Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a EU in verweer tegen zendmastbranden

Kort IT-nieuws van woensdag 6 mei 2020.

Kort IT-nieuws van woensdag 6 mei 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 6 mei 2020:

 

 


Verdienmodellen Uber en Lyft 'aangeklaagd' in VS

Uber

Californië sleept Uber en Lyft voor de rechter over rechten van chauffeurs.

De procureur-generaal van Californië heeft samen met de drie grootste steden van die Amerikaanse staat app-bedrijven Uber en Lyft aangeklaagd over de positie van chaufeurs. Die mensen zijn volgens nieuwe wetgeving in de thuisstaat van Silicon Valley geen onderaannemers maar gewoon werknemers. Op basis daarvan worden miljardenbedrijven Uber en Lyft nu voor de rechter gebracht voor het schenden van arbeidsrechten van duizenden chauffeurs.

De twee werkgevers zouden de voor hun rijdende mensen moeten voorzien van onder meer minimaal loon, betaling voor overwerk, vergoeding voor kosten, en andere voordelen waar zelfstandige ondernemers geen recht op hebben. Beide vervoersbedrijven, die ook al zijn uitgebreid naar andere gebieden dan alleen persoonsvervoer, zijn eerder al aangeklaagd over deze kwestie. Dat betrof echter aanklachten van individuele chauffeurs, die geen noemenswaardige impact op de bedrijfsvoering hebben gehad, weet Ars Technica te duiden.

De zaak nu van Californië (de staat plus de steden San Francisco, Los Angeles, and San Diego) kan daar verandering in brengen. Naast de dreiging van enkele honderden miljoenen dollars aan nabetalingen, speelt er nog een veel grotere en fundamentelere kwestie. De onderliggende bedrijfsmodellen van Uber, Lyft en in potentie ook andere techbedrijven in de zogeheten deeleconomie staan 'op het spel'. De enorme hoge financiële waarderingen van die ondernemingen plus hun daarop voortgebouwde groei en expansie lopen gevaar door deze zaak van werknemersrechten. Ook in de EU spelen dergelijke ontwikkelingen. (JBA)

 

 


Apples WWDC start 22 juni, online-only

WWDC 2020 aankondiging

De belangrijke jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC van Apple start dit jaar later dan gebruikelijk en is een online-only-evenemnet.

Ook bij de evenementen in afgelopen jaren nam Apple de meeste sessies op en stelde ze naderhand als videostream beschikbaar aan geregistreerde ontwikkelaars. Dit jaar zijn de belangrijkste sessies ook live te volgen.

Normaal levert het evenement flinke klandizie op voor de middenstand in de regio rond San Jose. Apple heeft inmiddels 1 miljoen dollar beschikbaar gesteld als compensatie voor ondernemers die inkomsten derven doordat Apple het evenement alleen online organiseert. (TDO)

 

 


3,8 miljoen extra voor laptoploze leerlingen

Arie Slob
Arie Slob ©Rijksvoorlichtingsdienst, Valerie Kuypers

Nog eens 11.500 leerlingen die zelf geen laptop of tablet hebben om thuis schoolwerk te doen, kunnen er een krijgen. Onderwijsminister Arie Slob trekt daarvoor nog eens 3,8 miljoen euro uit.

Toen medio maart de scholen dichtgingen, maakte het kabinet al 2,5 miljoen vrij voor leerlingen die zelf geen laptop of tablet kunnen betalen. Daarmee konden bijna 7000 kinderen worden geholpen. Maar dat was niet genoeg, merkte SIVON, de coöperatie die de apparaten regelde.

Met het extra geld denkt Slob iedereen te kunnen helpen. Vorige week zei de bewindsman tijdens een debat al dat er mogelijk aanvullende maatregelen zouden worden getroffen, "omdat ik denk dat we nog niet klaar zijn". Hij vraagt van schoolbesturen wel een eigen bijdrage van 25 procent als een beroep op SIVON wordt gedaan.

Basisschoolleerlingen kunnen vanaf maandag weer de helft van de week naar school, maar ze moeten voorlopig ook thuis nog schoolwerk doen. En middelbare scholieren zitten nog ten minste deze maand helemaal thuis. Vrijwel alle leerlingen zijn daardoor nog een hele poos aangewezen op thuisonderwijs.

De Tweede Kamer wees Slob er afgelopen weekend op dat de subsidie tekortschoot. Onder andere regeringspartij D66 noemde dat "onaanvaardbaar". De Kamer vroeg de minister het voor het einde van de meivakantie op te lossen.

Het onderwijs waarschuwt al langer dat juist leerlingen met ouders die niet kunnen rondkomen, moeite hebben met de opvoeding of het Nederlands niet goed machtig zijn, minder gedijen bij thuisonderwijs. Daardoor dreigt de coronacrisis de ongelijkheid nog te vergroten.(ANP)

 

 


Staatssecretaris krijgt steun EU-collega’s tegen zendmastbranden

EZK-staatssecretaris Keijzer
Mona Keijzer © Rijksvoorlichtingsdienst

Staatssecretaris van Economische Zaken Mona Keijzer kreeg dinsdag steun van EU-collega’s voor haar oproep zich nadrukkelijk uit te spreken tegen mensen die zendmasten in brand steken. Telecomministers schaarden zich ook achter haar oproep om onjuiste informatie over vermeende schadelijke gezondheidseffecten van 5G-masten tegen te spreken, zei de bewindsvrouw na afloop van een video-overleg.

Vooral in Nederland en het Verenigd Koninkrijk zijn masten in brand gestoken, maar ook in minstens zes andere Europese landen. "Dit probleem hebben we natuurlijk in heel veel lidstaten", aldus Keijzer. "Het is sowieso frustrerend dat mensen de spullen van anderen slopen, maar hier zit ook een groot maatschappelijk belang achter: hulpdiensten, onlinevergaderen, lesgeven, noem maar op. Daarvoor hebben we de masten nodig. Het is ons aller belang dat de digitalisering blijft draaien."

Sommige mensen zeggen dat het geen enkele zin heeft om elke keer aan te geven dat het 5G-verhaal desinformatie is, maar Keijzer denkt daar anders over. "Al was het alleen maar om de grote groep Nederlanders die nu nog denkt dat het niet waar is, niet aan het twijfelen te brengen."

Vanuit het ministerie worden "allerlei complottheorieën en verkeerde informatie op sociale media" elke keer tegengesproken, aldus Keijzer. Zij prees platforms als Facebook die hier ook iets tegen doen. Een pan-Europese voorlichtingscampagne werd dinsdag niet besproken. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.