Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Elon Musk haalt Gates in als op één na rijkste ter wereld

Kort IT-nieuws van vandaag.

24 november 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 

Minister Bijleveld door het stof in de Tweede Kamer na blunder

Ank Bijleveld
Minister Ank Bijleveld (midden) © Rijksoverheid

Minister Ank Bijlveld van Defensie heeft dinsdag in de Tweede Kamer het boetekleed aangetrokken omdat zij vorige week blunderde met een tweet. Daardoor kon een journalist van RTL Nieuws inloggen in een vergadering van Europese ministers van Defensie. "Het is erg stom wat er is gebeurd."

Bijleveld was naar de Kamer geroepen voor het vragenuurtje. Kees Verhoeven van regeringspartij D66 wilde weten hoe het heeft kunnen gebeuren. "De basale veiligheid was hier niet op orde."

De minister twitterde vorige week een foto van de vergadering waarop ook het inlogadres en een deel van de pincode te zien was. Daardoor slaagde journalist Daniël Verlaan van RTL Nieuws er in binnen te komen bij de digitale vergadering.

"Het is niet anders. Het is eens maar nooit weer", verklaarde Bijleveld, die zei geen cursus digitale veiligheid nodig te hebben. Ze had in de vergadering van EU-ministers zelfs nog ingebracht dat de digitale veiligheid verbeterd moet worden.

De minister heeft inmiddels excuses aangeboden aan EU-buitenlandchef Josep Borrell, die de vergadering voorzat. Ze wil dat de EU de beveiliging van dit soort vergaderingen verbetert. "Er moeten beveiligde lijnen komen."

Volgens haar treft de verslaggever geen enkele blaam. Ze zal zich ook inzetten dat de EU geen stappen neemt tegen de journalist wegens hacken. Dat Brussel stappen gaat nemen staat trouwens nog niet vast. (ANP)

 

 

Vooral blik op uitrol glasvezelnetwerk KPN

KPN-CEO Farwerck
Joost Farwerck © KPN

Bij de update van de strategie van telecombedrijf KPN gaat de aandacht vooral uit naar de verdere uitrol van het glasvezelnetwerk. Dat zeggen kenners in aanloop naar de beleggersdag die dinsdag wordt gehouden.

De uitrol van het netwerk gaat gepaard met stevige kosten. Om die reden kan de flirt met investeringsmaatschappij EQT niet los van deze strategie worden gezien. De Zweedse investeerder zou KPN benaderd hebben voor een overname. KPN-topman Joost Farwerck wilde eerder geen commentaar geven op de "marktgeruchten" rond EQT. Hij zei wel dat het bedrijf zal luisteren naar partijen die met overnamevoorstellen komen, maar dat de focus ligt op het uitvoeren van de eigen strategie.

De strategie-update van KPN komt op het moment dat het bedrijf naar eigen zeggen solide presteert. Onlangs gaf KPN al aan positiever te zijn over de winstgevendheid in heel 2020. (ANP)

 

 

Elon Musk haalt Gates in als op één na rijkste ter wereld

Elon Musk
Elon Musk © CC SA-BY 2.0 - Flickr.com - Heisenberg Media

Musk heeft zijn vermogen dit jaar al zien stijgen met 100,3 miljard dollar en is daarmee de snelste stijger op de miljardairsindex van Bloomberg, een ranglijst met de 500 rijkste personen ter wereld. In januari stond hij nog op de 35e plaats. Zijn snelle stijging op de ranglijst heeft Musk grotendeels te danken aan Tesla, waarvan de totale waarde momenteel zo'n 500 miljard euro bedraagt. Zo'n 75 procent van Musks netto vermogen bestaat uit Tesla-aandelen, die ongeveer vier keer zoveel waard zijn als zijn aandeel in ruimtevaartbedrijf SpaceX.

Het is de tweede keer in acht jaar dat de puissant rijke techondernemer en filantroop Bill Gates lager dan de tweede plaats staat op de Bloomberg-ranglijst. Gates stond jarenlang bovenaan de lijst, tot Amazon-oprichter Jeff Bezos in 2017 een groter fortuin vergaarde. Gates' fortuin van 127,7 miljard dollar zou echter veel groter zijn als hij en zijn echtgenote Melinda niet veel doneerden aan goede doelen. Sinds 2006 hebben zij meer dan 27 miljard dollar in de Bill & Melinda Gates Foundation gestoken.

Gates en Musk steken elkaar niet alleen in de omvang van hun vermogen naar de kroon. Musk schreef op Twitter onder meer dat Gates "geen flauw benul" heeft van elektrische trucks. Ook over de coronapandemie hebben de miljardairs al verbaal de degens gekruist. Gates, wiens stichting flink heeft gedoneerd voor vaccinonderzoek, heeft zijn bezorgdheid geuit over Musks verdachtmakingen omtrent coronastatistieken en de complottheorieën die Musk heeft verspreid.

2020 is vooralsnog een lucratief jaar geweest voor de superrijken. Ondanks de pandemie en een wereldwijde golf van ontslagen, die vooral de werkende mensen en de armen in de wereld treft, zijn de personen op de Bloomberg miljardairsindex 23 procent rijker geworden sinds het jaar begon, zo'n 1,3 biljoen dollar (ongeveer 1097 miljard euro). (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.