Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Chiptekorten houden aan, verwacht NXP

Kort IT-nieuws van vandaag.

2 februari 2022

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

PayPal ziet minder groei met heropening winkels

paypal

PayPal heeft in het vierde kwartaal van afgelopen jaar last gehad van heropende winkels. Daardoor gingen mensen weer naar stenen winkels en shopten ze minder online. Dat had als gevolg dat de groei van het aantal betalingen via de onderneming flink afnam. In het vierde kwartaal was er een toename van het totale betalingenvolume van 23 procent, het laagste percentage in de afgelopen twee jaar. In het derde kwartaal was er nog een groei van 26 procent.

In totaal ging er in het laatste kwartaal van vorig jaar voor 339,5 miljard dollar aan betalingen via PayPal van consumenten naar webshops. Daar hield het bedrijf een omzet van 6,9 miljard dollar aan over, omgerekend 6,1 miljard euro. De winst kwam uit op 801 miljoen dollar, net iets meer dan de helft van een jaar eerder.

Voor heel 2021 verwerkte PayPal voor 1,25 biljoen dollar aan betalingen. Dat is een derde meer dan in 2020. Ook de omzet steeg, maar met een kleine 4,2 miljard dollar bleef de winst iets onder het niveau van het eerste coronajaar.

Dit jaar openden 48,9 miljoen mensen en bedrijven een account bij PayPal. Daardoor kwam het totale aantal actieve gebruikers uit op 426 miljoen. Komend jaar denkt het bedrijf 15 miljoen tot 20 miljoen gebruikers te lokken. Dan wil het bedrijf voor 1,5 biljoen dollar aan betalingen verwerken. (ANP)

 


 

Moederbedrijf Google profiteert van advertenties en de cloud

Alphabet

Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft afgelopen jaar goede zaken gedaan met de verkoop van advertenties. Ook aan clouddiensten verdiende het bedrijf veel meer aangezien bedrijven vanwege thuiswerken steeds meer naar de cloud kijken. Verder gaat het bedrijf zijn aandelen splitsen zodat die makkelijker verhandelbaar worden.

In 2021 haalde Alphabet een omzet van een kleine 258 miljard dollar, omgerekend haast 229 miljard euro. Dat was 41 procent meer dan een jaar eerder. Onder de streep bleef er iets meer dan 76 miljard dollar over terwijl de winst een jaar eerder ruim 40 miljard dollar was.

Advertenties zijn nog altijd met afstand de belangrijkste inkomstenbron van Alphabet. In het laatste kwartaal van afgelopen jaar leverden advertenties op Google en YouTube meer dan 61 miljard dollar op, ongeveer 80 procent van alle omzet. Dat had nog meer kunnen zijn, liet het bedrijf weten. Sommige adverteerders die weinig voorraden meer hadden besloten ook minder reclame te maken. Daarnaast meldde Alphabet last te hebben van een wijziging in het besturingssysteem voor de iPhone waardoor minder mensen zich laten volgen door Google.

De clouddiensten van Google waren goed voor 5,5 miljard dollar aan omzet. Dat was wel zo'n 44 procent meer dan in hetzelfde kwartaal in 2020. Daarmee ligt Alphabet nog wel achter op Amazon en Microsoft die qua clouddiensten grotere marktaandelen hebben.

De aandelen van Alphabet worden deze zomer twintig keer zo weinig waard, als het aan het bedrijf ligt. Op 1 juli moet er een aandelensplitsing komen, als de aandeelhouders er mee instemmen. Die krijgen dan een dividend van 19 extra aandelen. De koers van een aandeel Alphabet is momenteel meer dan 2750 dollar en dat maakt de aandelen onbereikbaar voor veel kleine beleggers. Als de aandelensplitsing op dit moment zou worden doorgevoerd zou de prijs naar ongeveer 138 dollar gaan, wat zorgt dat ze meer verhandeld kunnen worden. (ANP)

 


 

Topman chipbedrijf NXP verwacht nog tot 2023 tekorten

Kurt Sievers
Kurt Sievers © NXP

Topman Kurt Sievers van het Nederlandse chipconcern NXP Semiconductors denkt dat de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders nog wel tot 2023 kunnen aanhouden. NXP is een belangrijke toeleverancier aan de auto-industrie die al langere tijd worstelt met die tekorten, waardoor de productie wordt ontregeld.

Het in Eindhoven gevestigde NXP kwam maandag met cijfers en zette in 2021 een recordomzet in de boeken dankzij de sterke vraag naar chips. In een toelichting op de resultaten gaf Sievers aan dat niet alleen de auto-industrie kampt met chiptekorten, maar ook andere industriële sectoren. "De autosector krijgt de meeste aandacht in de media, maar het is niet beter in andere segmenten die we bedienen", aldus de topman.

Volgens NXP is de vraag naar chips groter dan het aanbod. De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML zei vorige maand ook al dat de vraag naar zijn systemen groter is dan de eigen productiecapaciteit. Vanwege de tekorten aan halfgeleiders zijn grote chipproducenten enorme investeringen aan het doen om de productiecapaciteit te vergroten.

Sievers zei daarnaast tegen persbureau Bloomberg dat hij de plannen steunt van verschillende landen om een eigen chipproductiecapaciteit te ontwikkelen. Zo wil de Europese Unie een belangrijke wereldspeler worden in de chipindustrie. "Gezien het feit dat NXP een zeer internationaal bedrijf is steunen we deze plannen zeker", aldus Sievers. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.