Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Consolidatieslag onder regionale IT-aanbieders

Kort IT-nieuws van maandag 6 juli 2020

Kort IT-nieuws van maandag 6 juli 2020

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:
 

 

 


Video-adsbedrijf Streamads in Duitse handen

Het Nederlandse videoreclamebedrijf Streamads is overgenomen door het Duitse Showheroes, een van de grootste digitale videoplatformen van Europa. Met de overname wordt naar eigen zeggen het eerste alternatief in de Nederlandse markt gecreëerd voor Google en Facebook op het gebied van videoadvertenties op het internet. Het overnamebedrag is niet bekendgemaakt.

Streamads is in 2013 opgericht en bereikt volgens eigen gegevens elke maand 70 procent van de Nederlanders. Het bureau maakt onder meer videoreclames voor bedrijven en zoekt passende plekken uit op het internet om die te tonen.

ShowHeroes groeit met de overname van Streamads uit tot een Europees netwerk van tien landen. Het Duitse bedrijf werkte al samen met Nederlandse adverteerders en uitgevers om de markt te verkennen.

 

 


Consolidatieslag onder regionale IT-aanbieders

contract

De tijd van kleinere, regionaal opererende IT-bedrijven lijkt voorbij. Toenemende complexiteit van het werk zorgt in combinatie met gretige investeerders voor een overnamegolf, zo meldt het FD. Goed nieuws voor de groeiende aanbieders, maar minder positief voor de kleinere afnemers.

Het IT-vakgebied is in rap tempo steeds complexer aan het worden. Daarvoor is vaak een grotere aanbieder nodig, die meer kennis en expertise in huis kan hebben. Opschalen, groeien en ook overnemen is dan de weg voorwaarts. Actueel praktijkvoorbeeld wat het FD aanhaalt, is IT-dienstverlener Arcus IT uit Zwolle. Die firma maakt vandaag bekend dat het ICTaurus uit Drachten en Amersfoort overneemt.

"Toen ik Arcus IT vier jaar geleden overnam, waren we nog met achttien man, nu met 150. Maar ik denk dat we naar zo'n 250 moeten", vertelt CEO Rob Verbeek van Arcus IT. De overname van ICTaurus is dan ook niet het slotstuk. "En we praten alweer met een volgende bedrijf." Verbeeks bedrijf heeft de afgelopen vier jaar al negen overnames gepleegd en vormt daarmee geen uitzondering. Experts vertellen het FD dat veel IT-aanbieders, zoals werkplekbeheerders, op zoek zijn naar overnamekandidaten óf dat ze dat zelf zijn.

Terwijl het voor regionale IT-bedrijven een groeistrategie is, die mogelijk noodzakelijk is voor overleven, hebben ze daarbij het investeringsklimaat mee. Ondanks de coronacrisis zijn investeerders namelijk enthousiast over financiering van dergelijke schaalvergroting. De goedlopende bedrijfsactiviteiten vormen in combinatie met het vaste klantenbestand en de stabiele inkomsten daaruit een aantrekkelijke investeringspropositie.

Tegenover de voordelen voor IT-aanbieders en de aantrekkelijkheid voor investeerders staat de groeiende ongelijkheid tussen groter wordende IT-leverancier en relatief klein blijvende klant. Bestuurslid Tom Dalderup van de KNVI, beroepsvereniging voor IT- en informatieprofessionals, waarschuwt in het FD dat er een ongelijke relatie dreigt tussen aanbieder en afnemer. Daarbij kunnen grotere bedrijven plots dure extra diensten aanbieden die voor kleinere klanten relatief weinig meerwaarde bieden, zo ziet hij in de praktijk gebeuren.

 

 

 


'Frankrijk doet Huawei niet volledig in de ban'

Huawei-zendmast

Frankrijk zal bij de uitrol van het 5G-netwerk apparatuur van het Chinese Huawei niet volledig in de ban doen. Dat zei het hoofd van het Franse bureau voor cyberveiligheid ANSSI, Guillaume Poupard in de Franse krant Les Echos.

Volgens Poupard zijn verschillende verzoeken gedaan voor het gebruik van 5G-systemen. Sommige providers zullen aanpassingen moeten doen aan hun apparatuur. Voor telecombedrijven die al wel van Huawei gebruik maken zal ANSSI onder voorwaarden zijn fiat geven voor een periode van drie tot acht jaar. Netwerkoperatoren die geen gebruik maken van Huawei zullen worden ontmoedigd om dit alsnog te doen.

Huawei wordt door de Verenigde Staten onder meer beschuldigd van spionagepraktijken. Dat land vindt het "waanzin" om het gebruik van de technologie van Huawei mogelijk te maken. De Britse premier Boris Johnson zou mogelijk dit jaar al de betrokkenheid van Huawei bij het 5G-netwerk in het land willen gaan afbouwen. (ANP)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.