Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Britten willen Musk ondervragen over plannen voor Twitter

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Google Play Store nu ook onder vuur van datingapps zoals Tinder

dating-app
© Tinder

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is een onderzoek gestart naar de voorwaarden die Google stelt aan aanbieders van apps in de Google Play Store. De toezichthouder heeft klachten ontvangen van datingapps, omdat ze geen ander betalingssysteem mogen gebruiken dan dat van Google, wat mogelijk neerkomt op concurrentievervalsing.

De klacht komt van Match Group, eigenaar van onder andere het populaire datingplatform Tinder. De ACM onderzoekt nu eerst of die klachten genoeg aanleiding geven voor een vervolgonderzoek naar eventueel machtsmisbruik door Google.

Het Amerikaanse internetbedrijf zegt volgens de ACM ook dat Google alle verwijzingen naar andere betaalmogelijkheden verbiedt binnen de app-winkel voor Android, het besturingssysteem van het zoekmachinebedrijf.

Eerder klaagde Match Group ook al over de voorwaarden die Apple aan datingapps in zijn App Store stelde. Dat mondde uit in boetes voor Apple die opliepen tot 50 miljoen euro. Nog altijd vindt de toezichthouder de toezeggingen die Apple heeft gedaan om app-aanbieders meer keuze te bieden bij de verwerking van betalingen onvoldoende. Een woordvoerder van de ACM benadrukt dat hier een traject van zo'n drie jaar aan voorafging en dat het bij Google nog lang niet zeker is dat er een vergelijkbare uitkomst is.

Apps van Match Group moeten een commissie van 15 procent betalen als gebruikers een betaald abonnement afsluiten binnen de Play Store. Google wijst er in een reactie op dat er voldoende andere app-winkels zijn voor Android dan de Play Store. Ook is het mogelijk om apps in de Play Store aan te bieden waarbij geen betalingen plaatsvinden, maar die wel links bevatten naar bijvoorbeeld websites waar gebruikers kunnen betalen.

"Zoals ieder bedrijf brengt Google kosten in rekening voor zijn diensten", reageert het bedrijf per e-mail. "Maar zelfs als je niet wil voldoen aan de voorwaarden van Google Play, biedt Android voldoende alternatieven waarmee je apps kunt aanbieden aan Android-gebruikers." (ANP)

 


 

Boete dreigt voor Microsoft rond bankroet Amsterdam Trade Bank

Hamer rechter
© Shutterstock

Techconcern Microsoft moet de curatoren van de failliet gegane Amsterdam Trade Bank (ATB) toegang geven tot de e-mailsystemen en andere gegevens. Doet het Amerikaanse bedrijf dat niet, dan moet het 10 miljoen euro per dag betalen, bepaalde de rechtbank in Amsterdam. De maximale boete bedraagt 100 miljoen euro, liet curator Job van Hooff weten.

Microsoft sloot de IT-systemen die ATB afnam af vanwege de Amerikaanse sancties tegen Petr Aven en Michail Fridman. Die Russen zijn de oprichters van Alfa Bank, het moederbedrijf van ATB. Fridman had tot het faillissement een belang tussen de 25 en 50 procent in ATB, stond in een register van de Kamer van Koophandel.

De curatoren hebben nu geen inzicht in belangrijke zaken als e-mails, maar ook interne documenten die in de cloud waren opgeslagen. Een woordvoerster van Microsoft laat weten "mogelijke oplossingen te bekijken waarmee het bedrijf toch aan de internationale sancties voldoet". Volgens Van Hooff gebruikte ATB ook clouddiensten van Amazon. Dat bedrijf gaf de curatoren wel al toegang. (ANP)


 

Britten willen Musk ondervragen over plannen voor Twitter

House of Commons
House of commons © CC BY-SA 2.0 - Flickr.com - elPadawan

Britse beleidsmakers willen van Elon Musk weten hoe hij de vrijheid van meningsuiting op Twitter voor zich ziet, als hij straks het platform in handen heeft. Een invloedrijke overheidscommissie zegt in een brief aan Musk daar benieuwd naar te zijn, omdat volgens de commissie socialmediabedrijven wereldwijd te maken krijgen met steeds strengere regels over de inhoud die zij moeten verwijderen.

"Daarom willen we graag meer te weten komen over hoe de heer Musk zijn duidelijke toewijding aan de vrijheid van meningsuiting laat rijmen met de verplichting om Twitter-gebruikers te beschermen tegen onlinegevaar", schreef de conservatieve beleidsmaker Julian Knight in een verklaring.

Musk is niet verplicht om op het verzoek van de commissie te reageren, maar dit is wel gebruikelijk. De informatie wordt gebruikt bij het voorbereiden van wetsvoorstellen.

De Britse overheid komt binnenkort met wetsvoorstellen om internetbedrijven te verplichten in te grijpen als er illegale inhoud op hun platform staat. Anders kunnen daar forse boetes tegenover staan.

Musk heeft 44 miljard dollar over voor Twitter en wil het bedrijf dan van de beurs halen. Het bestuur van Twitter is daarmee akkoord gegaan, maar de aandeelhouders moeten nog instemmen. Via berichten op Twitter liet Musk al weten dat alles wat niet verboden is wat hem betreft gezegd moet kunnen worden op de berichtendienst. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.