Management

Branche
IT-kort

IT-kort, oa: 'Facebook negeert eigen regels bij prominenten'

Kort IT-nieuws van vandaag.

14 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:


Boete voor Google in Zuid-Korea om machtsmisbruik

Google-CEO Sundar Pichai
Sundar Pichai

Techconcern Google heeft in Zuid-Korea een boete van omgerekend 150 miljoen euro gekregen omdat het misbruik maakt van zijn dominante marktpositie. De zoekmachinegigant beheert met besturingssysteem Android 80 procent van de smartphones wereldwijd en gebruikt die macht volgens de autoriteiten om de concurrentie uit te knijpen.

Zo hebben onder meer techfabrikanten Samsung en LG ‘anti-fragmentatiecontracten’ van Google ondertekend, die verhinderen dat de bedrijven een eigen versie van het besturingssysteem konden ontwikkelen of gebruiken. Van Zuid-Korea mogen deze contracten niet langer worden verplicht en moeten huidige overeenkomsten worden aangepast. Daarnaast zouden Samsung en LG zijn tegengewerkt bij het tijdig lanceren van nieuwe producten als speakers en smartwatches.

Google gaat in beroep tegen de boete van 207,4 miljard won. Volgens de techreus versnelt Android innovatie en verbetert het de gebruikerservaring, maar worden die voordelen onterecht genegeerd.

De boete past in Zuid-Koreaans beleid waarin grote techbedrijven harder worden aangepakt. De nu aan Google uitgedeelde boete is na die voor chipfabrikant Qualcomm de op een na hoogste in het land voor misbruik van de machtspositie.

Google kreeg eerder in Europa al boetes wegens misbruik van de dominante positie op de markt. Zo kreeg het bedrijf in 2017 een geldstraf van 2,4 miljard euro. Moederbedrijf Alphabet kreeg in 2018 een recordboete van 4,3 miljard euro vanwege oneerlijke concurrentie met Android. In maart 2019 volgde een sanctie van bijna 1,5 miljard euro.


 

'Facebook negeert eigen regels bij prominenten'

Neymar
Neymar © Shutterstock - betto rodrigues

Miljoenen bekende gebruikers van Facebook zoals sporters, acteurs, politici en journalisten hoeven zich niet aan de regels te houden die Facebook zegt voor alle gebruikers te handhaven. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal op basis van interne documenten van het socialemediabedrijf. Sommige gebruikers werden helemaal niet gecontroleerd, anderen pas als er ophef over een bericht ontstond. Facebook ontkent bepaalde gebruikers een voorkeursbehandeling te hebben gegeven.

In totaal vielen 5,8 miljoen accounts onder het programma met de naam XCheck (cross check). Daardoor ontstond een onzichtbare elite onder de kleine 3 miljard gebruikers van het sociale netwerk. Om het systeem in stand te houden misleidde Facebook bovendien de toezichtsraad die het bedrijf juist had opgericht om te kijken hoe het zijn regels handhaaft.

Een voorbeeld van een persoon die een voorkeursbehandeling kreeg is voetballer Neymar. De Braziliaan kon in 2019 naaktfoto's op Facebook plaatsen van een vrouw die hem had beschuldigd van verkrachting terwijl naaktfoto's volgens de regels van Facebook altijd verboden zijn.

Andere accounts op de beschermde lijst konden berichten plaatsen met inhoud die door de feitencheckers van Facebook al eerder als onjuist waren bestempeld. Zo konden zij Hillary Clinton ervan beschuldigen groepen pedofielen te hebben beschermd en over toenmalig president Donald Trump beweren dat hij alle vluchtelingen voor "beesten" zou hebben uitgemaakt.

In 2019 hield Facebook de praktijken intern al eens tegen het licht. Daaruit bleek dat gebruikers op de beschermde lijst regelmatig voorgetrokken werden. De interne controle noemde dat toen "niet in het openbaar te verdedigen". "We doen niet wat we publiekelijk beweren te doen."

Facebook ontkent in een reactie ook de misleiding van de eigen toezichtsraad. Volgens een woordvoerder was kritiek op XCheck gepast, maar was dat systeem juist opgericht voor berichten waarbij het nodig was om nog eens te kijken zodat ze goed begrepen werden. Bovendien zou Facebook bezig zijn het systeem van beschermde gebruikers af te bouwen.

Een deel van de documenten waar The Wall Street Journal over beschikt, is ook in handen van de Amerikaanse beurswaakhond SEC. Die zijn doorgespeeld door iemand die hoopt als klokkenluider te worden aangemerkt door de Amerikaanse autoriteiten. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.