Innovatie & Strategie

Privacy
IT-kort

IT-kort, o.a.: Facebook-klokkenluider spreekt met toezichtsraad en EU-parlement

Kort IT-nieuws van vandaag.

12 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Vrees voor golf aan Zoom-ongelukken

bellende vrouw met laptop
©Zoom

Interpolis slaat alarm over online vergaderen vanuit de auto. Als werkgevers en werknemers geen goede afspraken hierover maken rukt het ‘Zoom-ongeluk’ op, vreest de verzekeraar. Dit meldt het AD.

Vergadersoftware als Zoom, Hangout en Teams maakt het technisch zó eenvoudig dat zelfs vanuit de auto deelnemen met de telefoon mogelijk is. Uit onderzoek van de verzekeraar blijkt dat 20 procent van de mkb-bedrijven zegt dat personeel daadwerkelijk geregeld vanuit de auto inlogt bij een meeting.

Veilig Verkeer Nederland schrikt van het onderzoek van Interpolis. "Je moet er niet aan denken wat er kan gebeuren als je een ingewikkelde kruising nadert en je zit een presentatie in de vergadering te volgen. Werkgevers mogen dit nooit verlangen van hun werknemers", zegt Ingrid Wetser van VVN tegen het AD. (ANP)

 


 

Vodafone kampt met storing

Vodafone
© VodafoneZiggo

Vodafone heeft dinsdagochtend te maken met een landelijke storing. Daardoor is de mobiele verbinding niet optimaal, meldt het bedrijf op zijn website. Op Allestoringen.nl zijn inmiddels ruim 10.000 meldingen over de storing binnengekomen. 

Vodafone-klanten melden bij Allestoringen vooral dat ze geen netwerk of bereik hebben en problemen hebben met het mobiele internet. Vodafone zegt dat het probleem bij hen bekend is en dat er hard gewerkt wordt om het zo snel mogelijk op te lossen. Tegenover het ANP zegt een woordvoerder dat onduidelijk is wat de precieze oorzaak van de storing is en hoe lang de storing gaat duren. 

Mobiel bellen en internetten via 2G werkt wel. Deze verbinding maakt de telefoon niet automatisch als de reguliere verbinding wegvalt, klanten moeten dit zelf handmatig op hun toestel aanpassen, aldus de woordvoerster.

Ook Hollandsnieuwe, een dochtermerk van VodafoneZiggo, heeft last van de storing. "Het kan zijn dat je last hebt van een storing. We werken hard aan een oplossing. Je hoeft hiervoor geen contact op te nemen met onze klantenservice. Sorry voor het ongemak", staat op de website van de provider. (ANP/EME)

 


 

Facebook-klokkenluider spreekt met toezichtsraad en EU-parlement

Europees Parlement
© EP

De raad van toezicht van Facebook, de Oversight Board, spreekt binnenkort met een oud-medewerkster die het socialmediabedrijf beschuldigt van onethisch handelen. Ze gaat ook langs bij het Europees Parlement en het Britse parlement.

Klokkenluider Frances Haugen zei onder meer dat Facebook winst belangrijker vindt dan het maatschappelijk belang. Ook stelde ze dat het bedrijf achter Facebook, Instagram en WhatsApp zo gesloten is dat zelfs de eigen Oversight Board niet goed weet wat zich intern afspeelt.

"Gezien de ernstige beweringen van mevrouw Haugen over Facebook hebben we haar uitgenodigd om de komende weken met de raad te spreken", meldt de toezichthouder. De Oversight Board zei verder te onderzoeken of Facebook wel volledig openheid van zaken gaf in eerdere antwoorden aan de raad.

Het Europees Parlement heeft Haugen samen met andere "klokkenluiders van de negatieve gevolgen van de producten van Big Tech-bedrijven op gebruikers" uitgenodigd 8 november hun verhaal te komen doen. Het parlement buigt zich op het ogenblik over voorstellen om de almacht van de grote internetbedrijven te beteugelen. Over twee weken spreekt Haugen met Britse parlementariërs.

Haugen, die als Facebook-medewerker verantwoordelijk was voor het tegengaan van desinformatie, sprak vorige week met Amerikaanse Congresleden over vermeende misstanden bij haar voormalige werkgever. Ze zei dat Facebook buiten de Verenigde Staten maar matig optreedt tegen haatberichten, wat onder andere zou hebben bijgedragen aan etnisch gemotiveerd geweld in Myanmar en Ethiopië. Ook zou het bedrijf uit eigen onderzoek weten dat zijn apps, zoals Instagram, de geestelijke gezondheid van sommige jonge gebruikers schaden.

De Oversight Board hoopt op basis van de gesprekken met Haugen Facebook tot meer "transparantie en verantwoordelijkheid" te kunnen bewegen. Facebook riep de raad in 2020 in het leven als orgaan dat controleert of het bedrijf zich wel aan de eigen regels houdt. In totaal zijn er twintig leden, onder wie de Deense oud-premier Helle Thorning-Schmidt en Nobelprijswinnares Tawakkol Karman. (ANP)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.