Management

Blockchain
IT-kort

IT-kort: o.a. Datalek bij dienst waardering buitenlandse diploma's

Kort IT-nieuws van vandaag.

9 maart 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Datalek bij dienst waardering buitenlandse diploma's

OCW-minister Van Engelshoven
Ingrid van Engelshoven © Rijksoverheid

De persoonsgegevens van 18.000 personen met een buitenlands diploma zijn mogelijk gelekt, schrijft minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs) in een brief aan de Tweede Kamer. De minister kan niet uitsluiten dat er misbruik is gemaakt van de data, hoewel hiervoor nog geen aanwijzingen zijn. Onderzoek naar mogelijk misbruik loopt nog.

Wie wil inburgeren en op zoek gaat naar een baan in Nederland, kan van de organisatie Nuffic een beoordeling krijgen van wat het diploma waard is op de arbeidsmarkt. Het aanvraagsysteem dat Nuffic gebruikt, werd getest door ongeveer 60 softwareontwikkelaars in Servië. Dat land is geen onderdeel van de Europese Unie, waardoor er strengere privacyregels gelden voor de data. Een programma dat de data anoniem moest maken, werkte niet. Het is nog niet bekend waarom.

Het lek werd op 9 februari ontdekt. De data waren sinds 11 augustus vorig jaar in te zien door de ontwikkelaars. Alle persoonsgegevens zijn uit de testomgeving gewist, ook op de back-ups.

De slachtoffers van het lek zijn op de hoogte gesteld. Zij kunnen met vragen terecht bij een helpdesk. Ook is er melding gemaakt van het lek bij de Autoriteit Persoonsgegevens. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.