Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Facebook-moderators klagen over verplichte aanwezigheid

Kort IT-nieuws van vandaag.

19 november 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

Apple schikt voor nog eens 113 miljoen in kwestie rond iPhones

nostalgie
© Apple

Apple heeft ingestemd met een schikking van 113 miljoen dollar met tientallen Amerikaanse staten. De onderneming zou opzettelijk de prestaties van de batterijen van oudere modellen iPhones hebben vertraagd door middel van software-updates. Dit om gebruikers te verleiden nieuwe iPhones te kopen.

De boete van 113 miljoen dollar is niet de eerste regeling die Apple in deze kwestie overeen is gekomen. In maart sloot Apple een overeenkomst die kan oplopen tot 500 miljoen dollar in een zogeheten class action zaak die door iPhone-gebruikers was aangespannen.

In 2016 heeft Apple de software van de iPhones 6,7 en SE stilzwijgend geüpdatet. Daarbij zouden de verouderde batterijen geen stroompiek meer sturen naar de processor van de telefoon. Daarmee kon het gebeuren dat een apparaat zomaar kon uitvallen. Volgens de klagers heeft Apple bedrog gepleegd. Het concern had of de batterijen moeten vervangen of het probleem aan het licht moeten brengen.

Miljoenen iPhone-gebruikers zouden door de stroomstoringen zijn getroffen. Apple heeft het wangedrag altijd ontkend. Het bedrijf beloofde de komende drie jaar om "waarheidsgetrouwe informatie" over het beheer van de iPhone-batterij en informatie over softwareupdates op zijn website te publiceren.

Eerder bood Apple al wel zijn verontschuldigingen aan. Ook zijn de prijzen voor het vervangen van een batterij verlaagd. (ANP)

 

 

Facebook-moderators klagen over verplichte aanwezigheid

Bezorgde man achter computerscherm
© Shutterstock - Vlad Linev

Ruim tweehonderd zogeheten moderators werkzaam bij Facebook zeggen dat het techbedrijf hun levens in de waagschaal legt. Dit omdat ze verplicht worden om op kantoor te werken, ook als de werkplek in een coronabrandhaard is gesitueerd. De klagers schreven een brief naar de leiding van Facebook en naar hun uitzenders..

Moderators worden wereldwijd ingezet om schadelijke content op de platformen van Facebook te verwijderen. Het gaat dan onder meer om beelden met een gewelddadige of beledigende inhoud. Vaak worden de moderators via outsourcing bij Facebook aan het werk gezet. Volgens de briefschrijvers zijn verschillende werknemers op kantoor besmet geraak met Covid-19.

Aan het begin van de crisis vroeg Facebook zijn werknemers zo veel als mogelijk thuis te werken. Maar sommige content, zoals expliciete kinderbeelden, moeten verplicht in een beveiligende omgeving worden getoetst. Facebook probeert in sommige gevallen de beelden via kunstmatige intelligentie (AI) van de platformen te weren.

Volgens de klagers is de AI van Facebook eenvoudigweg niet goed genoeg om het menselijk oordeel te vervangen en is daardoor de aanwezigheid van moderators noodzakelijk. Naast de roep om een veiligere werkplek willen de moderators ook een vast contract aangeboden krijgen bij Facebook zelf. In een eventuele overeenkomst moet dan ook een risicovergoeding worden meegenomen. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 19 november 2020 16:02

Een 'konttent' zou best wel eens schadelijke INHOUD kunnen hebben, zeg maar.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.