Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. CoronaMelder verdwijnt als coronacrisis voorbij is

Kort IT-nieuws van vrijdag 17 juli 2020

Kort IT-nieuws van vrijdag 17 juli 2020

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag: 

 

 


Ericsson klaar om apparatuur Huawei in heel Europa te vervangen

Ericsson

Ericsson kan in het gat stappen wanneer behalve het Verenigd Koninkrijk meer Europese landen besluiten om apparatuur van Huawei te weren uit hun 5G-netwerken. Dat zei financieel directeur Carl Mellander tegen persbureau Bloomberg in een toelichting op de kwartaalcijfers van de netwerkleverancier.

Dinsdag werd bekend dat de Britse regering eist dat telecombedrijven de betrokkenheid van Huawei bij het Britse 5G-netwerk afbouwen. De VS zetten het Chinese bedrijf eerder op een zwarte lijst, omdat het een gevaar voor de nationale veiligheid zou zijn. Ook als meer Europese landen het voorbeeld van de Britten zouden volgen, zou Ericsson de extra productie en leveringen van apparatuur aankunnen, laat Mellander weten.

De omzet van Ericsson steeg in het tweede kwartaal van 2020 naar 55,6 miljard Zweedse kroon (5,4 miljard euro). Vorig jaar in dezelfde periode kwam de omzet uit op 54,8 miljard Zweedse kroon. Verder boekte Ericsson 2,6 miljard Zweedse kroon (250 miljoen euro) winst. Dat is 40 procent meer ten opzichte van dezelfde periode in 2019.

Ondanks de onzekerheden van de coronacrisis ziet Ericsson geen reden om de doelen voor dit jaar en voor 2022 aan te passen. Beleggers konden de update van Ericsson wel waarderen. Het aandeel maakte vrijdag in de vroege handel in Stockholm een koerssprong van dik 8 procent. (ANP)

 

 


Corona-app CoronaMelder verdwijnt als coronacrisis voorbij is

Als de coronacrisis voorbij is, wordt ook de stekker uit de corona-app CoronaMelder getrokken. Dat heeft Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid bij het ministerie van Volksgezondheid, tegenover BNR gezegd.

Volgens Roozendaal is de app alleen bedoeld voor de huidige crisis. Zodra de crisis voorbij is, kan de stekker er dus weer uit.

Gisteren werd duidelijk dat de app CoronaMelder vanaf 1 september landelijk beschikbaar wordt. Op 17 augustus verschijnt de app al in de app stores, omdat deze dan in de regio’s Rotterdam-Rijnmond en Twente getest wordt. Buiten deze regio’s is de app dan nog niet volledig bruikbaar. (EME)

 

 


’Geen wachtwoorden gestolen bij Twitter-hack’

Twitter

Twitter zegt geen bewijs te hebben dat hackers ook toegang hebben gekregen tot wachtwoorden. "We denken op dit moment niet dat het nodig is om uw wachtwoord te veranderen”, na de grootschalige hack van deze week. De aanval wordt nu onderzocht door de FBI.

Bij de aanval van afgelopen woensdag wisten hackers binnen te dringen in accounts van prominente mensen als Barack Obama, Elon Musk en in Nederland Geert Wilders. Op de accounts plaatsten ze scam-berichten over bitcoins. In totaal hebben ze daarmee 120.000 dollar aan bitcoin weten op te halen. Volgens Twitter hadden de hackers het specifiek gemunt op 130 accounts, meldt Venturebeat.

De hackers konden de accounts overnemen, omdat ze in het interne netwerk waren gekomen. Of ze ook gevoelige informatie als privéberichten hebben kunnen inzien, heeft Twitter nog niet gemeld. Wel heeft het bedrijf inmiddels laten weten dat er geen bewijs is dat er wachtwoorden zijn gestolen. Twitter zegt dat uit voorzorg accounts op slot zijn gegooid waarvan in de afgelopen 30 dagen is geprobeerd het wachtwoord te veranderen. 

De Amerikaanse landelijke politiedienst FBI leidt een onderzoek naar de grote hack bij berichtendienst Twitter. Dat zeggen twee ingewijden tegen persbureau Reuters. Het Amerikaanse parlement eist ondertussen opheldering van de firma over het opzienbarende veiligheidsincident. Twitter moet over een week tekst en uitleg komen geven. (EME/ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.