Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Europa is traag met uitrol snel 5G-netwerk'

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

TSMC waarschuwt voor impact oplopende spanningen VS en China

TSMC chipfabriek Taiwan
© Shutterstock - ToyW

De oplopende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China kunnen zorgen voor problemen bij chipmaker TSMC. Volgens het Taiwanese bedrijf kan de onrust ervoor zorgen dat het bedrijf minder toegang heeft tot essentiële productieapparatuur.

TSMC produceert onder meer halfgeleiders voor het Amerikaanse Apple en andere grote techbedrijven. Het bedrijf stelt in zijn jaarverslag dat "aanhoudende handelsspanningen of protectionistische maatregelen" kunnen leiden tot hogere prijzen. Het bedrijf wees op factoren als vertragingen of het weigeren van exportvergunningen, aanvullende exportcontroles en andere belemmeringen.

TSMC is voor zijn productie afhankelijk van apparatuur van Amerikaanse leveranciers als Applied Materials en Lam Research. Het bedrijf zegt ook dat handelsspanningen de toegankelijkheid van grondstoffen in de weg kan zitten. Dat punt werd door het bedrijf vorig jaar ook al aangestipt.

De halfgeleiderindustrie is een van de belangrijkste sectoren geworden in de concurrentiestrijd tussen de VS en China. Chips worden gebruikt in een breed scala van producten, van raketten en auto's tot smartphones. Er is momenteel sprake van grote chiptekorten.

China wil vooral minder afhankelijk worden van buitenlandse technologie. Het land geeft daarom de halfgeleiderindustrie in eigen land een stevige impuls. Dat komt ook doordat de VS de controle op de chipgerelateerde export naar het Aziatische land heeft verscherpt. (ANP)

 


 

'Europa is traag met uitrol snel 5G-netwerk'

Börje Eckhom
Börje Eckhom © CC BY-SA 4.0 - Wikimedia - Ulf Klingström

Europa is laat met de uitrol van het snelle 5G-netwerk voor mobiel internet. Om het niveau van China te bereiken heeft Europa met het huidige tempo nog zeker twee jaar nodig. Dat zegt Börje Eckhom, topman van de Zweedse producent van telecomapparatuur Ericsson in een interview met de Franse krant Le Monde. Hij waarschuwt dat Europa het risico loopt om nieuwe banen mis te lopen.

Volgens Eckhom liep Europa bij de uitrol van 4G ook al achter. Dat kan volgens hem verklaren waarom Europa ook geen grote digitale spelers heeft. "De grote platforms zijn bijna allemaal Amerikaans of Chinees, de twee regio's waar 4G het eerste werd uitgerold. Ik vrees dat dit met 5G opnieuw zal gebeuren en dat Europa vele banen van de toekomst misloopt."

Volgens de Ericsson-baas lopen ook Australië, Zuid-Korea en het Midden-Oosten voor op Europa. In China is 11 procent van de abonnees ondertussen overgegaan op het 5G-netwerk. In Noord-Amerika gaat het om 4 procent, terwijl dit percentage in Europa rond de 1 ligt.

Als reden voor de trage uitrol van 5G in Europa wijst Eckhom onder andere op het lage rendement voor investeerders. Zowel in Europa als in de VS zijn licenties om bepaalde mobiele frequenties te mogen gebruiken erg duur. "Maar terwijl Amerikaanse exploitanten eigenaar zijn van de frequenties die zij kopen, worden deze in Europa slechts voor een beperkte tijd toegewezen." Daardoor haken investeerders volgens hem af. Daarnaast zijn de vergunningsprocedures zeer ingewikkeld en traag.

Ook de publieke opinie over mogelijke gevaren van 5G speelt volgens de Ericsson-baas een rol. "We zien dit ook bij het coronavaccin, waar meer scepsis heerst dan elders. Het is hetzelfde met 5G, ondanks dat studies niet hebben aangetoond dat 5G een negatief effect heeft op de gezondheid. Sommige Europese verordeningen op dit gebied belemmeren echter de invoering ervan." (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.