onder andere door de klap die de pandemie het aantal reizigers toebracht.

Doordat er veel minder internationaal wordt gereisd daalden ook de roaminginkomsten voor telecombedrijven. Dat zijn de vergoedingen die providers van buitenlandse mobiele klanten in Nederland betalen voor het gebruik van het plaatselijke netwerk. Doordat er meer mensen thuis werkten, overschreden ook minder mensen hun mobiele bundel, aldus Telecompaper.

De totale omzet uit mobiele diensten bedroeg in het tweede kwartaal 886 miljoen euro. In de eerste drie maanden van 2020 daalden de inkomsten uit mobiel ook, maar slechts met 1,4 procent. Voor heel het jaar rekent Telecompaper nu op een afname van 4,3 procent van de omzet uit mobiele diensten. (ANP)

 

 

Facebook start klimaatinformatiecentrum tegen nepnieuws

facebook

Facebook start een klimaatinformatiecentrum om nepnieuws te bestrijden. Het sociale medium doet dat op een moment dat de kritiek vanwege het toestaan van onwaarheden over de bosbranden in het westen van de Verenigde Staten aanzwelt.

Het informatiecentrum moet gebruikers van wetenschappelijke informatie gaan voorzien over het klimaat. De dienst komt er hetzelfde uit te zien als de informatiecentra die Facebook eerder lanceerde over het coronavirus en over de Amerikaanse verkiezingen. Voorlopig is het alleen toegankelijk in de VS, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk.

"Het wetenschappelijke klimaatinformatiecentrum is een plek op Facebook waar feitelijke bronnen van de belangrijkste klimaatorganisaties te vinden zijn en waar staat welke stappen mensen kunnen zetten in hun leven om klimaatverandering te bestrijden", aldus het sociale medium.

Facebook wordt ervan beschuldigd onjuiste informatie over klimaatverandering toe te staan doordat opinie-artikelen niet onder het factchecksysteem van het sociale medium vallen. "Inhoud die als opinie wordt gepresenteerd, maar is gebaseerd op onderliggende onjuiste informatie, kan nog steeds in aanmerking komen voor beoordeling", laat Facebook in een reactie weten.

Onjuistheden over het klimaat door politici worden nog wel toegestaan, net als op andere sociale media. "Toespraken van politici staan altijd bol van de overdrijvingen en het selectief gebruiken van data", stelt beleidsbepaler bij Facebook Nick Clegg. In een reactie zegt Facebook deze toespraken wel te verwijderen als er risico is op "real world harm". (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.