Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Europese miljoenenboete voor Amazon om privacyschending'

Kort IT-nieuws van vandaag.

11 juni 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Provincie niet eens met locatie nieuwe datacenter Wieringermeer

Agriport A7
Agriport A7 © CC0 - Wikimedia

De provincie Noord-Holland is het niet eens met de locatie van een hal voor datacenters van Microsoft in Wieringermeer gepland staat. De blijkt uit interne stukken ingezien door De Telegraaf.

Het conflict tussen provincie en gemeente draait om het nieuwe bestemmingsplan Agriport ’B1’, dat ruimte biedt voor 50 hectare aan hyperscale datacenters. Aan de andere kant van de A7 staan al twee gigantische hallen vol zoemende servers van Google en Microsoft. De provincie wil voorkomen dat automobilisten op de A7 straks door een tunnel van blokkendozen rijden, en het open polderlandschap van de Wieringermeer verdwijnt.

Een krappe meerderheid van VVD, CDA en Senioren Hollands Kroon staat achter het bestemmingsplan, waar eind juni over gestemd wordt. De provincie dreigt door dat raadsbesluit met een ’reactieve aanwijzing’ een streep te halen. (ANP)

 


 

'Europese miljoenenboete voor Amazon om privacyschending'

Amazon
© CC-BY 2.0 - Flickr.com - Jeronimo Palacios

De Amerikaanse webwinkelreus Amazon hangt een boete van 425 miljoen dollar, omgerekend 349 miljoen euro, boven het hoofd wegens schending van gegevensbescherming, zeggen bronnen tegen de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal.

De Luxemburgse toezichthouder op de Europese verordening voor de bescherming van persoonsgegevens (GDPR, in Nederland ook bekend als AVG) zou deze hoogste boete voor het schenden van de privacywet tot nu toe hebben voorgesteld aan de andere 26 toezichthouders van de Europese Unie.

Amazon is in de EU gevestigd in Luxemburg en valt daarom in eerste instantie onder de Luxemburgse toezichthouder CNPD. Amazon zou persoonlijke gegevens hebben verzameld en gebruikt van individuen, aldus de krant, maar de bron wilde niets zeggen over de specifieke beschuldigingen tegen het bedrijf. De zaak zou niet met data-opslag in de clouddiensten van Amazon Web Services te maken hebben. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.