Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Digitale aanval op Test voor Toegang nu politiewerk

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Digitale aanval op Test voor Toegang nu politiewerk

Politie afzetting
© Shutterstock - Dutchmen Photography

Stichting Open Nederland, de organisatie achter Testen voor Toegang, gaat aangifte doen na de hackpoging van afgelopen vrijdag. Dat meldt een woordvoerder. Door het incident kwamen e-mails met daarin de testuitslagen later aan. Testen voor Toegang regelt coronatoegangstesten namens de overheid. In totaal gaat het om 95 testlocaties in heel het land.

Vanaf vrijdagnacht 00.00 uur mochten mensen weer naar nachtclubs, mits ze een negatieve testuitslag, vaccinatiebewijs of herstelbewijs konden laten zien. Maar voor veel mensen kwamen hun testuitslagen vrijdag te laat binnen. Volgens de stichting komt de vertraging door een hackpoging, waar tegen nu aangifte wordt gedaan.

Ook schrijven NH Nieuws en de Gelderlander dat bezoekers die eigenlijk nog geen geldige testuitslag hadden, toch een negatieve uitslag kregen aangeboden "ter compensatie" of "om er vanaf te zijn" zonder dat bekend was wat de uitslag van de test was. "Dat beeld herkennen wij niet", zegt de woordvoerder van de stichting. "Maar wij nemen deze berichten wel serieus. Daarom zijn wij hierover in gesprek met locaties waarover wij dit soort signalen hebben ontvangen." (ANP)

 


 

Rechter verwerpt kartelaanklacht FTC tegen Facebook

Vrouwe Justitia
© Pixabay License - AJEL

Een Amerikaanse federale rechter heeft een aanklacht door de Federal Trade Commission (FTC) over machtsmisbruik door Facebook verworpen. Facebook had eerder al gevraagd die antitrustzaak te seponeren vanwege gebrek aan geldig bewijs dat het bedrijf de concurrentie zou onderdrukken.

Facebook werd eind vorig jaar door de FTC en de openbaar aanklagers van 46 Amerikaanse staten gedaagd. Zij beschuldigden Facebook ervan jarenlang potentiële concurrenten te hebben willen uitschakelen, onder meer door ze op te kopen. Behalve het opkopen van bedrijven die zich zouden kunnen ontwikkelen tot concurrenten, deed het bedrijf van topman Mark Zuckerberg dat ook door softwareontwikkelaars voorwaarden op te leggen die het moeilijker maakten om met Facebook zelf te concurreren. Daarnaast ontzegde Facebook ontwikkelaars toegang tot bepaalde informatie, aldus de aanklacht.

Facebook zei eerder al dat de aanklagers geen rekening hielden met onder meer de "realiteit van de dynamische, intens concurrerende hightechindustrie waarin Facebook opereert". De rechter in Washington zei nu voor een groot deel mee te kunnen gaan in de argumenten van Facebook en dat de aanklacht van de FTC onvoldoende juridisch en feitelijk is onderbouwd.

Het technologiebedrijf liet in een reactie weten blij te zijn met het besluit van de rechter, "waarin de defecten in de aanklachten werden erkend". Facebook gaf verder aan "elke dag op eerlijke wijze te concurreren om de tijd en aandacht van mensen te verdienen".

De klagers wilden dat Facebook zou worden gestraft en het machtsmisbruik goedmaakt. Dat zou kunnen door eerdere overnames van bijvoorbeeld WhatsApp en Instagram ongedaan te maken. De FTC heeft de mogelijkheid opnieuw met een aangepaste aanklacht tegen Facebook te komen.

Het nieuws viel goed bij beleggers op Wall Street. Het aandeel Facebook ging meer dan 4 procent omhoog. Daarmee ging de beurswaarde van het socialemediabedrijf voor het eerst door de grens van 1 biljoen dollar. (ANP)

 


 

'Deense media trekken samen op tegen Google en Facebook'

Anders Krab-Johansen
Anders Krab-Johansen © Berlingske Media

Deense mediabedrijven voeren een nieuwe onderhandelingstactiek met Google en Facebook over het betalen van auteursrechten voor nieuws dat op de platforms is te zien. Verschillende kranten, omroepen en nieuwssites trekken namelijk samen op in hun onderhandelingen, schrijft de Britse krant Financial Times.

Bijna dertig Deense mediabedrijven komen vrijdag bijeen voor hun eerste vergadering als een collectieve onderhandelingsorganisatie. Mogelijk dat de krachtenbundeling ook een inspiratiebron kan zijn voor mediabedrijven in andere landen in Europa en daarbuiten, zo klinkt het.

De samenwerking betekent onder meer dat de techbedrijven niet in staat zullen zijn om een gebruikelijk spelletje van 'verdeel en heers' te spelen, aldus Anders Krab-Johansen, de hoogste baas bij krantengroep Berlingske Media en een van de drijvende krachten achter het initiatief, tegen FT.

"Wat je in de meeste landen ziet is dat Google of Facebook bepaalde deals sluiten met één of een paar dominante mediabedrijven, dat zij de norm bepalen en dat de markt moet volgen. Wij zouden liever een collectieve onderhandelingspositie hebben, die ons een bepaald gewicht geeft in de gesprekken", aldus Krab-Johansen.

Het Deense initiatief is gebaseerd op de auteursrechtenrichtlijn van de Europese Unie, die uitgevers het recht geeft om inkomsten te eisen voor het digitaal gebruik van hun materiaal. Het is volgens de krant voor het eerst dat er in Europa een breed collectief wordt gevormd om claims in te dienen bij techbedrijven. Het enige grote Deense mediaconcern dat geen deel uitmaakt van het collectief is de uitgever van tijdschriften Egmont, wat aantoont hoe moeilijk het is iedereen op een lijn te krijgen.

Google en Facebook trekken jaarlijks honderden miljoenen dollars uit om wereldwijd voor nieuws te betalen. De financiering wordt een-op-een met uitgevers gesloten en is gekoppeld aan specifieke nieuwsproducten. Daarmee kunnen de technologieconcerns voorkomen dat systematisch auteursrechten in rekening worden gebracht voor het gebruik van fragmenten of snippers van de inhoud op hun platforms.

Frankrijk was het eerste EU-land dat de auteursrechtenrichtlijn toepaste. Daar heeft de nieuwsindustrie vorig jaar een raamovereenkomst met Google gesloten, maar de betalingsvoorwaarden apart geregeld. Door deze aanpak was er veel geheimzinnigheid over die afspraken en trad er verdeeldheid op in de mediasector. De Franse tijdschriften willen nu als collectief afzonderlijk met Google en Facebook onderhandelen.

Google zegt de wijze waarop Deense uitgevers willen onderhandelen te zullen respecteren en wil met het collectief in gesprek om tot een akkoord te komen. Facebook heeft intussen geprobeerd zijn aansprakelijkheid te beperken door hyperlinks naar nieuws die door gebruikers worden geplaatst te verwijderen. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.