Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Eerste koppeling testenvoorjereis.nl werkt

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Cyberaanval belet Ieren als enige coronareisbewijs tijdig in te voeren

QR-code, geprint, papieren vaccinatiebewijs
QR-code reisbewijs © Min VWS

Reizigers kunnen donderdag in op een na alle EU-landen terecht met het nieuwe coronareiscertificaat van de EU. Alleen Ierland is er nog niet klaar voor, zegt de Europese Commissie.

De lidstaten hebben afgesproken de QR-code waarmee een reiziger kan aantonen dat hij vermoedelijk niet besmettelijk is vanaf 1 juli te accepteren. Heel wat landen doen dat al enige tijd. Nederland en een handvol andere lidstaten sluiten donderdag aan, daar rekent de commissie op.

Ierland heeft wat meer tijd nodig omdat een cyberaanval voor oponthoud heeft gezorgd, zegt verantwoordelijk Eurocommissaris Didier Reynders.

Veel Nederlanders hebben het certificaat al gedownload. Reizigers kunnen ermee laten zien dat ze volledig zijn ingeënt, recent negatief zijn getest of beschermd zijn doordat ze de ziekte al hebben doorstaan. (ANP)

 


 

Defensie lanceert met succes eerste satelliet

Ank Bijleveld
Ank Bijleveld © Rijksoverheid - Arenda Oomen

Een nanosatelliet van het ministerie van Defensie is woensdagmiddag met succes in een baan om de aarde gebracht, meldt demissionair minister Ank Bijleveld. De raket met de kleine Brik II-satelliet werd vanaf een Boeing 747 gelanceerd door het bedrijf Virgin Orbit.

Het is voor het eerst dat Defensie een satelliet in de ruimte brengt. De Brik II moet de radiocommunicatie verbeteren en informatie verzamelen van radioverkeer in een missiegebied. De satelliet is niet veel groter dan een pak melk. Daardoor is hij veel makkelijker te maken en goedkoper dan een grote satelliet.

Met de lancering van de eerste satelliet wil Defensie vooral kennis en ervaring opdoen met het ontwikkelen en opereren van satellieten. De ruimte wordt steeds belangrijker voor militairen omdat ze sterk afhankelijk zijn van satellieten voor communicatie en informatie.

De Brik II bevindt zich op ongeveer 500 kilometer hoogte en moet minimaal drie jaar in de ruimte blijven. Uiteindelijk zal hij binnen tien jaar terugkeren in de atmosfeer van de aarde en daar dan verbranden.

Het vliegtuig dat de Brik II in de ruimte bracht, was opgestegen vanaf een basis in het westen van de Verenigde Staten. Voor het project heeft Defensie samengewerkt met het Delftse bedrijf Innovative Solutions in Space, het Koninklijke Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR), de Technische Universiteit Delft en de Universiteit van Oslo. (ANP)

 


 

Eerste koppeling testenvoorjereis.nl werkt

Schiphol, luchtvaart, vliegveld
Cora van Nieuwenhuizen op Schiphol © Rijksoverheid

De website waar Nederlandse vakantiegangers naar het buitenland een afspraak kunnen maken voor een gratis coronatest is sinds woensdagavond bereikbaar. Er kan echter alleen nog maar een afspraak worden gemaakt bij één van de commerciële testlocaties.

"De komende dagen zullen er steeds meer testaanbieders zijn aangesloten op het systeem. Dat betekent dat een reiziger op steeds meer plekken een test kan laten afnemen", aldus demissionair minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

De website testenvoorjereis.nl had de hele dag al in de lucht moeten zijn, maar er waren problemen. Het was volgens de minister "een grote uitdaging" om in zeer korte tijd de juiste testaanbieders te contracteren.

De techniek die erbij komt kijken, was ook lastig om rond te krijgen.

Vakantiegangers konden eerder op de dag alleen telefonisch een afspraak maken met de GGD voor een gratis test. De GGD meldde woensdag dat het erg druk was op het speciale telefoonnummer daarvoor, 0800-5005. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.