Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'Chinese hackers neusden in computers Vaticaan'

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:

 

 


'Chinese hackers neusden in computers Vaticaan'

Vaticaan
Vaticaan @CC BY-SA 2.0 - Flikr.com - Geert Orye

Hackers met banden met de Chinese regering hebben ingebroken in de computers van het Vaticaan, het bisdom Hongkong en de vertegenwoordiging van de Rooms-Katholieke Kerk voor China. Dat heeft een Amerikaans bedrijf voor cyberveiligheid woensdag verklaard.

Volgens de firma Recorded Future begon de aanval op de kerkelijke computers in mei. Onder andere de communicatie tussen het Vaticaan en het bisdom Hongkong zou het doelwit zijn geweest. De hackers hadden het ook gemunt op de chef van de Hongkong Study Mission, de vertegenwoordiging van het Vaticaan voor China.

Het Vaticaan en China gaan naar verwachting later dit jaar in gesprek over vernieuwing van de relatie tussen de twee. (ANP)

 

 


Introductie van 5G goed verlopen bij KPN en T-Mobile

5G-zendmast
5G zendmast ©Rijksoverheid

De introductie van het vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie door KPN en T-Mobile is dinsdag goed verlopen. Tienduizenden klanten met een geschikt toestel kunnen gebruikmaken van het supersnelle mobiele netwerk.

Veel smartphones kunnen nog niet overweg met de nieuwe standaard en de dekking is ook nog niet landelijk. Zo gaat het bij KPN in eerste instantie om het grootste deel van de Randstad en Eindhoven. "Het duurt enige tijd voordat het nieuwe netwerk helemaal goed doorloopt, maar we zijn tot nu toe nog geen problemen tegengekomen, en dat verwachten we ook niet", zegt Jacob Groote, 5G-directeur bij KPN. Groote schat in dat er tot nu toe ongeveer enkele tienduizenden KPN-klanten het juiste toestel hebben en in het juiste gebied zitten en dus van de nieuwe technologie gebruik kunnen maken.

Volgens KPN wordt de downloadsnelheid voor zowel 4G- als 5G-gebruikers met 50 procent verhoogd. Mensen met een 5G-telefoon krijgen er ook een wat hogere uploadsnelheid bij, aldus het telecombedrijf.

T-Mobile begon dinsdag met het activeren van het netwerk in Den Haag en in "het grootste gedeelte van Nederland". In de komende dagen moeten volgens een woordvoerder T-Mobile klanten die een geschikt abonnement hebben, omgezet zijn naar 5G. "Vandaag is heel goed verlopen", aldus de woordvoerder. Om hoeveel klanten bij T-Mobile het precies gaat, is niet duidelijk.

VodafoneZiggo begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Dat was mogelijk omdat nog maar een relatief klein aantal gebruikers toegang had tot 5G. Er werd in Nederland al langer geëxperimenteerd met 5G. Supersnel mobiel internet moet tevens als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig.

De veiling van de 5G-frequenties was een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders. (ANP)

 

 


Rechtszaak vertraagt EU-onderzoek naar Facebook

Een onderzoek van de Europese Commissie naar Facebook loopt vertraging op door een besluit van het Gerecht van de Europese Unie. Verzoeken van de commissie om informatie, die volgens het socialemediaplatform "zeer gevoelige persoonlijke" gegevens van werknemers bevat, zijn voorlopig geschorst.

Het vorig jaar ingestelde onderzoek richt zich op de manier waarop Facebook omgaat met data van gebruikers en op marktpraktijken van de Amerikaanse techgigant die mogelijk in strijd zijn met de Europese mededingingsregels.

Facebook stelt dat aanvullende informatieverzoeken van de Brusselse autoriteiten van "uitzonderlijk brede aard" zijn en vroeg het gerecht eerder deze maand om opschorting. De president van het gerecht bepaalde vervolgens dat eerst zeker moet zijn dat de vertrouwelijkheid van de verstrekte informatie is gewaarborgd.

Facebook heeft de EU aangeboden de gevoelige informatie in een beveiligde digitale omgeving te tonen, maar dat werd volgens een bron geweigerd. Als het gerecht beide partijen heeft gehoord, volgt een definitieve uitspraak over het opschortingsverzoek van Facebook. Beroep bij het Europees Hof van Justitie is dan nog mogelijk. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 29 juli 2020 00:42

Misschien lukt het wel als er geld voor geboden wordt? Zoals "zeer gevoelige persoonlijke" gegevens wel verkocht worden aan bedrijven, zoals Cambridge Analitics ...

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.