Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Eigenaar Daily Mail sleept Google voor de rechter

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Netwerkdivisie Ericsson profiteert van ban op Huawei

netwerkmonteur Ericsson
Neterkmonteur Ericsson © Ericsson

Ericsson profiteerde in de eerste maanden van het jaar van een toegenomen vraag naar zijn netwerksystemen. Nu steeds meer landen de Chinese concurrent Huawei deels of helemaal weren uit telecomnetwerken, wint Ericsson marktaandeel.

Als het effect van wisselkoersen en verkochte bedrijfsonderdelen wordt weggelaten, steeg de omzet van de divisie voor netwerkapparatuur van Ericsson met 15 procent. Het concern profiteerde daarbij van de steeds grotere vraag naar netwerken die 5G, een veel snellere vorm van mobiel internet, mogelijk maken.

De totale omzet over de eerste drie maanden van 2021 was 49,8 miljard Zweedse kroon, omgerekend 4,9 miljard euro. Dat was gelijk aan de verkopen een jaar eerder, maar op vergelijkbare basis ging het om 10 procent groei.

Onder andere Zweedse autoriteiten besloten het afgelopen najaar netwerkapparatuur van de Chinese technologiebedrijven Huawei en ZTE te verbieden bij de aanleg van 5G-netwerken. Volgens de Zweedse telecomautoriteit kleven er te grote risico's voor de staatsveiligheid aan de twee concerns, die doorgaans veel goedkoper werken dan hun westerse concurrenten.

Huawei wordt al langer door de Verenigde Staten beschuldigd van het mogelijk maken van spionage via zijn netwerken. In 2019 maakte telecombedrijf KPN bekend een 'westerse' leverancier te kiezen voor apparatuur voor de kern van zijn 5G-netwerk, waarmee Huawei van deze klus werd uitgesloten. KPN doet Huawei niet volledig in de ban. Huawei zelf ontkent stellig zich schuldig te maken aan spionagepraktijken.(ANP)

 


 

'Microsoft neemt Discord toch niet over'

Discord
© Shutterstock

Microsoft neemt samenwerkings- en communicatieplatform Discord toch niet over, zo lijkt het. Anonieme bronnen die bekend zijn met de onderhandelingen zeggen tegenover Bloomberg dat Discord een bod van 12 miljard dollar heeft afgewezen. De gesprekken zouden daarna zijn stopgezet en Discord zou zich richten op een beursgang op de lange termijn. 

Eind maart werd duidelijk dat diverse partijen ongevraagd een overnamebod op het bedrijf hadden gedaan. Bloomberg meldde destijds al dat Microsoft daar waarschijnlijk bij zat. Volgens de ingewijden had Twitter ook interesse getoond en in het verleden zouden er al gesprekken geweest zijn met Epic Games en Amazon. Discord zou nu op 15 tot 18 miljard dollar gewaardeerd worden. Twitter, Microsoft en Discord weigerden op die berichtgeving te reageren.

Waarom Discord het bod van Microsoft heeft afgeslagen en zich nu toch zou richten op een beursgang, is niet bekend geworden. (EME)

 


 

Chipmachinefabrikant ASML rekent op sterke omzetgroei in 2021

ASML chipproductie
ASML precisieproductie © ASML

De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML denkt dat de omzet dit jaar sterk zal toenemen, geholpen door de grote vraag naar zijn systemen nu er wereldwijd chiptekorten zijn. De onderneming rekent op een omzetgroei met wel 30 procent in vergelijking met vorig jaar.

Het in Veldhoven gevestigde ASML spreekt van een sterke vraag naar chips vanuit alle markten, bijvoorbeeld voor 5G-netwerkapparatuur en kunstmatige intelligentie (AI). De orderontvangst bedroeg in de afgelopen periode ruim 4,7 miljard euro, tegen ruim 4,2 miljard euro in het voorgaande kwartaal. De opbrengsten stegen naar bijna 4,4 miljard euro, van minder dan 4,3 miljard euro in het vierde kwartaal. De nettowinst bleef vrijwel gelijk op iets meer dan 1,3 miljard euro. (ANP)

 


 

Apple komt met nieuwe iMac, iPad en Apple TV

iMac 2021
iMac 2021 © Apple

Apple komt met een nieuwe versie van zijn desktopcomputer iMac. Tijdens een onlinepresentatie introduceerde het Amerikaanse techbedrijf ook nieuwe iPads en een nieuwe Apple TV. Verder presenteerde het bedrijf de langverwachte AirTag, een tracker die aan allerlei producten kan worden gehangen zodat deze makkelijk terug te vinden zijn als ze kwijt zijn geraakt.

De iMac heeft nu een eigen Apple-chip in plaats van de Intel-processor uit de vorige modellen. Eind vorig jaar introduceerde Apple al een aantal laptops met die eigen chip. De desktopcomputer heeft verder een nieuw ontwerp gekregen met dezelfde rechte zijkanten en afgeronde hoeken als de nieuwste iPhones en is verkrijgbaar in zeven kleuren. Daarmee grijpt Apple terug op de eerste iMac die oprichter Steve Jobs onthulde nadat hij in 1997 was teruggekeerd bij het bedrijf. Ook krijgt de desktopcomputer voor het eerst vingerafdrukherkenning, via het toetsenbord.

De nieuwe iPad Pro heeft nu voor het eerst dezelfde chip als de laptops en de iMac, de M1. Voorheen maakten de topmodellen en tablets nog gebruik van een verbeterde versie van de iPhone chips. Daarmee is de nieuwe iPad Pro 50 procent sneller dan de vorige generatie. Ook krijgt het tablet een 5G-chip voor sneller draadloos internet en een beter scherm met zogeheten MicroLED-technologie in de grotere versie.

Verder kwam Apple met een nieuwe versie van zijn tv-box Apple TV. Die kreeg een snellere processor. Ook was er een nieuwe paarse versie van de iPhone 12 en iPhone 12 Mini.

De AirTag is een schijfje dat aan bijvoorbeeld een sleutelbos, de halsband van de hond of in een portemonnee kan worden gestopt. Die tracker werd al een aantal keer verwacht maar is nu officieel aangekondigd. Eenmaal in gebruik kan het voorwerp waar het aan vast zit met de Vind mijn-app worden gezocht. Het product lijkt daarmee op vergelijkbare trackers van Tile en Samsung. Apple zegt dat er meer dan 1 miljard apparaten verkocht zijn die de signalen van de AirTags kunnen oppikken. (ANP)

 


 

Eigenaar Daily Mail sleept Google voor de rechter

Vrouwe Justitia
© Pixabay Licence - AJEL

De eigenaar van de Britse krant Daily Mail heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak aangespannen tegen Google. Het technologieconcern zou met zijn zoekmachine en advertentiemogelijkheden de onlinepagina's van kranten benadelen.

Google is op de advertentiemarkt zeer machtig omdat het veel van de technologie in handen heeft die wordt gebruikt om reclames op internet te kopen en te verkopen. Dat plaatst veel bedrijven in een lastige positie. Media zouden amper nog omzet kunnen halen uit de artikelen die ze online publiceren.

Ook zijn veel sites afhankelijk van hoe hoog ze als zoekresultaten in de zoekmachine van Google naar voren komen. Bij de Daily Mail ontstonden volgens Amerikaanse media zorgen hierover toen de krant recent ontdekte dat onlineberichtgeving over de Britse koninklijke familie stelselmatig relatief minder hoog in lijsten met zoekresultaten zou verschijnen.

Alphabet, het concern achter Google, heeft nog niet op de beschuldigingen gereageerd. Over de ongelijke machtsverhoudingen wordt vaker geklaagd. Eind vorig jaar kondigde een hele groep Amerikaanse staten al een rechtszaak aan. Ook in Washington wordt naar de situatie gekeken. Onlangs hebben diverse Amerikaanse politici een wetsvoorstel gepresenteerd dat het voor nieuwsorganisaties makkelijker moet maken om collectief te onderhandelen met platforms als Google en Facebook. Dat zou voor een eerlijker speelveld moeten zorgen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.