Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Chiptekort dreigt Samsung budget Galaxy S21 de nek om te draaien

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Poetin toont bereidheid tot uitlevering cybercriminelen aan VS

Vladimir Poetin
Vladimir Poetin © Shutterstock - Frederic Legrand/COMEO

De Russische president Vladimir Poetin is bereid onder een aantal voorwaarden cybercriminelen over te dragen aan de Verenigde Staten. Hij vindt dat Washington dan ook cybercriminelen moet overdragen die volgens Moskou Russische belangen schaden.

In een interview met het Russische persbureau Interfax zei Poetin dat Rusland en de VS mogelijk een akkoord kunnen sluiten over uitlevering van cybercriminelen. Het Witte Huis meldde eerder dat president Joe Biden woensdag tijdens zijn ontmoeting met Poetin wil praten over hackers die zich specialiseren in digitale afpersing van internationale bedrijven. Zo zouden hackers die achter een grote cyberaanval op oliepijplijnenbedrijf Colonial Pipeline zaten afkomstig zijn uit Rusland of Oost-Europa.

De G7-landen eisen in ieder geval dat Moskou actie onderneemt tegen cybercriminelen en afpersers die misbruik maken van digitale munten als bitcoin. De rijke geïndustrialiseerde landen roepen in de eindverklaring van hun top in het Engelse Carbis Bay Rusland ook op tot een onderzoek naar het gebruik van chemische wapens op Russische bodem. Verder moet het Kremlin een eind maken aan het systematisch onderdrukken van onafhankelijke maatschappelijke organisaties en media in Rusland.

Biden is deze week begonnen aan zijn eerste Europese reis. Na de ontmoeting met Poetin in het Zwitserse Genève vliegt hij met de Airforce One terug naar Washington. (ANP)

 


 

Chiptekort dreigt Samsung budget Galaxy S21 de nek om te draaien

Prodcuctie Samsung
Samsung fabriek © Shutterstock - humphery

Samsung heeft nog niet besloten of de productie van de nieuwe Galaxy S21 Fan Edition moet worden stopgezet. Dat laat het bedrijf weten in een reactie op een bericht van de Zuid-Koreaanse krant Electronic Times, waarin stond dat die beslissing wel was genomen. De oorzaak voor de mogelijke opschorting van de productie zou het wereldwijde chiptekort zijn.

De nieuwe budgettelefoon zou later dit jaar op de markt moeten komen. Het Zuid-Koreaanse Samsung waarschuwde al eerder dat het worstelt met de gevolgen van het tekort aan halfgeleiders.

In mei werd bekend dat Zuid-Korea in de komende tien jaar honderden miljarden euro's wil uitgeven aan de chipsector. Daarmee gaat het land de strijd aan met onder andere China en de Verenigde Staten die de markt voor chiptechnologie ook willen domineren. (ANP)

 


 

McDonald's getroffen door hack in Korea en Taiwan

McDonald's
© McDonalds

Fastfoodketen McDonald's is in Korea en Taiwan getroffen door een computerinbraak in de systemen van het bedrijf. Daarbij hebben de hackers persoonsgegevens van klanten buit kunnen maken, bevestigt de keten na berichtgeving door zakenkrant The Wall Street Journal. Het zou gaan om maar een klein aantal bestanden, waarvan sommigen zowel gegevens van werknemers als klanten bevat, en niet om een hack met gijzelsoftware, waarvoor geld betaald moet worden om de gegevens weer terug te krijgen.

Het zou ook het niet gaan om betaalgegevens, wel om e-mails, telefoonnummers en adressen die gebruikt worden voor bezorging. Het bedrijf wilde niet zeggen hoeveel mensen precies het slachtoffer zijn geworden. De klanten en werknemers om wie het gaat worden op de hoogte gesteld van de digitale inbraak.

Daarnaast heeft McDonald's de toezichthouders in Azië geïnformeerd. Ook laat het bedrijf weten vrijdag twee externe consultants te hebben ingehuurd om ongeoorloofde activiteit op een intern beveiligingssysteem te onderzoeken. Aanleiding daarvoor was een specifiek incident waarin de ongeoorloofde toegang binnen een week was opgelost.

Er zouden ook gegevens van werknemers in Zuid-Afrika en Rusland ontvreemd zijn, kwam naar voren uit het onderzoek naar de hack. McDonald's zegt in een verklaring verder dat het bedrijf stappen neemt om de beveiliging te verbeteren.

De laatste tijd worden vaker grotere bedrijven getroffen door soortgelijke computerinbraken. Zo werd het grootste oliepijplijnbedrijf van de Verenigde Staten onlangs nog getroffen door een hack. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.