Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. 'ByteDance ziet af van verkoop TikTok na vertrek Trump'

Kort IT-nieuws van vandaag.

15 februari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 


 

'Google, Microsoft en Qualcomm tegen overname chipbedrijf ARM'

ARM chip
© ARM

Grote techbedrijven als Google, Microsoft en chipmaker Qualcomm hebben zich tegen de overname van chipontwerper ARM door chipmaker Nvidia gekeerd, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. De ondernemingen menen dat die overname schadelijk is voor de concurrentie op het gebied van chips, gaven ze bij de Amerikaanse toezichthouder FTC aan. Die is een diepgaand onderzoek begonnen en vroeg om reacties uit de markt.

ARM ontwerpt chips volgens zijn eigen systeem. Als andere chipbouwers die chipontwerpen willen gebruiken, kunnen ze een licentie nemen. Dat doen vrijwel alle chipmakers en ARM-chips zijn de standaard in de mobiele telefonie. Ook is het mogelijk om een licentie te nemen en vervolgens zelf chips te ontwerpen die gebruikmaken van de infrastructuur van ARM. Dat doet bijvoorbeeld Apple, dat die chips in iPhones en iPads stopt, maar ook begonnen is met de omschakeling naar ARM-chips voor zijn laptops en desktopcomputers.

Door de overname krijgt chipmaker Nvidia mogelijk voordelen ten opzichte van andere ARM-klanten, vrezen de andere techbedrijven. Zo zou Nvidia de toegang van andere bedrijven tot ARM-technologie kunnen beperken of de prijzen omhoog kunnen gooien. Nvidia brengt daartegenin dat de overnameprijs van rond de 40 miljard dollar betekent dat het bedrijf zo veel mogelijk klanten voor ARM moet behouden.

De overname van ARM, dat nu nog in handen is van de Japanse investeerder en telecombedrijf SoftBank, wordt niet alleen in de VS onderzocht. Ook in het Verenigd Koninkrijk, de Europese Unie en China kijken toezichthouders of ze de overname wel willen goedkeuren. (ANPP

 


 

Google betaalt Franse mediabedrijven 76 miljoen euro voor nieuws

Pacman Google News
© CC0 public domain

Google heeft met een groep van 121 Franse mediabedrijven een deal bereikt om de komende drie jaar in totaal 76 miljoen euro te betalen om nieuws aan te bieden. Met de overeenkomst is er een einde gekomen aan een jarenlange ruzie, maar er is veel kritiek op de deal.

Dat er een zakenovereenkomst tussen Google en de branchevereniging van de Franse nieuwsmedia APIG is, was al eerder bekendgemaakt, maar daarbij waren nog geen financiële details verschaft. Veel Franse mediabedrijven zijn boos over de deal met Google. Zij vinden de deal niet transparant en oneerlijk. Onder meer het Franse persagentschap AFP en andere Franse nieuwsmedia die niet bij de 121 mediabedrijven zijn aangesloten, bereiden al verdere maatregelen tegen Google voor.

Mediabedrijven in andere landen kijken met belangstelling naar de deal in Frankrijk, een wereldwijde primeur. Google wil in meer landen vergoedingen gaan betalen voor het aanbieden van nieuws aan gebruikers van de zoekmachine.

Het akkoord tussen Google en de APIG vloeit voort uit een Europese copyrightwet die de Franse regering al heeft geïmplementeerd. Die wet eist van grote techplatformen dat die in onderhandeling gaan met mediabedrijven over vergoedingen voor nieuwskopij.

In Australië wordt komende week een wetsvoorstel naar het parlement gestuurd dat bedrijven als Google en Facebook verplicht om mediabedrijven geld te betalen voor het gebruik van nieuws. De ruzie tussen de Australische regering en Google over het wetsontwerp liep onlangs zo hoog op dat Google dreigde de zoekmachine af te sluiten voor gebruik vanuit Australië. Google ziet het wetsontwerp als "onwerkbaar".

Het akkoord tussen Google en de Franse media behelst een betaling van 22 miljoen euro per jaar aan het collectief van mediabedrijven in de komende drie jaar. Daarnaast betaalt Google de bedrijven in totaal 10 miljoen euro in ruil voor de belofte om Google in de komende drie jaar niet aan te klagen voor eventuele copyrightschendingen.

Mediabedrijven in Duitsland en Spanje probeerden eerder om Google te laten betalen voor kopij, maar slaagden daar niet in. Duitse mediabedrijven verloren in 2019 een rechtszaak tegen Google waarin zij 1 miljard euro aan copyrightkosten vanaf 2013 eisten. (ANP)

 


 

'ByteDance ziet af van verkoop TikTok na vertrek Trump'

TikTok
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - Solen Feyissa

ByteDance, de Chinese eigenaar van de populaire video-app TikTok, ziet af van de verkoop van de Amerikaanse activiteiten van TikTok aan Oracle en Walmart nu Donald Trump het Witte Huis heeft verlaten. Dat meldt de krant South China Morning Post op basis van een ingewijde bron. Trump had met een presidentieel decreet bevolen dat TikTok in de VS verboden zou worden zolang de app in Chinese handen is, maar de nieuwe regering van Joe Biden stak daar deze week een stokje voor.

Terwijl er meerdere rechtszaken werden gevoerd om de gedwongen verkoop tegen te houden, had ByteDance al een concept-akkoord gesloten met het Amerikaanse softwarebedrijf Oracle en winkelketen Walmart. Maar, zo zegt een bron tegen de South China Morning Post, die deal was vooral bedoeld om de regering-Trump in zijn eisen tegemoet te komen. "Trump is nu vertrokken, en met hem de bestaansreden van de deal", aldus de ingewijde.

Dat de gedwongen verkoop van TikTok voorlopig niet hoeft door te gaan, werd afgelopen week gemeld door The Wall Street Journal. Het Witte Huis maakte bekend de vermeende veiligheidsrisico's van de app nog eens nader te onderzoeken. De regering-Biden heeft een rechtszaak over een ophanden zijnde verbod op de app tot nader order opgeschort. De gedwongen verkoop van de app was door een reeks juridische overwinningen door TikTok-moeder ByteDance eerder al uitgesteld.

De bron van de South China Morning Post zegt dat ByteDance momenteel een nieuwe structuur voor zijn Amerikaanse activiteiten aan het overwegen is.

Onder Trump zetten de Verenigde Staten hoog in tegen bedrijven die een veiligheidsrisico vormen, bijvoorbeeld omdat ze te nauwe banden hebben met de Chinese overheid of het leger van dat land. Ten aanzien van ByteDance, het moederbedrijf van TikTok, was het grootste bezwaar dat de gegevens van alle gebruikers in China werd opgeslagen. ByteDance liet weten bereid te zijn die data in de VS op te slaan, maar dat was voor de regering-Trump onvoldoende. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.