Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Criminelen hacken WhatsApp-accounts Bossche ambtenaren

Kort IT-nieuws van vandaag.

3 november 2020

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 


'Twitter verwijdert zeker 90 Nederlandse QAnon-accounts'

Twitter

Twitter heeft zeker negentig Nederlandse accounts verwijderd die samenzweringstheorieën van QAnon omarmen. Dat meldt het datajournalistieke platform Pointer dat onlangs 476 Nederlandstalige trollen opspoorde die op Twitter desinformatie verspreiden over de Amerikaanse verkiezingen.

Volgens Pointer maakten de negentig verwijderde QAnon-accounts deel uit van de 476 trollen. Twitter heeft aan het platform bevestigd dat de accounts zijn verwijderd. Mogelijk gaat het om meer accounts.

Volgens Pointer is @DutchQPatriot met 5609 volgers het grootste account dat verwijderd is. Het totale aantal volgers van de verwijderde profielen is bijna 95.000, al zitten daar mogelijk ook dubbele accounts tussen.

Aanhangers van de ultrarechtse QAnon-beweging denken dat leden van de Amerikaanse elite betrokken zijn bij een complot tegen president Trump. Ze baseren zich op berichten van een zekere 'Q', een anonieme gebruiker van een internetforum. Aanhangers van QAnon zijn niet alleen actief op Twitter, maar ook op platformen als TikTok, YouTube en Facebook. (ANP)

 

 


Criminelen hacken WhatsApp-accounts Bossche ambtenaren

crime scene
© CC BY-SA 2.0 - Flickr - Alan Cleaver

Criminelen zijn er zondag in geslaagd enkele WhatsApp-accounts van ambtenaren van de gemeente Den Bosch te hacken. Ze wisten eerst binnen te dringen in het account van het hoofd communicatie van de gemeente, en van daaruit legden ze contact met nog eens vijf of zes accounts van andere ambtenaren.

Nog diezelfde dag werd de fraude ontdekt, De accounts zijn gereset en beter beveiligd, zei het hoofd communicatie van de gemeente maandag naar aanleiding van berichtgeving door Omroep Brabant.

"Iemand wist op een op het eerste gezicht vertrouwenwekkende manier binnen te komen", zei de woordvoerder. "Hij deed zich voor als een goede vriend en collega. Via mijn account wist hij vervolgens bij de accounts van enkele andere collega’s binnen te komen. Hij vroeg hen om geld, maar dat geloofde niemand."

Volgens de zegsman werd het probleem zodoende snel ontdekt en opgelost door de WhatsApp-accounts te resetten en te voorzien van extra beveiliging.

"Dat was niet fijn, ik heb een aantal mensen gerust moeten stellen", aldus de woordvoerder, die benadrukt dat hij op WhatsApp "nooit spannende dingen zet".

De gemeente overweegt aangifte te doen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.