Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Eerste dode door ransomware-aanval

Kort nieuws van vandaag.

18 september 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 

'VS kijken nu ook naar belangen Tencent in gamebedrijven'

Donald Trump

Na TikTok en WeChat heeft de Amerikaanse overheid nu ook extra aandacht voor Tencent, schrijft persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De Chinese internetreus heeft belangen in een reeks gamebedrijven en dat is mogelijk gevaarlijk voor de nationale veiligheid, menen de Amerikanen. Die hebben bij de gamebedrijven informatie opgevraagd over de extra maatregelen die zij nemen om de gegevens van hun gebruikers veilig te houden.

Tencent heeft onder meer een tak die games uitgeeft en is daarmee eigenaar van het Amerikaanse Riot Games, het bedrijf achter League of Legends. Ook hebben de Chinezen 40 procent van Epic Games, de maker van het zeer populaire spel Fortnite, in handen. Ook in Activision Blizzard, een van de grootste gamesmakers ter wereld, heeft Tencent een klein belang.

Bloomberg schat de Amerikaanse bezittingen van Tencent op een waarde van zeker 22 miljard dollar. Die zouden goed zijn voor 6 à 7 procent van de omzet van het Chinese bedrijf. (ANP)

 

 

Eerste dode door ransomware-aanval

De criminelen achter een ransomware-aanval op een ziekenhuis in Düsseldorf worden mogelijk verantwoordelijk gehouden voor de eerste dode die direct het gevolg is van hun actie.

Een vrouw die dringend medische zorg nodig had, kon door de aanval deze week niet terecht bij het ziekenhuis en moest naar een ziekenhuis 30 kilometer verderop in Wuppertal. Onderweg is ze overleden. De Duitse autoriteiten onderzoeken het voorval.

Het ziekenhuis kreeg op 10 september te maken met ransomware, die 30 ziekenhuisservers infecteerde en onbruikbaar maakte. Als de autoriteiten daadwerkelijk vaststellen dat de dood van de vrouw een direct gevolg is van de aanval, beschouwt de politie het als een moordzaak.

Volgens nieuwszender RTL hebben de aanvallers hun eis voor losgeld laten vallen en de codes verstrekt om de servers weer bruikbaar te maken. ZDNet suggereert uit een volgorde van een aantal gebeurtenissen dat een lek in de Citrix-gateways mogelijk toegang heeft verschaft aan de aanvallers. Dit Citrix-lek leidde vorig jaar tot veel aanvallen, onder meer in Nederland. (TDO)

 

 

Beursgang TikTok in VS in de maak

TikTok profile
© CC0 - Unsplash.com - Aaron Weiss

Oracle en ByteDance willen de Amerikaanse tak van de video-app, genaamd TikTok Global, over ongeveer een jaar naar de aandelenbeurs in New York brengen. Dat zeggen bronnen tegen de Amerikaanse nieuwszender CNBC.

Eerder op de dag werd gemeld dat president Donald Trump waarschijnlijk binnen 24 tot 36 uur een beslissing neemt over het lot van TikTok in de Verenigde Staten. Naar verwachting zal supermarktconcern Walmart samenwerken met Oracle in een deal rond TikTok. Daarbij zal Oracle volgens ingewijden ongeveer 20 procent van de socialemedia-app in bezit krijgen.

Trump gaf al aan niet tevreden te zijn met het voorstel van ByteDance om samen te werken met Oracle, omdat ByteDance dan de controle zou houden over TikTok. ByteDance wacht ook nog op goedkeuring uit China. Stafchef van het Witte Huis Mark Meadows zei donderdag dat hij zich zorgen maakt dat de deal met Oracle slechts een "herverpakking" is van de Amerikaanse TikTok-tak, en dat het voorstel niet genoeg is om aan de eis van Trump te voldoen. "Mijn grote zorg is dat het bedrijf alsnog voornamelijk door de Chinese overheid wordt gerund, en dat het niet voldoet aan de nationale veiligheidsdrempels", aldus Meadows. 

Ook zouden bronnen tegen nieuwszender NBC hebben gezegd dat wanneer de deal goedgekeurd wordt, TikTok een wereldwijd bedrijf wordt met zijn hoofdkantoor in de VS. Volgens ingewijden zou het Amerikaanse ministerie van Financiën daar met ByteDance en Oracle voorlopige overeenstemming over hebben bereikt. Ook zouden de Amerikaanse gebruikersgegevens uitsluitend aan Oracle worden toevertrouwd.

ByteDance heeft er ondertussen steeds meer vertrouwen in dat het de steun van Peking krijgt in de TikTok-deal in de Verenigde Staten. Bronnen in Peking meldden dat de Chinese overheid akkoord zou kunnen geven aan de deal zoals die nu voorligt. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.