Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Facebook sluit Ierse afdelingen waarmee het belasting omzeilde

Kort IT-nieuws van vandaag.

28 december 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

Musk hint op beursgang satellietnetwerk in opbouw Starlink

raketlancering
© SpaceX

Miljardair en Tesla-baas Elon Musk verwacht dat zijn satellietnetwerk in opbouw Starlink op termijn "geschikt zal zijn" voor een beursgang. Dit kan als de opbrengsten van het bedrijf, dat onderdeel is van Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX, wat beter "voorspelbaar" zijn, zo zei hij.

Door duizenden satellieten rond de aarde te plaatsen wil Starlink wereldwijd breedbandinternet kunnen leveren. SpaceX heeft al honderden satellieten in de ruimte gebracht. Vanaf 2033 zou het bedrijf daar geld mee moeten kunnen verdienen, menen kenners.

De opmerkingen van Musk sluiten aan bij die van SpaceX-topvrouw Gwynne Shotwell eerder dit jaar. Zij zei tijdens een bijeenkomst in februari dat een beursgang van Starlink investeerders de kans biedt om ook onderdeel te worden van het "meest belovende" project van het ruimtevaartbedrijf. Vooralsnog is het voor investeerders bijna onmogelijk geweest om eigenaar te worden van een deel van SpaceX, dat een leidende rol speelt in de commerciële raketindustrie.

Starlink wil onder meer op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen. De satellietjes moeten zorgen voor snel internet op aarde en op termijn ook in de ruimte. Ook Amazon en Facebook werken aan internetsatellieten, terwijl Apple eerder aankondigde satellieten te willen gebruiken voor internet.

De afgelopen tijd was SpaceX herhaaldelijk in het nieuws. Eind mei lanceerde het bedrijf voor het eerst een bemande raket die naar het internationale ruimtestation ISS ging. Het was de eerste commerciële raket die astronauten naar het ISS bracht. Ook is SpaceX bekend van de herbruikbare raketten die het heeft ontwikkeld. Verder maakte SpaceX werk van een maanmissie. De lancering daarvan staat in 2026 gepland. (ANP)

 

 

Facebook sluit Ierse afdelingen waarmee het belasting omzeilde

Facebook dollars
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Esther Vargas

Socialmediabedrijf Facebook heeft een paar Ierse afdelingen opgeheven. Die onderdelen werden gebruikt in fiscale constructies waarmee Facebook ervoor zorgde dat het minder belasting hoefde te betalen. Dat meldt de krant The Times zaterdag.

De Ierse Facebook-tak had het intellectuele eigendom op alle internationale verkopen van het bedrijf. Andere onderdelen van Facebook betaalden de Ierse afdeling voor het gebruik daarvan. Daardoor hoefde Facebook niet in de Verenigde Staten winstbelasting te betalen, maar in Ierland. Zo boekte Facebook in 2018 meer dan 15 miljard dollar winst, waarvoor het 101 miljoen dollar belasting betaalde, aldus The Times. Dat komt neer op een belastingtarief van minder dan 0,7 procent.

"De licentie op intellectueel eigendom voor onze internationale activiteiten is teruggehaald naar de Verenigde Staten", laat Facebook weten aan The Times.

De Amerikaanse belastingdienst, de Internal Revenue Service, heeft Facebook begin dit jaar voor de rechter gesleept. De fiscus beschuldigt het bedrijf van belastingontwijking en eist miljarden in achterstallige betalingen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.