Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: DigiD niet bereikbaar vanwege DDoS-aanvallen

Kort IT-nieuws van vandaag.

5 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Chipconcern GlobalFoundries gaat naar beurs New York

silicon wafer
© Shutterstock

Het Amerikaanse chipconcern GlobalFoundries gaat naar de aandelenbeurs in New York. De waarde van het bedrijf zou daarbij rond de 30 miljard dollar, omgerekend 26 miljard euro, moeten liggen. GlobalFoundries hoopt met zijn beursgang op de technologiebeurs Nasdaq munt te slaan uit de sterke vraag naar computerchips en de tekorten op de wereldwijde halfgeleidermarkt.

Het ooit uit AMD voortgekomen GlobalFoundries is in handen van het staatsinvesteringsfonds Mubadala Investment van Abu Dhabi. Er is nu een aanvraag ingediend voor een beursgang. Er gingen al langer geruchten dat werd gewerkt aan een notering op Wall Street. Het in het Californische Santa Clara gevestigde GlobalFoundries maakt chips die worden ontworpen door andere bedrijven. Het bedrijf maakte deze zomer bekend zijn productiecapaciteit uit te breiden om zo te kunnen voldoen aan de sterke vraag naar halfgeleiders.

In juli werd door bronnen tegen zakenkrant The Wall Street Journal nog gezegd dat branchegenoot Intel interesse had in een overname van GlobalFoundries ter waarde van 30 miljard dollar. Intel zou daarover gesprekken hebben gevoerd met Mubadala. Het zou de grootste overname voor Intel ooit zijn geweest. (ANP)

 


 

DigiD niet bereikbaar vanwege DDoS-aanvallen

DigiD - inloggen

DigiD is sinds het begin van maandagavond niet bereikbaar vanwege terugkerende DdoS-aanvallen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Het is niet mogelijk om in te loggen en dus niet mogelijk om veel overheidsdiensten te gebruiken, waar DigiD voor nodig is. Dinsdagochtend is de storing opgelost verklaart.

Tijdens de storing liet de woordvoerder weten: "Op dit moment wordt er hard gewerkt aan een oplossing". Het was toen nog niet bekend hoe lang de storing nog zou duren. Volgens de website allestoringen.nl ontstond de storing aan het begin van de avond. DigiD is het 'digitale paspoort' dat veel overheidsinstanties hanteren om online iemands identiteit te checken.

Door de DigiD-storing kan niet worden ingelogd bij websites van de overheid, zoals de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). Op websites van gemeenten is een DigiD nodig bij het aanvragen van een paspoort of uittreksel uit het bevolkingsregister. Zowel bedrijven als burgers kunnen er hun belastingaangifte mee ondertekenen.

Uiteindelijk is dinsdagochtend gemeld dat DigiD weer in de lucht was. Dat herstel is net na middernacht gerealiseerd, aldus een woordvoerder van BZK. De storing hield geen verband met die van Facebook, Whatsapp en Instagram, die maandag ook geruime tijd plat lagen. Volgens de woordvoerder van het ministerie staat de storing "helemaal los" van die andere, grote storing. "DigiD gebruikt een ander netwerk dan de sociale platformdiensten", aldus woordvoerder. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.