Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Chipbedrijf Besi heeft te maken met unieke uitdagingen

Kort IT-nieuws van vandaag.

30 april 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Twitter waarschuwt voor tragere groei

Twitter
Twitter waarschuwt voor trage groei

Twitter heeft er in het eerste kwartaal 20 procent meer dagelijks actieve gebruikers bij gekregen ten opzichte van een jaar eerder. Het socialmediabedrijf waarschuwt tegelijkertijd dat spectaculaire groeicijfers er de komende periodes niet meer in zitten.

In de eerste drie maanden van het jaar waren volgens Twitter dagelijks 199 miljoen mensen online op het berichtenplatform. De verbanning van voormalig Amerikaans president Donald Trump wegens aanzetten tot haat, leidde niet tot de gevreesde leegloop van het platform. Volgens Twitter komt dat door nieuwe functies die mensen langer aan de app binden, zoals een betere groepering van berichtjes rond interesses van twitteraars.

Adverteerders wisten het bedrijf ook goed te vinden, getuige de omzetgroei van 28 procent tot ruim 1 miljard dollar. Daarop boekte het bedrijf een nettowinst van 68 miljoen dollar, tegenover een verlies van 8,3 miljoen dollar een jaar eerder.

In de komende kwartalen zal de aanwas van nieuwe twitteraars geringer zijn, verwacht het in San Francisco gevestigde bedrijf. Het dieptepunt komt mogelijk in het lopende tweede kwartaal. Dat komt doordat de coronapandemie vorig jaar juist voor een grote toestroom van nieuwe gebruikers zorgde, omdat veel mensen het platform een nuttige bron van info over de virusuitbraak vonden.

Ook de omzet zal in het tweede kwartaal mogelijk lager uitvallen. Twitter schat dat de opbrengsten tussen de 980 miljoen en 1,08 miljard dollar voor die meetperiode. Beleggers schrokken van die zwakke prognose waardoor het aandeel in de nabeurshandel 9 procent onderuit ging.

Onlangs gaf topman Jack Dorsey toe dat zijn bedrijf te langzaam innoveerde, waardoor de groei vergeleken met concurrenten als Facebook maar langzaam gaat. Om snel aantrekkelijke nieuwe Twitter-functies te ontwikkelen die het bedrijf geld opleveren, wil het bedrijf het personeelsbestand met een kwart uitbreiden. Dat zorgt ook voor een even grote stijging van de kosten. (ANP)

 


 

Glasvezel zorgt voor groei bij KPN

aanleg glasvezelnetwerk
aanleg glasvezelkabel © Reggefiber

KPN heeft in het eerste kwartaal zijn klantenbestand zien groeien. Zo kwamen er meer klanten voor vast internet door de aanleg van het glasvezelnetwerk in veel meer gebieden in Nederland. Ook wist het bedrijf meer zakelijke klanten aan zich te binden, zowel voor vast internet als voor mobiele telefonie.

Door de groei van het glasvezelnetwerk en een onlangs aangekondigd samenwerkingsverband met pensioenuitvoerder APG om de aanleg van glasvezel verder te versnellen, kan KPN van zijn kopernetwerk af. Dat moet vanaf 2023 gebeuren. Nu al heeft KPN in zes proefgebieden het kopernetwerk afgesloten. Als KPN geen twee netwerken hoeft te onderhouden kan het bedrijf flink op de kosten besparen, laat topman Joost Farwerck weten.

De omzet van KPN daalde ten opzichte van een jaar eerder met 2,9 procent en bedroeg een kleine 1,3 miljard euro. Volgens KPN heeft dat mede te maken met een boekhoudkundige aanpassing. Ook de verkoop van de ICT-adviestak zorgde voor minder omzet. Onder de streep hield het telecombedrijf 141 miljoen over, wat een stijging van 18 procent betekent.

Dat is onder meer te danken aan een kostenbesparingsprogramma dat KPN heeft ingezet. Er werd al 21 miljoen euro bespaard, vooral op personeelskosten als gevolg van de verkoop van KPN Consulting. Ook door de coronasituatie en de voortdurende digitalisering van het bedrijf namen de kosten af. Zo daalden de IT- en huisvestingskosten met een kwart.

KPN houdt vast aan zijn verwachtingen voor heel dit jaar met een iets hogere bedrijfswinst dan in 2020. (ANP)

 


 

Chipbedrijf Besi heeft te maken met unieke uitdagingen

Chipbedrijf Besi heeft zijn productie in het eerste kwartaal flink moeten opvoeren om aan de sterk toegenomen vraag van klanten te voldoen. De toeleverancier aan de chipindustrie profiteerde vooral van de sterke vraag naar chips voor toepassingen rond de snelle 5G-technologie en van de autosector, die sinds de uitbraak van de pandemie kampt met een chiptekort.

Besi maakt zelf geen chips, maar bijvoorbeeld machines waarmee chips worden verpakt en bewerkt. Daarbij maken ze apparaten waarmee chips op bijvoorbeeld 'moederboards' worden geplakt. Het uitbreiden van de productielijnen zet nog steeds door, om aan de vraag te voldoen.

Besi heeft daarbij wel, naar eigen zeggen net zoals de rest van de sector, last van "unieke uitdagingen bij de productie". Zo zijn er tekorten van belangrijke en wat minder belangrijke artikelen die de chiponderneming gebruikt. Ook op het vlak van transport en logistiek lopen de zaken wat minder soepel dan normaal, voor de coronapandemie.

Mede door de problemen met het transport, kwam de omzet in de meetperiode wat lager uit dan Besi zelf eerder had voorzien. De opbrengsten stegen ten opzichte van het vierde kwartaal met 30,5 procent tot 143,2 miljoen euro. Het orderboek dikte fors aan tot 327,1 miljoen euro. De winst zakte enigszins, tot 37,6 miljoen euro, door het wegvallen van een belastingbate. Besi houdt er rekening mee dat de omzet in het tweede kwartaal met 30 procent tot 40 procent zal stijgen, door de aanhoudende chiptekorten wereldwijd. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.