Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Facebook sluit deal met Australische media

Kort IT-nieuws van vandaag.

16 maart 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Fransen onderzoeken advertentiesysteem Apple na klacht

Apple iPhone
©CCO / Pixabay

De Franse gegevensbeschermingsautoriteit onderzoekt na een klacht of het advertentiesysteem van Apple in strijd is met regels van de Europese Unie. Het gaat om een reclametool die wordt gebruikt om geld te verdienen met een aantal van zijn apps. Apple zou geen toestemming vragen van gebruikers voor het tonen van gepersonaliseerde advertenties.

De Franse lobbygroep France Digitale die start-ups en durfkapitalisten vertegenwoordigt, diende vorige week een klacht in bij de Franse toezichthouder CNIL. Het bezwaar richt zich op de functie Personalized Advertising, die advertenties toont in de App Store, bij Apple News en de Stocks-app, gebaseerd op gegevens van gebruikers.

De klacht tegen Apple komt op het moment dat het techbedrijf een software-update voor iPhones en iPads voorbereidt, die ergens in de komende weken wordt verwacht. De update moet ervoor zorgen dat Apple-gebruikers meer zeggenschap krijgen over welke bedrijven hun gegevens mogen verzamelen. Apple's gepersonaliseerde advertentiesysteem valt daarbuiten en staat standaard ingeschakeld.

Gebruikers zijn volgens France Digitale "onvoldoende geïnformeerd over het gebruik en de verwerking van hun persoonlijke gegevens". Volgens de lobbygroep heeft Apple te veel macht in handen omdat het kan bepalen wie een "partner" is en wie een "derde partij" en dat dit in de loop van de tijd kan wijzigen zonder dat Apple daarvoor de gebruiker inlicht.

Apple wilde niet direct reageren op een verzoek om commentaar. Eerder noemde het techbedrijf de beschuldigingen "duidelijk vals".

Eerder diende een groep Franse adverteerders al een klacht in bij de mededingingsautoriteit in Frankrijk. Zij willen voorkomen dat Apple wijzigingen doorvoert in de manier waarop het bedrijf gegevens van iPhone-gebruikers verzamelt. Daarbij zou Apple in strijd met Europese regels handelen.

Ook privacy-activist Max Schrems kwam eerder in het geweer tegen Apple. Met zijn lobbygroep Noyb diende hij klachten in bij de Duitse en de Spaanse privacywaakhonden. Dit omdat Apple in zijn ogen onrechtmatig een dienst heeft geïnstalleerd op zijn apparaten en apps waarmee het techbedrijf het gedrag van gebruikers kan volgen. (ANP)

 


 

Huawei brengt 5G-octrooien in rekening

Huawei logo op World mobile Congress 2019
© Huawei

Het Chinese techconcern Huawei gaat een "redelijke vergoeding" vragen aan smartphonemakers als Apple voor de toegang tot zijn voorraad draadloze 5G-octrooien. Daarmee creëert het het bedrijf mogelijk een lucratieve bron van inkomsten doordat het zijn wereldwijde voorsprong op het gebied van volgende generatie netwerken laat zien.

Huawei is eigenaar van 's werelds grootste portefeuille van 5G-octrooien. Het Chinese bedrijf komt met de stap op het moment dat de Verenigde Staten er alles aan doen om onderdelen van het bedrijf uit netwerkapparatuur te weren en de toeleveringsketen op slot te gooien. Het Chinese bedrijf wil betaald krijgen voor zijn patenten maar beloofde lagere tarieven dan concurrenten als Qualcomm, Ericsson en Nokia.

Huawei zou voor de periode tussen 2019 en 2021 ongeveer 1,2 miljard tot 1,3 miljard dollar aan patent- en licentievergoedingen moeten binnenhalen, zeiden leidinggevenden van het bedrijf. Ze zeiden daarbij niet specifiek welk deel daarvan voortkwamen uit 5G. De royalty's per telefoon zijn gemaximeerd op 2,50 dollar, zo werd gemeld.

China's grootste technologiebedrijf wil zich meten met andere techgiganten op het gebied van onder andere verbonden auto's, slimme huizen en robotchirurgie. Over de vraag wie van 5G profiteert, wordt een strijd uitgevochten die qua omvang en reikwijdte in het niet valt bij de eerste wereldwijde octrooioorlog van de techindustrie, die over smartphones. Het is een netelige kwestie die steeds belangrijker wordt naarmate de wereld overschakelt op 5G.

Door de Amerikaanse sancties is de smartphonetak van Huawei zo goed als lamgelegd. Daarnaast belemmeren de beperkingen de netwerkdivisie van de onderneming, omdat veel landen apparatuur van Huawei deels of volledig uit het netwerk verbannen. Volgens Huawei zouden de Amerikaanse sancties geen invloed moeten hebben op de mogelijkheid om kruislicenties af te sluiten met Amerikaanse bedrijven, omdat die patenten openbaar beschikbaar zijn.

Het bedrijf wil de octrooiopbrengsten terugsluizen naar onderzoek om zijn positie in draadloze netwerken te behouden tegenover Ericsson en Nokia. (ANP)


 

Nokia moet kosten besparen en schrapt 10.000 banen

nokia
© Nokia

Nokia wil de komende jaren 10.000 banen schrappen, zo'n 10 procent van het totaal. De maker van telecomapparatuur zoekt nieuwe manieren om geld te besparen en concurrerend te blijven met rivaal Ericsson.

De ingrepen volgen op een teleurstellend jaar en vloeien voort uit de in oktober gepresenteerde strategie, waarmee het bedrijfsmodel van Nokia op de schop moet. Dit omdat Nokia op de markt voor telecomapparatuur hevige concurrentie ervaart.

Met de ingrepen wil Nokia de kosten structureel met 600 miljoen euro verlagen. Ze moeten tegen 2023 zijn gerealiseerd. De banenreductie doet verder niets af aan de plannen en de vooruitzichten voor dit jaar, aldus Nokia.

Rivaal Ericsson meldde onlangs nog dat het er sneller dan verwacht in slaagt om 5G-netwerken aan te leggen. Daarbij lijken ook doelen wat betreft de winstgevendheid eerder dan gepland te worden bereikt. (ANP)

 


 

Chinese president waarschuwt grote techbedrijven

China-president Xi Jinping
Xi Jinping ©Whitehouse.gov

De Chinese president Xi Jinping heeft grote technologiebedrijven gewaarschuwd dat de overheid nog strenger gaat optreden tegen misbruik van sterke marktposities en dat er nog meer toezicht op de sector gaat komen. Daarmee lijkt Peking zijn campagne om de techsector aan banden te leggen verder kracht bij te zetten.

Xi was maandag bij een vergadering van hoge financiële adviseurs van de Communistische Partij. Volgens staatszender CCTV zei hij daar dat de Chinese overheid nog harder zal optreden tegen monopolies van grote internetbedrijven. Ook zal meer toezicht komen op het verzamelen van gebruikersgegevens door techconcerns, net als op hun financiële activiteiten.

Vorige week werd nog bekend dat de Chinese marktautoriteit twaalf bedrijven, waaronder het grote internetconcern Tencent, boetes heeft opgelegd wegens concurrentievervalsing. Beleggers vrezen dat Tencent zijn betalingsdienst WeChat Pay zal moeten onderbrengen in een apart bedrijf, dat dan meer als bank wordt gereguleerd.

Eerder ging ook al de grote beursgang in Hongkong en Shanghai van Ant Financial, een dochteronderneming van Alibaba, op het laatste moment niet door vanwege bezwaren van toezichthouders. Dat had waarschijnlijk te maken met kritische opmerkingen van Alibaba-oprichter Jack Ma over de Chinese regering. (ANP)

 


 

TikTok-moeder ByteDance stapt mogelijk in chips

TikTok
© CC0 - Unsplash.com

Het Chinese techbedrijf ByteDance, vooral bekend van zijn filmpjesapp TikTok, breidt zijn activiteiten mogelijk uit naar chips. Het bedrijf is begonnen met het werven van personeel voor een mogelijk stap in de halfgeleiderindustrie.

Het bedrijf plaatste een dozijn vacatures die verband houden met chips, waaronder hardware- en software-ingenieurs. Een woordvoerder van ByteDance bevestigde dat het personeel aan het werven is op dat vlak en dat het verschillende initiatieven onderzoekt, waaronder het bouwen van serverchips.

ByteDance, opgericht door Zhang Yiming, is een van de meest waardevolle start-ups ter wereld geworden door het succes van TikTok en zijn binnenlandse kloon, Douyin. Het bedrijf wordt momenteel gewaardeerd op ongeveer 180 miljard dollar. ByteDance onderzoekt naar verluidt ook de mogelijkheid voor een beursgang in Hongkong voor een aantal van zijn bedrijven, waaronder Douyin.

Door de chipsmarkt te betreden, duikt Zhang in een sector die een topprioriteit is geworden voor Peking. Tijdens het Nationale Volkscongres deze maand beloofde de regering de uitgaven te verhogen en het onderzoek naar geavanceerde chips en kunstmatige intelligentie te stimuleren, in een poging om met de VS te kunnen concurreren. Ook andere Chinese techbedrijven leggen zich extra toe op chips, waaronder ByteDance-concurrent Baidu, bekend van zijn zoekmachine.  (ANP)

 


 

Facebook sluit deal met Australische media

Facebook logo
© Facebook

Facebook heeft overeenstemming bereikt met Australische mediabedrijven over het gebruik van hun nieuws, melden media in het land dinsdag. News Corp, van mediamagnaat Rupert Murdoch, sloot een deal van drie jaar met het socialemediabedrijf dat zal betalen om nieuws van Australische media van de groep via haar platform te verspreiden.

Nine Entertainment zou een intentieverklaring hebben ondertekend met Facebook, zo berichtten de eigen media van die groep. Het bedrijf heeft het nieuws nog niet formeel bevestigd.De overeenkomsten komen nadat het Australische parlement eind vorige maand een mediawet goedkeurde die digitale platformen verplicht media te betalen voor nieuws dat via hen wordt verspreid.

Uit protest tegen de regelgeving had Facebook het gebruikers in de aanloop naar de stemming bijna een week lang onmogelijk gemaakt nieuws te lezen of te delen. Het bedrijf sleepte zo nog concessies in de wacht.

Google sloot eerder al gelijksoortige overeenkomsten met mediabedrijven. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.