Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Chiptekorten treffen Apple nauwelijks

Kort IT-nieuws van vandaag.

28 juli 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Orderontvangst chipbedrijf ASMI naar nieuw recordniveau

chipproductie
© ASMI

Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft in het tweede kwartaal de orderontvangst naar een nieuw recordniveau zien stijgen. Het bedrijf profiteert volop van de wereldwijde chiptekorten en de omvangrijke investeringsplannen van grote chipbedrijven om die tekorten tegen te gaan. Dat jaagt de vraag naar de producten van ASMI aan.

De orderontvangst bedroeg bijna 516 miljoen euro, een stijging van 73 procent vergeleken met een jaar eerder. Begin deze maand had ASMI al aangegeven dat de orderontvangst aanzienlijk hoger zou uitkomen dan eerder was gedacht. De onderneming uit Almere levert bijvoorbeeld systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

Volgens ASMI-topman Benjamin Loh haalden klanten orders naar voren die eigenlijk in het derde kwartaal zouden binnenkomen. De omzet ging op basis van vergelijkbare wisselkoersen met 29 procent omhoog tot bijna 412 miljoen euro, wat iets hoger is dan vooraf was verwacht. Er werd een nettowinst behaald van meer dan 111 miljoen euro. Dat was een jaar eerder nog ruim 77 miljoen euro.

Het concern zegt dat in de afgelopen periode werd geprofiteerd van de vergrote productiecapaciteit in Singapore, maar dat de problemen in de wereldwijde toeleveringsketen wel verder zijn toegenomen, mede door nieuwe lockdowns in delen van Zuidoost-Azië. ASMI kon desondanks wel aan de vraag van klanten voldoen.

Voor het derde kwartaal rekent ASMI op een orderontvangst tussen de 510 miljoen tot 530 miljoen euro. De omzet zou moeten uitkomen tussen de 400 miljoen tot 430 miljoen euro, aldus het AEX-bedrijf. ASMI zegt dat in die omzetprognose rekening wordt gehouden met de verstoringen in de toeleveringsketen en dat die effecten naar verwachting ook in het vierde kwartaal te voelen zullen zijn. Wel denkt ASMI dat de omzet in de laatste drie maanden zal stijgen ten opzichte van de voorgaande periode.

Verder maakte ASMI bekend woensdag te zullen beginnen met een eerder aangekondigd aandeleninkoopprogramma van maximaal 100 miljoen euro. (ANP)

 


 

Clouddiensten stuwen omzet Microsoft

Microsoft Azure logo

Microsoft heeft in het vierde kwartaal van zijn gebroken boekjaar veel meer verdiend aan zijn clouddiensten dan een jaar eerder. Zowel de abonnementsdiensten als Office365 als de verhuur van serverruimte leverden aanzienlijk meer op. De verkoop van licenties voor besturingssysteem Windows leverde juist minder op, net als de verkoop van Surface-tablets en -computers.

Met de verhuur van ruimte in de cloud en bijbehorende diensten onder de naam Azure haalde Microsoft de helft meer op dan in het slotkwartaal van zijn boekjaar 2019/2020. Ook de omzet van zakelijke abonnementen op diensten als Office365 nam fors toe, en wel met een derde.

De verkoop van computers liep in de maanden april tot en met juni terug ten opzichte van een jaar eerder door chiptekorten en het feit dat er vorig jaar in dezelfde periode juist zeer veel computers werden verkocht. Dat kwam toen omdat veel mensen plotseling thuis moesten werken. Microsoft merkte dat door een terugloop in de verkoop van Windows-licenties aan computerfabrikanten. Ook de eigen computerlijn Surface verkocht minder dan een jaar eerder.

Alles bij elkaar ging de omzet van het techbedrijf uit de noordwestelijke Amerikaanse staat Washington met ruim een vijfde omhoog tot 46,2 miljard dollar. De winst kwam bijna de helft hoger uit op 16,5 miljard dollar. Voor heel het boekjaar 2020/2021 zette Microsoft een omzet van 168,1 miljard dollar in de boeken en een winst van 61,3 miljard dollar. (ANP)

 


 

Google-moederbedrijf Alphabet verdient fors meer aan advertenties

Alphabet

Google-moederbedrijf Alphabet heeft zijn opbrengsten en winst in het tweede kwartaal flink opgevoerd. Het Amerikaanse technologieconcern slaagde erin om veel meer te verdienen aan advertenties dan in de vergelijkbare periode vorig jaar. Ook leveren de clouddiensten van Alphabet steeds meer op. Wat meespeelt is dat in de vergelijkbare periode vorig jaar de coronacrisis net was uitgebroken en reclame-inkomsten onder druk stonden omdat bedrijven als kostenbesparing hun advertentiebudget verkleinden.

De totale omzet van Alphabet kwam uit op 61,9 miljard dollar, een stijging van wel 62 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarvan was meer dan 50 miljard dollar afkomstig van advertenties, niet alleen bij Google maar bijvoorbeeld ook van reclames in filmpjes op YouTube. Dat komt neer op een groei van dik 20 miljard dollar. De diensten, zoals Gmail en Google Drive voor bedrijven, leverden met 6,6 miljard dollar ruim een kwart meer omzet op. Clouddiensten waren dit keer goed voor 4,6 miljard dollar, tegen 3 miljard dollar in hetzelfde kwartaal vorig jaar.

Google is al jaren een van de grote spelers in de wereldwijde markt voor cloudruimte. Het concern investeert hier ook veel in, met als gevolg dat het cloud-onderdeel operationeel wel verlies lijdt. Vergeleken met een jaar geleden wist Google de verliezen hier wel duidelijk terug te brengen. Tegelijkertijd ging de winst bij de diensten- en advertentietak flink omhoog. Onder de streep resteerde uiteindelijk 18,5 miljard dollar, waar een jaar terug nog een nettowinst in de boeken ging van net geen 7 miljard dollar. (ANP)

 


 

Chiptekorten treffen Apple nauwelijks

Apple
© Pixabay License - Matcuz

Apple heeft in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar een derde meer omzet geboekt dan vorig jaar in dezelfde periode. Nog nooit verkocht het bedrijf voor meer dan 81,4 miljard dollar aan producten en diensten in de periode april, mei en juni. Dat was mede te danken aan het feit dat het bedrijf weinig last had van chiptekorten.

Apple had vooraf ingeschat dat door die tekorten 3 miljard à 4 miljard dollar aan inkomsten zou worden misgelopen. Dat werd volgens het bedrijf minder dan 3 miljard dollar. Wel hadden de verkopen van iPad-tablets en Mac-computers sterker kunnen groeien dan de bijna 12 en ruim 16 procent op jaarbasis die nu de boeken in gingen.

De iPhone bleef met afstand het lucratiefste onderdeel voor Apple. De omzet van de smartphones ging met de helft omhoog ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Met name de iPhone 12 Pro en Pro Max, de twee duurste toestellen die Apple verkoopt, liepen volgens topman Tim Cook goed.

De dienstentak, die alles omvat van abonnementen op Apples muziek- en videostreamingdiensten tot opbrengsten van betalingsdienst Apple Pay en de aanvullende garantie AppleCare, groeide opnieuw sterk. Na de iPhone is dat nu met afstand de tweede omzetmotor van het bedrijf.

Juist die tak ligt echter ook onder vuur in veel landen waar Apple door toezichthouders wordt onderzocht vanwege mogelijk machtsmisbruik bij het beheer van de App Store en het gesloten houden van de zogeheten NFC-chip in iPhones en Apple Watches voor betalingsdiensten die niet van Apple zijn.

Alles bij elkaar zette Apple een winst van 21,7 miljard dollar in de boeken. Dat is haast een verdubbeling van een jaar eerder. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.