Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Ergste hinder chiptekort moet nog komen'

Kort IT-nieuws van vandaag.

28 juni 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Topman Intel: ergste hinder chiptekort moet nog komen

VMware-CEO Pat Gelsinger, 2019
Pat Gelsinger © VMware

Het wereldwijde chiptekort wordt voorlopig alleen maar erger. Volgens topman Pat Gelsinger van Intel wordt de impact ervan waarschijnlijk het sterkste gevoeld in de tweede helft van dit jaar. Daarna zou de situatie langzaamaan moeten verbeteren, maar de baas van 's werelds grootste chipconcern verwacht niet dat de markt voor 2023 weer een gezonde verhouding van vraag en aanbod kent.

Het chiptekort raakt vooral de auto-industrie, maar bijvoorbeeld ook spelcomputermaker Nintendo en andere bedrijven die actief zijn in de elektronicawereld hebben er last van. Grote chipbedrijven zoals ook het Taiwanese TSMC, een belangrijke toeleverancier van Apple, hebben al aangekondigd de productie te gaan verhogen om zo autofabrikanten te helpen. Ook bij overheden staat het aanpakken van de problemen hoog op de agenda.

Door het gebrek aan chips hebben verschillende automerken al meerdere keren fabrieken moeten stilleggen. De autofabrikanten schroefden aan het begin van de coronacrisis nog hun productie en hun bestellingen terug. Tegelijkertijd nam de vraag naar computers en mobiele telefoons voor thuiswerken en zaken als spelcomputers voor vertier tijdens de lockdowns toe, waardoor de autobedrijven met nieuwe chipbestellingen achteraan de rij kwamen te staan. (ANP)

 


 

Tesla past software van bijna 300.000 auto's in China aan

Tesla
Tesla Model 3 © Tesla

Tesla roept in China bijna 300.000 auto's virtueel terug naar de garage. Auto's van het type Model 3 en Model Y hebben volgens Chinese toezichthouders een online software-update nodig in verband met problemen met het rijhulpsysteem. De zogeheten assisted driving-functie in de elektrische auto's kan momenteel worden geactiveerd zonder dat daar opdracht voor is gegeven. Daardoor zou de auto bijvoorbeeld ineens sneller kunnen gaan rijden.

De auto's hoeven voor de aanpassing niet fysiek naar de garage. Het gaat om 249.855 auto's die in China zijn gebouwd, maar ook om 35.665 geïmporteerde voertuigen. Het is daarbij voor het eerst dat Tesla's die in China zijn gemaakt, moeten worden aangepast.

Bij de Chinese fabriek van Tesla in Shanghai worden momenteel elektrische auto's van het type Model 3 sedan en Model Y SUV gemaakt. De onderneming verkocht in de maand mei 33.463 voertuigen van Chinese makelij.

Tesla heeft ondertussen zijn excuses aangeboden voor de kwestie. De autoproducent benadrukt dat de problemen zich niet voordoen in de Model S en X waar de knop van de cruise control zich elders bevindt. Daarmee is er een zeer kleine kans dat het systeem ineens wordt geactiveerd. (ANP)

 


 

IT-systeem Testen voor Toegang haperde door digitale inbraak

Teststraat
© Shutterstock - Marcel Rommens

Bij meerdere teststraten van Testen voor Toegang liep de wachttijd vrijdag op door technische problemen in het ICT-systeem, laat de organisatie weten. Er zit vertraging in het mailsysteem, waardoor afspraken minder snel kunnen worden verwerkt. Testen voor Toegang verzorgt coronatoegangstesten namens de overheid en heeft 95 testlocaties in het land. Later op de dag werd bekend dat het ging om een poging tot digitale inbraak.

Volgens Testen voor Toegang wijst niets erop dat de hackers daadwerkelijk in het systeem hebben kunnen doordringen. Er zijn direct maatregelen genomen om verdere aanvalspogingen uit te sluiten en de systemen veilig te stellen.

"We hebben dit weekend een grote toename qua afspraken door de nieuwe regels, dus het is vrij druk", zei een woordvoerder vrijdag. "Als je dan vertraging hebt, dan kunnen de wachttijden bij sommige locaties oplopen." Vanaf zaterdag geldt dat de anderhalve meter niet in acht hoeft te worden genomen in gelegenheden als nachtclubs en discotheken als bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Dat mag behalve een bewijs van een negatieve test ook een vaccinatie- of herstelbewijs zijn. Ook voor evenementen of festivals kan dat worden gebruikt.

Een aantal testlocaties draaide vrijdag op volle bezetting, zegt Testen voor Toegang. "We zien dat de testlocaties in onder andere Groningen, Utrecht en Amsterdam vrij druk zijn qua bezetting. Op die plekken kan de wachttijd sneller oplopen."

De technische problemen speelden volgens Testen voor Toegang sinds vrijdagochtend. Vanaf volgend weekend blijven de testlocaties langer open in het weekend. "Daardoor hebben we straks 50 procent meer capaciteit", aldus de woordvoerder. (ANP)

 


 

Britten onderzoeken Google en Amazon in strijd tegen neprecensies

Andrea Coscelli
Andrea Coscelli © gov.uk

De Britse mededingingsautoriteit CMA is een formeel onderzoek begonnen naar neprecensies op sites van Amazon en Google. De toezichthouder verdenkt de Amerikaanse techconcerns ervan te laks op te treden tegen nepbeoordelingen. Daarmee schenden de bedrijven mogelijk de rechten van consumenten, zo waarschuwt de toezichthouder.

Het viel de marktwaakhond bij een voorbereidend onderzoek op dat bij Google en Amazon soms reviews van exact dezelfde gebruikers op hetzelfde tijdstip verschijnen voor meerdere producten of diensten, terwijl er geen duidelijk verband tussen die producten is. De bedrijven hebben mogelijk te weinig gedaan om dit soort recensies op te sporen. Hetzelfde geldt voor onlinereviews met aanwijzingen dat de schrijver ervan is betaald voor een positieve beoordeling.

Amazon zou ook te weinig doen tegen bedrijven die scores voor hun producten binnen de webshops manipuleren, bijvoorbeeld door positieve beoordelingen van andere artikelen erbij te plakken. Amazon stelt in een reactie "aanzienlijke middelen" in te zetten tegen nepbeoordelingen in zijn webshops.

"We zijn bezorgd dat miljoenen mensen online worden misleid door neprecensies en vervolgens hun geld uitgeven op basis van die aanbevelingen", zegt directeur Andrea Coscelli van de CMA. "En het is ook oneerlijk dat sommige bedrijven 5-sterrenrecensies vervalsen zodat ze goed in beeld komen, terwijl eerlijke bedrijven terrein verliezen."

Amazon stelt in een reactie "aanzienlijke middelen" in te zetten tegen nepbeoordelingen in zijn webshops. Google benadrukt strenge regels te hanteren voor onlinerecensies. "We maken duidelijk dat reviews gebaseerd moeten zijn op echte ervaringen en als we overtredingen zien, ondernemen we actie - van het verwijderen van berichten tot het opschorten van accounts", meldt Google in een schriftelijke reactie. Beide bedrijven zeggen mee te werken met het onderzoek van de CMA. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.