Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Chipmaker SK Hynix doet miljardenbestelling bij ASML

Kort IT-nieuws van vandaag.

24 februari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

Geheugenchipmaker SK Hynix doet miljardenbestelling bij ASML

De Nederlandse chipmachinemaker ASML heeft een grote bestelling gekregen van de Zuid-Koreaanse fabrikant van geheugenchips SK Hynix. Dat bedrijf neemt de komende vijf jaar voor zo'n 3,6 miljard euro zogeheten EUV-machines af. Die gaat SK Hynix gebruiken om nog snellere en energiezuinigere geheugenchips te fabriceren.

De EUV-machines van ASML maken gebruik van zogeheten extreem ultraviolet licht. Dat is een lichtsoort met nog kortere lichtgolven dan gewoon uv-licht en daarmee zijn dunnere verbindingen op chips te maken. De technologie stelt fabrikanten in staat op nóg kleinere schaal schakelingen te tekenen op schijfjes halfgeleidermateriaal. Daardoor kan meer rekenkracht of opslagcapaciteit gebundeld worden op een kleinere chip. De apparaten kosten meer dan 100 miljoen euro per stuk en zijn zo groot als een bus.

De order is zelfs voor ASML een grote. De omzet over heel 2020 bedroeg 14 miljard euro. Het techbedrijf uit Veldhoven had eind vorig jaar voor 11,3 miljard euro aan orders openstaan.

 


 

Buitenlandse nieuwkomer is vaakst IT-bedrijf

Van de 305 projecten die door buitenlandse bedrijven in 2020 in Nederland werden gestart, waren er 68 een IT-project. Dat blijkt uit cijfers van de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA). Corona en de Brexit hadden flinke impact op het aantal bedrijven dat in Nederland investeerde. Er werden beduidend minder projecten gestart dan in 2019.

De nieuwe projecten zorgden in totaal voor meer dan 8600 nieuwe banen. Er is in totaal voor 1,9 miljard euro geïnvesteerd in die projecten, becijferde NFIA. Een derde van de buitenlandse bedrijven die voor Nederland kiezen, komt uit Azië en een derde komt uit Noord- en Zuid-Amerika (RvH). 

 


 

Werkend Nederland heeft laagste aantal digibeten in EU

Iliana_Ivanova
Iliana Ivanova © CC BY-SA 4.0 - Wikimedia - Petikeee

Nederland scoort het best in de EU op het gebied van digitale vaardigheden onder de beroepsbevolking. Van de werkenden of werkzoekenden tussen 25 en 64 jaar beschikt ongeveer 15 procent niet over basisvaardigheden om online taken te kunnen uitvoeren of om via digitale technologieën te communiceren. In de EU ligt het percentage digibeten gemiddeld op 35, met grote uitschieters tot boven de 60 voor Bulgarije en Roemenië.

Volgens de Europese Rekenkamer, die de ‘e-skills’ van de actieve Europese bevolking onder de loep nam, beschikten in 2019 meer dan 75 miljoen Europese volwassenen in de werkende leeftijd niet over ten minste elementaire digitale vaardigheden. Dit was met name het geval voor oudere, lager opgeleide en werkloze volwassenen. Nederland, Finland, Zweden en Duitsland tellen de minste digibeten, in de middenmoot zitten onder andere Frankrijk en Spanje en onderaan bungelen ook grote landen als Italië en Polen.

Het wordt voor burgers steeds belangrijker om over digitale vaardigheden te beschikken, stelt de rekenkamer. "De Covid-19-pandemie heeft dat eens te meer aangetoond", zegt Iliana Ivanova, het voor de analyse verantwoordelijke rekenkamerlid. "We hebben vastgesteld dat volwassenen met een grotere digitale competentie gemakkelijker werk vinden. Zij verdienen gemiddeld ook meer." Volgens de rekenkamer zijn minimale vaardigheden inmiddels al voor meer dan 90 procent van alle banen vereist.

De EU erkent het belang van digitale basisvaardigheden voor alle burgers volgens Ivanova al lang, maar sinds 2010 is er weinig vooruitgang geboekt. Voor het bijspijkeren van volwassenen maakten de lidstaten maar weinig gebruik van Europese fondsen die daarvoor beschikbaar zijn. Er zijn grotere inspanningen nodig om volwassenen digitaal bij te spijkeren, aldus de rekenkamer. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.