Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Brussel start onderzoek overname Kustomer door Facebook

Kort IT-nieuws van vandaag.

3 augustus 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Groei chipbedrijf Infineon gehinderd door obstakels bij productie

Infineon TLF 4277
© Infineon

Het Duitse chipbedrijf Infineon heeft in het afgelopen kwartaal een kwart meer omzet geboekt dan een jaar eerder. Die groei had nog hoger uit kunnen pakken, maar Infineon zegt last te hebben gehad van obstakels bij de productie in zijn fabrieken in Texas en Maleisië. Tegelijkertijd is er een grote vraag naar chips.

Hoewel de omzet op jaarbasis sterk groeide, was er ten opzichte van het voorgaande kwartaal slechts een toename van 1 procent. Dat had meer kunnen zijn als Infineon niet nog kampte met de naweeën van een winterstorm in Texas eerder dit jaar. In Maleisië wordt de productie momenteel juist weer gehinderd door coronamaatregelen. Door de hoge vraag zijn de voorraden van Infineon nu "historisch laag", volgens topman Reinhard Ploss. In die situatie hebben de beperkingen in Maleisië "buitengewoon ernstige gevolgen".

Vorig jaar verkocht Infineon voor 2,2 miljard euro aan chips in het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar. Toen had het bedrijf veel last van de coronacrisis waarbij met name autoproducenten fabrieken stil legden. Infineon is een belangrijke chipleverancier aan de autobranche. Mede daardoor kwam de omzet dit kwartaal met ruim 2,7 miljard euro flink hoger uit.

Infineon boekte een winst van 245 miljoen euro in het afgelopen kwartaal. Dat was iets hoger dan in de voorgaande periode. Voor heel 2021 rekent Infineon op een omzet van 11 miljard euro. (ANP)

 


 

Brussel start onderzoek overname Kustomer door Facebook

Eurocommissaris Margrethe Vestager
Margrethe Vestager © EC

De Europese Commissie is een diepgaand onderzoek begonnen naar de voorgenomen overname door Facebook van Kustomer, dat bedrijven helpt bij digitale klantenservice. Het dagelijks EU-bestuur is "bezorgd" dat de overname de concurrentie verstoort op de markt voor zogeheten CRM-software, laat ze weten. Dat zijn systemen die klantgegevens helpen beheren en verkoopmanagement ondersteunen.

Ook vreest de commissie dat de overname de marktpositie van Facebook op het gebied van zogeheten online-display-advertenties, zoals banners, mogelijk te veel versterkt, omdat het Amerikaanse internetbedrijf al beschikt over "aanzienlijke hoeveelheden" gegevens waarmee het advertenties op zijn site kan personaliseren.

Vicevoorzitter Margrethe Vestager (Mededinging): "Het is belangrijk om potentieel problematische overnames door ondernemingen die al dominant zijn in bepaalde markten nauwkeurig te bekijken. Dat geldt vooral voor de digitale sector, waar Facebook een leidende positie heeft in zowel online-display-reclame als berichtenkanalen als WhatsApp, Messenger of Instagram. Het doel van ons onderzoek is zeker te zijn dat deze overname niet bedrijven of consumenten zal schaden en dat de data die Facebook krijgt de concurrentie niet vervalsen."

Facebook maakte in november bekend het jonge softwarebedrijf Kustomer te kopen. Daarmee zou een bedrag van ruim 1 miljard dollar zijn gemoeid. Omdat Kustomer in de EU niet genoeg omzet behaalt hoefde Facebook de deal formeel niet in Brussel te melden. Maar lidstaat Oostenrijk uitte serieuze zorgen en vroeg de commissie toch de overname onder de loep te nemen, gesteund door onder andere de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt. Ook de autoriteiten in Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten bestuderen de kwestie.

De overname van Kustomer past in de strategie van Facebook om inkomsten te genereren met berichtendiensten. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld al tegen betaling berichten sturen naar hun klanten via WhatsApp. Met de technologie van Kustomer kan Facebook zijn zakelijke diensten uitbreiden met bijvoorbeeld een klantenservicesysteem. "Elk bedrijf weet dat wanneer de telefoon gaat, ze moeten opnemen. Maar sms'jes en berichten zijn steeds belangrijker geworden dan dat telefoontje en bedrijven moeten zich aanpassen", schreef Facebook vorig jaar nog in een blog. (ANP)

 


 

Chipfabrikant NXP denkt dat sterke vraag naar chips aanhoudt

Kurt Sievers
Kurt Sievers © NXP

De Nederlandse chipfabrikant NXP is met optimistische vooruitzichten gekomen. Door het wereldwijde chiptekort is er momenteel veel vraag naar chips en de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips maakt daardoor flinke groei door.

Afgelopen kwartaal nam de omzet met 43 procent toe ten opzichte van een jaar eerder, tot 2,6 miljard dollar. Daarbij ging een nettowinst in de boeken van 406 miljoen dollar, waar een jaar terug nog 209 miljoen dollar verlies werd geleden. Destijds had NXP veel last van een malaise in de autosector, waar het met de levering van chips een groot deel van zijn geld verdient. Door de coronacrisis werden minder auto's verkocht.

Inmiddels is de situatie compleet omgeslagen. Problemen rond de leveringen van chips zijn nu het grootste obstakel van autofabrikanten in hun herstel uit de crisis. Het chiptekort is ontstaan omdat er tijdens de pandemie veel meer vraag kwam naar zaken als laptops, computers en mobiele telefoons voor mensen die thuiswerken.

Tegelijkertijd zochten mensen ook naar vertier, waardoor bijvoorbeeld spelcomputers gretig aftrek vonden. Experts hebben aangegeven dat het chiptekort nog tot ver in 2022 kan aanhouden, ondanks dat chipfabrikanten er alles aan doen om hun productie op te voeren.

NXP rekent voor het lopende kwartaal nu op zo'n 2,8 miljard tot 2,9 miljard dollar aan omzet. Dat is meer dan analisten in doorsnee hadden verwacht. Topman Kurt Sievers zegt ook dat hij er vertrouwen in heeft om de rest van dit jaar en volgend jaar "zeer robuuste" groei te kunnen laten zien. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
2
Reacties
Thijs Doorenbosch 04 augustus 2021 11:23

Oeps, gecorrigeerd!

Lowlander 03 augustus 2021 22:16

Grappig bijschrift bij de foto van Kurt Sievers....

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.