Innovatie & Strategie

Infrastructuur
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Ericsson-CEO pleit vóór Huawei in Zweeds 5G-netwerk'

Kort IT-nieuws van vandaag.

5 januari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

TikTok houdt stand in VS, en Trump blijft bestrijden

TikTok
TikTok © ByteDance

Ondanks aangekondigde ban van vorig jaar is Chinees social network TikTok nog gewoon beschikbaar en bruikbaar in de Verenigde Staten. Vlak voor de jaarwisseling heeft de regering Trump, die per 20 januari het Witte Huis moet verlaten, nog beroep aangetekend in een rechtszaak over de TikTok-ban.

De Chinese social app was door een Amerikaanse rechter opnieuw in het gelijk gesteld wat betreft de ongeldigheid van Trumps ban op TikTok. De huidige president van de VS had bevolen dat het social network van Chinese bodem niet langer was toegestaan, ténzij eigenaar ByteDance zijn Amerikaanse activiteiten verkocht aan een Amerikaanse partij.

Het bedrijf heeft hier bezwaar tegen aangetekend en is tegelijkertijd opties gaan verkennen voor een verkoop. Daarbij is het uiteindelijk tot een intentiedeal gekomen met een consortium waaraan onder meer enterprise-softwareleverancier Oracle deelneemt. De regering Trump heeft in september goedkeuring gehecht aan die verkoop, maar ondertussen liepen er nog diverse rechtszaken over deze ban.

Terwijl de oorspronkelijke en later nog opgeschoven deadline voor de ban nu verstreken zijn, is TikTok nog actief in de VS en als app verkrijgbaar voor Amerikaanse gebruikers. Begin december heeft TikTok opnieuw gelijk gekregen van de rechter, die harde woorden uitte over de onderbouwing van de Trump-zaak tegen TikTok. Vlak voor de jaarwisseling heeft de regering Trump beroep aangetekend, waarmee het ministerie van Justitie dan terecht komt bij het Court of Appeals voor het District Columbia. Daarbij zouden geen nieuwe argumenten zijn ingevoerd. (JBA)

 

 

Ericsson pleit vóór Huawei in Zweeds 5G-netwerk

Ericsson
Ericsson HQ © Ericsson

De Zweedse telecomleverancier Ericsson heeft zich hard gemaakt voor zijn Chinese concurrent Huawei, zo blijkt uit uitgelekte sms-berichten. De CEO van Ericsson heeft bij de Zweedse overheid gepleit tégen de ban op netwerkapparatuur van Huawei. De topman dreigde zelfs met vertrek van Ericsson uit Zweden.

CEO Borje Ekholm van Ericsson heeft een privélobby gevoerd bij de Zweedse minister Anna Hallberg, die verantwoordelijk is voor buitenlandse handel. De topman wou de bewindsvrouw ertoe bewegen om het bevel tot uitsluiting van Huawei voor 5G-infrastructuur te bekijken. Dit met het doel om die ban ongedaan te krijgen. Het gaat hierbij formeel niet alleen om Huawei, maar ook om de Chinese firma ZTE.

Het overheidsdecreet tegen Huawei (en ZTE) betreft niet alleen het weren van de Chinese leveranciers voor nieuwe netwerken, maar ook actieve uitfasering van apparatuur in bestaande 5G-infrastructuur. Operators moeten deze Chinese telecomapparaten voor januari 2025 vervangen hebben. Dit is opgelegd door de post- en telecomautoriteit (PTS) van de Zweedse overheid. Minister Hallberg stelt in een verklaring dat zij geen invloed uitoefent op zaken van de PTS en dat ze ook geen contact heeft opgenomen met die overheidsinstantie.

Ericsson haalt zo'n 10 procent van zijn omzet uit China, weet persbureau Bloomberg te melden. Het bedrijf is een grote concurrent van Huawei. De vrees leeft dat maatregelen van Westerse landen tegen Huawei kunnen leiden tot repercussies door de regering van het grote China. De overheid in dat communistisch geleide land heeft al gewaarschuwd dat het (tegen)maatregelen kan nemen.

Tijdens de kerst heeft Jacob Wallenberg, lid van Ericssons bestuursraad, in een interview met de Zweedse krant Dagens Nyheter gesteld dat Huawei in de ban doen "zeker niet goed" is. Diezelfde krant meldt nu op basis van uitgelekte sms-berichten tussen CEO Ekholm en minister Hallberg dat de Ericsson-topman zelfs heeft gedreigd met een exit van het bedrijf uit Zweden. Ericsson heeft aan de pers wel bevestigd dat de CEO contact heeft met de minister, maar daarbij niet over de inhoud van die communicatie gecommuniceerd. (JBA)

Lees meer over
2
Reacties
Jasper Bakker 06 januari 2021 17:03

@Ruud
/schaamt zich/
2025!
Gauw gecorrigeerd nu.

Dank voor je oplettendheid!

Ruud Schmeitz 06 januari 2021 14:57

"Operators moeten deze Chinese telecomapparaten voor januari 2015 vervangen hebben."

2015 ?

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.