Management

Branche
it-kort

IT-kort: o.a. Ericsson gaat uitrol 5G-netwerk versnellen in Verenigde Staten

Kort IT-nieuws van vandaag. 

Kort IT-nieuws van vandaag. 

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

Chipconcern Intel zou voor 30 miljard GlobalFoundries willen kopen
Ericsson gaat uitrol 5G-netwerk versnellen in Verenigde Staten


Chipconcern Intel zou voor 30 miljard GlobalFoundries willen kopen

Intel

Het Amerikaanse chipconcern Intel voert gesprekken over een overname van zijn branchegenoot GlobalFoundries in een overeenkomst ter waarde van 30 miljard dollar. Dat zeggen ingewijden tegen zakenkrant The Wall Street Journal. Het zou de grootste overname door Intel ooit zijn en het bedrijf moeten helpen om zijn positie in de wereldwijde chipmarkt te versterken.

GlobalFoundries is in handen van het staatsinvesteringsfonds Mubadala Investment van Abu Dhabi. Het bedrijf zou werken aan een beursgang in New York, maar volgens de bronnen zijn Mubadala en Intel in gesprek over een overname van GlobalFoundries. Het chipbedrijf zelf zou niet bij die onderhandelingen betrokken zijn.

Intel heeft de ambitie uitgesproken om weer de leidende speler te worden in de wereldwijde chipindustrie. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren terrein moeten prijsgeven aan rivalen zoals het Taiwanese TSMC en het Zuid-Koreaanse Samsung Electronics. Intel, onder leiding van topman Pat Gelsinger, heeft aangekondigd dit jaar 20 miljard dollar uit te trekken voor de bouw van twee nieuwe fabrieken in de Amerikaanse staat Arizona en wil ook meer fabrieken elders in de wereld bouwen. De marktwaarde van Intel bedraagt rond de 225 miljard dollar.

Foundry-markt

GlobalFoundries maakt chips die worden ontworpen door andere bedrijven, net als TSMC. Intel wil ook sterk mee gaan doen aan die zogenoemde foundry-markt. Dergelijke chips worden bijvoorbeeld gebruikt door grote technologieconcerns als Apple, Nvidia en Amazon.

Onlangs werd nog bekend dat GlobalFoundries 4 miljard dollar uittrekt voor de bouw van een nieuwe chipfabriek in Singapore. Volgens het concern moet die nieuwe productielocatie helpen om te kunnen voldoen aan de zeer sterke vraag naar chips. GlobalFoundries gaat ook zijn vestigingen in Duitsland en de Verenigde Staten uitbreiden. Hier wordt voor ieder land 1 miljard dollar vrijgemaakt. Topman Tom Caulfield denkt dat de vraag naar chips de komende jaren groter zal zijn dan het aanbod. (ANP)

Ericsson gaat uitrol 5G-netwerk versnellen in Verenigde Staten

Ericsson
Ericsson

De Zweedse fabrikant van telecomapparatuur Ericsson heeft een grote opdracht binnengehaald om de uitrol van het Amerikaanse 5G-netwerk te versnellen. Het gaat om een meerjarige overeenkomst met het Amerikaanse telecomconcern Verizon Communications ter waarde van 8,3 miljard dollar.

Ericsson profiteert van een toegenomen vraag naar zijn netwerksystemen sinds steeds meer landen de apparatuur van de Chinese concurrent Huawei deels of helemaal weren. Ook de Zweedse autoriteiten besloten het afgelopen najaar netwerkapparatuur van Chinese technologiebedrijven te verbieden bij de aanleg van 5G-netwerken. Ericsson rekent erop dat het marktaandeel blijft verliezen in China doordat Peking vergelijkbare maatregelen gaat nemen om Zweedse apparatuur in de ban te doen.

De verkoop van het Zweedse bedrijf nam in China in het afgelopen kwartaal met 2,5 miljard Zweedse kronen af, omgerekend 244 miljoen euro. Ericsson boekte in het tweede kwartaal een omzet van bijna 5,4 miljard euro. Dat was 1 procent minder dan een jaar eerder, maar op vergelijkbare basis ging het om 8 procent groei. Bij de vergelijkbare basis worden onder meer schommelingen van wisselkoersen buiten beschouwing gelaten. De winst van Ericsson steeg met 51 procent naar 380 miljoen euro.

Snellere frequenties

Verizon verkocht eerder dit jaar voor miljarden dollars de ooit grote internetbedrijven Yahoo en America Online (AOL). Dat geld steekt het telecomconcern vooral in de uitbreiding van zijn 5G-netwerk.

In Nederland bieden de drie grote telecombedrijven KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile al 5G aan. Dat gaat nog wel om de relatief trage variant. De frequenties die veel sneller internet mogelijk maken komen pas over een paar jaar beschikbaar. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.