Beheer

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Dreigementen Trump noodlottig voor baas TikTok

Kort nieuws van vandaag.

27 augustus 2020

Kort nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


SoftBank 'aast' op TikTok, Google niet

TikTok
TikTok © CC0- Unsplash.com - Amanda Vick

De Japanse techinvesteerder SoftBank zou in de markt zijn voor de Amerikaanse tak van filmpjesapp TikTok. Dat meldde techmedium The Information op basis van ingewijden. De Japanners bezitten een klein belang in de Chinese TikTok-moeder ByteDance. Niet duidelijk is of SoftBank zelf TikTok wil inlijven, of dat het aansluit bij een poging van een andere partij. Ondertussen ontkent techreus Google interesse in TikTok te hebben.

Om TikTok is de laatste tijd veel te doen. In de Verenigde Staten dreigt een verbod op de app. TikTok verzamelt volgens politici aldaar te veel data van zijn gebruikers en die zou zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen, denken ze. President Donald Trump heeft daarom per decreet bevolen dat TikTok half september verboden wordt in de VS, tenzij de Amerikaanse tak dan verkocht is.

Of het daadwerkelijk tot een verkoop komt, is evenwel nog niet gezegd. Volgens TikTok-moeder ByteDance is een deal onwaarschijnlijk, zo werd eerder gemeld. In plaats daarvan vecht het Chinese bedrijf de beslissing van Trump om een verbod in te stellen aan.

Bedrijven als Microsoft en Oracle werden eerder genoemd als potentiële kopers. Ook de naam Twitter viel eerder. De Amerikaanse tak van TikTok wordt gewaardeerd op zo'n 20 miljard tot 50 miljard dollar.

Ook Google werd als eventuele koper genoemd. Volgens topman Sundar Pichai heeft Google geen interesse, zo meldde hij in een podcast. (ANP)

 

 


Beurs Nieuw-Zeeland weer geraakt door cyberaanval

Ddos
© Pixabay License - marcusspiske

De beurshandel in Nieuw-Zeeland is donderdag voor de derde opeenvolgende dag gestaakt vanwege een cyberaanval. De verstoringen komen op een zeer slecht moment, nu bedrijven als de nationale luchtvaartmaatschappij Air New Zealand voor het eerst sinds de coronapandemie hun cijfers presenteren. Ook staan beurskoersen op recordhoogte. "De timing is niet ideaal", zei een handelaar cynisch.

Volgens beursuitbater New New Zealand Exchange (NZX) was er wederom sprake van een zogeheten ddos-aanval op de website van de beurs, waardoor de handel werd stilgelegd. Er is geen handelsinformatie geschonden, benadrukte de beurs.

Volgens de NZX was er sprake van een ddos-aanval van buiten de landsgrenzen, maar is onduidelijk waar deze vandaan komt. Kenners spreken van een "erg serieuze zaak" aangezien het al de derde dag op rij is dat de beurs wordt aangevallen. Dat wijst volgens hen op een "verfijning en vastberadenheid die relatief zeldzaam is". (ANP)

 

 


Dreigementen Trump noodlottig voor baas TikTok

Kevin Mayer
Kevin Mayer © ByteDance Ltd.

Kevin Mayer stapt per direct op als topman van filmpjesapp TikTok. Dat bevestigde een woordvoerder van het bedrijf donderdag, na berichtgeving in de Financial Times. De zakenkrant had een brief van de bestuurder, die pas sinds juni voor TikTok werkte, aan het personeel en het Chinese moederbedrijf ByteDance gezien. Om TikTok is de laatste tijd veel te doen. In de Verenigde Staten dreigt een verbod op de app.

TikTok verzamelt volgens politici te veel data van zijn gebruikers en die zouden zomaar in handen van de Chinese overheid kunnen vallen, denken ze. President Donald Trump heeft daarom per decreet bevolen dat TikTok half september verboden wordt in de VS, tenzij de Amerikaanse tak dan is verkocht. Gesprekken over een overname worden momenteel volop gevoerd.

Volgens ingewijden heeft Mayer de beslissing om te vertrekken genomen na het besluit van Trump. In zijn brief zegt hij dat hij de afgelopen weken veel heeft nagedacht toen "de politieke omgeving" sterk veranderde en wat dat zou betekenen voor de "wereldwijde rol" waar hij zich voor aanmeldde.

"Tegen deze achtergrond, en aangezien we verwachten zeer binnenkort tot een oplossing te komen, wilde ik u allen met pijn in het hart laten weten dat ik heb besloten het bedrijf te verlaten ", aldus Mayer in een brief aan het personeel.

Mayer werkte eerder voor de streamingdivisie van Disney. Vanessa Pappas, momenteel de algemeen directeur van TikTok, neemt zijn taken tijdelijk waar. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.