Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: Data 1,4 miljoen coronatests Parijzenaren gestolen

Kort IT-nieuws van vandaag.

16 september 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Gates-stichting steekt 600 miljoen in Picnic

Gates Foundation
© Gates Foundation

De stichting van Microsoft-medeoprichter Bill Gates en zijn ex-vrouw Melinda investeert miljoenen euro's in de Nederlandse onlinesupermarkt Picnic. Volgens Picnic werd bij een nieuwe investeringsronde die werd geleid door de Bill & Melinda Gates Foundation Trust in totaal 600 miljoen euro opgehaald om zo de groei te versnellen. Daaraan deden ook bestaande investeerders mee.

Picnic zegt dat de nieuwe investering een versnelde uitrol in Europa mogelijk maakt, vooral in Duitsland en Frankrijk. Er zijn investeringen in gerobotiseerde distributiecentra, elektrische voertuigen en een team van software-ontwikkelaars nodig voor de groei op de lange termijn, aldus de onderneming die in 2015 begon.

Picnic stelt dat zijn duurzame bedrijfsmodel, waarbij boodschappen met elektrische wagentjes gratis aan de deur worden bezorgd, uniek is in Europa. "We blijven investeren in groei en technologie om de beste service aan onze klanten te bieden. We zijn ontzettend trots om met de Bill & Melinda Gates Foundation te gaan samenwerken en onze groei te continueren", zegt medeoprichter Joris Beckers van Picnic in een verklaring.

De Bill & Melinda Gates Foundation richt zich vooral op investeringen in liefdadigheid, armoedebestrijding en volksgezondheid, maar ook op projecten rond duurzaamheid. Bill Gates behoort tot de rijkste mensen ter wereld.

 


 

Systemen Duitse kiesraad gehackt

Verkiezingen Duitsland
© Shutterstock

De servers van de Duitse kiesraad zijn in augustus gehackt, melden overheidsbronnen aan Business Insider. De systemen die nodig zijn voor het stemmen zijn niet getroffen. Op 26 september gaan de Duitsers naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

De beveiliging van de stemsystemen was goed genoeg en werd dus beschermd tegen de hackers, zeggen de bronnen.

Een woordvoerder van de kiesraad zegt tegen Business Insider dat de website een aantal minuten offline is geweest in augustus. Het probleem is toen onderzocht en er zijn aanpassingen gedaan, waarna alles het weer deed, aldus de woordvoerder.

Op 26 september wordt een nieuwe bondsdag gekozen en dan komt er een nieuwe bondskanselier. Angela Merkel stopt er na zestien jaar mee. Haar opvolger lijkt partijgenoot Armin Laschet te worden of Olaf Scholz van de sociaaldemocraten (SPD). (ANP)

 


 

Data 1,4 miljoen coronatests Parijzenaren gestolen

smartphone eiffeltoren
© Shutterstock

Criminelen zijn er in Frankrijk vandoor gegaan met de persoonlijke gegevens van 1,4 miljoen Parijzenaren die halverwege 2020 een coronatest deden. Ziekenhuizen in de regio doen aangifte en meldden woensdag dat de gegevens al in de zomer gestolen werden.

Het ging om persoonlijke informatie, zoals BSN-nummers, contactgegevens en testresultaten van 1,4 miljoen personen. De hackers wisten de data te ontfutselen bij het departement van de regionale gezondheidszorg dat verantwoordelijk is voor bron- en contactonderzoek.

Alle getroffenen worden individueel op de hoogte gesteld. De Franse privacywaakhond is op de hoogte gebracht van de datadiefstal en er wordt een onderzoek ingesteld. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.