Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Elon Musk droomt over eigen social platform

Kort IT-nieuws van vandaag.

28 maart 2022

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Elon Musk droomt over eigen social platform

Elon Musk
Elon Musk © CC-BY SA 2.0 - Flickr - Heisenberg Media

Topman Elon Musk van de elektrische autobouwer Tesla denkt er "serieus" over om een eigen socialemediaplatform op te zetten, want Twitter houdt zich volgens hem niet aan "de principes van vrijheid van meningsuiting". Dat schreef Musk dit weekend op Twitter.

Musk zegt dat Twitter kan worden gezien als een soort dorpsplein. Door zich niet aan de principes van vrijheid van meningsuiting te houden ondermijnt Twitter volgens hem de democratie. Hij stelt dat vrijheid van meningsuiting juist essentieel is voor een goed functionerende democratie.

De Tesla-topman had een peiling op Twitter gezet, waarbij zijn volgers konden stemmen over de vraag of Twitter zich houdt aan de principes van vrije meningsuiting. Daarop werden 2 miljoen stemmen uitgebracht en gaf ruim 70 procent het antwoord 'nee'.

Musk ligt ook in de clinch met de Amerikaanse beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC). De SEC heeft bevolen dat alle tweets die Musk over Tesla verstuurd vooraf door juristen gecontroleerd worden. De topman heeft in het verleden namelijk met tweets over Tesla gezorgd voor grote schommelingen van de beurskoers van het bedrijf. Musk vindt dat de SEC zijn vrijheid van meningsuiting beperkt. (ANP)


 

Apple voldoet nog niet aan eisen ACM en krijgt nieuwe boete

dating-app
© Tinder

Apple voldoet ondanks een nieuw voorstel van eerder deze week nog steeds niet aan de voorwaarden van de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Dat betekent dat het Amerikaanse techbedrijf volgende week weer een boete moet betalen aan de Nederlandse toezichthouder. Apple moet het van de marktwaakhond voor datingapps mogelijk maken om ook gebruik te maken van andere betalingssystemen dan die van Apple.

Datingapps zoals Tinder, Lexa en Bumble moeten van de ACM de mogelijkheid krijgen om een ander betalingssysteem te gebruiken dan dat van Apple. De datingapps moesten van Apple daarvoor wel een nieuwe versie maken van hun app. Ook rekent het Amerikaanse techbedrijf een commissie van 27 procent van apps die een ander betalingssysteem gebruiken dan dat van Apple zelf. Dat is maar iets minder dan de maximaal 30 procent die het bedrijf anders verlangt.

De totale boete van de ACM is inmiddels opgelopen tot 45 miljoen euro. Sinds januari geeft de toezichthouder voor elke week dat Apple niet aan de eisen voldoet een boete van 5 miljoen euro tot een maximum van 50 miljoen euro is bereikt. Volgens de regels van de ACM kunnen er vervolgens hogere boetes worden opgelegd. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.