Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: Coolblue stelt beursgang tot nader order uit

Kort IT-nieuws van vandaag.

13 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

'Apple verlaagt productie iPhone om chiptekort'

Cook, ARM-chips
© Apple

Apple is van plan de productie van de nieuwe iPhone 13 te verlagen vanwege de wereldwijde chiptekorten. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijde bronnen. Apple zou de productie met wel 10 miljoen exemplaren willen verminderen.

Apple zou in de laatste drie maanden van dit jaar 90 miljoen nieuwe iPhones hebben willen maken, maar heeft nu volgens de bronnen tegen toeleveranciers gezegd dat dit aantal lager gaat uitvallen. Het Amerikaanse technologieconcern verwijst daarbij naar de chipbedrijven Broadcom en Texas Instruments die moeite hebben om voldoende componenten te leveren, aldus Bloomberg.

Het bedrijf onder leiding van logistiek expert Tim Cook is één van de grootste chipinkopers ter wereld. Het heeft dus flinke macht en kan voorrang bedingen bij toeleveranciers. Dat is in het verleden al eens gebeurd met high-res touch-schermen, waardoor Android-concurrentie tijdelijk met tekorten kampten. Nu in het tijdperk van coronagedreven chiptekorten zou zelfs Apple dus worstelen om aan zijn eigen vraag naar componenten te kunnen voldoen. (ANP/JBA)

 


 

Webwinkel Coolblue stelt beursgang tot nader order uit

Beurs, aandelen
© Shutterstock

Coolblue stelt zijn beursgang tot nader order uit vanwege de huidige onzekerheid op de financiële markten. De situatie zorgt er volgens topman Pieter Zwart voor dat investeerders terughoudend zijn ten aanzien van beursgangen in de webwinkelbranche.

Coolblue wilde eigenlijk deze maand de stap naar de beurs in Amsterdam maken. Daarbij zouden nieuwe aandelen worden uitgegeven om verdere groei te financieren. Het was de bedoeling dat daarmee 150 miljoen euro wordt opgehaald. Ook bestaande aandeelhouders zouden stukken verkopen.

"De afgelopen maanden is door heel veel mensen ontzettend hard gewerkt aan alle voorbereidingen, en wij waren er klaar voor. En daar wil ik iedereen heel hard voor bedanken", zegt Zwart in een verklaring. Hij benadrukt dat hij nog altijd het volste vertrouwen heeft in de koers van het bedrijf.

De onderneming is voor 49 procent in handen van investeerder HAL, die eveneens tegenvallende marktomstandigheden noemt als reden om de beursplannen uit te stellen. Topman en medeoprichter Zwart bezit zelf ongeveer 50 procent van de aandelen. Ook financieel directeur Daphne Smit heeft stukken in bezit.

Onlangs meldde Het Financieele Dagblad al dat Coolblue tegen problemen aanliep in de aanloop naar zijn beursdebuut. Uit niet-publieke rapporten van bankanalisten zou naar voren zijn gekomen dat het bedrijf kampte met een tekort aan bezorgers en personeel in zijn distributiecentrum in Tilburg. Ook zou er de laatste tijd veel geld zijn gegaan naar de expansie in Duitsland en de komst van nieuwe diensten, zoals het installeren van zonnepanelen. Door dit alles zou de winst de afgelopen maanden hard zijn gedaald.

De in 1999 opgerichte onderneming boekte in 2020 nog een omzet van 2 miljard euro tegen bijna 1,5 miljard euro een jaar eerder. Daarbij werd een bedrijfsresultaat behaald van 114 miljoen euro. Coolblue is actief in Nederland, België en Duitsland, met de verkoop van onder meer witgoed en laptops. Naast e-commerce heeft het bedrijf ook zeventien fysieke winkels. Coolblue wil meer winkels gaan openen. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.