Innovatie & Strategie

Cloud
IT-kort

IT-kort: o.a. cloud helpt IBM aan sterkste omzetgroei in 10 jaar

Kort IT-nieuws van vandaag.

25 januari 2022

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Hyundai hoopt dat chiptekort in tweede kwartaal afneemt

autofabriek
© Hyundai

De Zuid-Koreaanse autofabrikant Hyundai is hoopvol gestemd dat het tekort aan chips waarmee de wereldwijde autosector kampt, in het tweede kwartaal zal afnemen. Ook verwacht het bedrijf dat de verkoop dit jaar zal terugkeren naar het niveau van voor de pandemie.

In het afgelopen kwartaal boekte Hyundai minder winst dan in dezelfde periode vorig jaar door het wereldwijde chiptekort en stijgende grondstofprijzen. Hyundai is niet de enige autobouwer die worstelt met het tekort aan halfgeleiders. Veel andere grote concurrenten moeten hun productie van nieuwe voertuigen onderbreken vanwege het tekort aan chips en andere onderdelen.

Het bedrijf zag de nettowinst met 57 procent dalen. De omzet steeg met 6,1 procent, mede dankzij een zwakkere Koreaanse won. Vicepresident Gang Hyun Seo verklaarde in een toelichting op de resultaten dat de chipcrisis in de autosector waarschijnlijk tot het einde van het huidige kwartaal zou voortduren en dat daarna de productie zou kunnen normaliseren. (ANP)

 


 

Cloud helpt IBM aan sterkste omzetgroei in 10 jaar

IBM-CEO Krishna
© IBM

Het Amerikaanse technologieconcern IBM heeft in het vierde kwartaal de sterkste omzetgroei in tien jaar behaald. Dat was vooral te danken aan sterke groei bij de cloudactiviteiten waar het bedrijf zich steeds meer op toelegt.

De omzet ging op jaarbasis met 6,5 procent omhoog naar 16,7 miljard dollar, omgerekend 14,7 miljard euro. Daarmee presteerde het 110 jaar oude IBM beter dan analisten hadden verwacht en het aandeel klom in de handel nabeurs op Wall Street met meer dan 5 procent.

Bij de cloudactiviteiten stegen de inkomsten met 16 procent. IBM heeft zijn diensten voor het beheer van relatief oude IT-systemen afgesplitst om zich zo nog meer op de cloud te richten, waarbij diensten worden verleend via het internet. Ook richt de onderneming zich onder leiding van CEO Arvind Krishna op consulting en op kunstmatige intelligentie (AI).

Het bedrijf, met de bijnaam Big Blue, zette een nettowinst in de boeken van ruim 2,3 miljard dollar. Dat was een jaar eerder flink lager: bijna 1,4 miljard dollar. De al enkele jaren lopende cloudtransformatie van IBM is mede ingezet met de miljardenovername van Red Hat. Die leverancier van oorspronkelijk alleen een Linux-distributie is in de loop van de tijd uitgegroeid tot een brede leverancier van enterprise-software en cloudsoftware. (ANP, JBA)

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.