Innovatie & Strategie

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Britten bouwen technologie Huawei in 5G sneller af

Kort IT-nieuws van maandag 13 juli 2020

Kort IT-nieuws van maandag 13 juli 2020

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:
 

 

 


Google investeert miljarden in India

Technologieconcern Google gaat de komende vijf tot zeven jaar 10 miljard dollar investeren in India. Dat geld wordt gebruikt om digitale technologieën in het land versneld in te voeren. Dat maakte Google-topman Sundar Pichai bekend.

Er wordt geïnvesteerd in onder meer toegang tot internet in de verschillende talen in India, nieuwe producten die specifiek zijn voor de Indiase markt en kunstmatige intelligentie op gebieden als onderwijs, zorg en landbouw. Pichai, die zelf van Indiase afkomst is, zei dat de coronacrisis heeft bewezen wat het belang van internettechnologie is, bijvoorbeeld om contact te houden met elkaar.

India heeft meer dan 500 miljoen internetgebruikers en wordt gezien als belangrijke groeimarkt door grote Amerikaanse technologiebedrijven, zoals ook Amazon en Facebook.(ANP)

 

 


'Britten willen rol Huawei in 5G-netwerk sneller afbouwen'

Het Britse kabinet komt dinsdag bijeen om de betrokkenheid van het Chinese technologieconcern Huawei bij het 5G-netwerk te bespreken en verder in te perken. Eerder werd al bekend dat exploitanten Huawei's rol tegen 2023 al moesten beperken tot 35 procent. Er wordt nu gesproken om dat percentage sneller terug te brengen naar nul, meldt persbureau Reuters.

Het directe excuus voor de ommekeer in het beleid van de Britse premier Boris Johnson is de impact van nieuwe Amerikaanse sancties. Die hebben volgens Londen invloed op Huawei's vermogen om in de toekomst een betrouwbare leverancier te blijven.

In januari ondertekende Johnson een door de regering van Theresa May opgestelde 5G-overeenkomst, waardoor Huawei bepaalde 'niet-kernonderdelen' voor het Britse netwerk mocht gaan leveren. Dat leidde tot verontwaardiging in Washington, dat de Britten juist met klem had opgeroepen niet in zee te gaan met het Chinese bedrijf.(ANP)

 

 


Gartner: Wereldwijde IT-uitgaven dalen met 7,3%

De analisten van Gartner verwachten dat de wereldwijde uitgaven aan IT in 2020 zullen dalen met 7,3 procent. De waarde van de IT-markt zal eind 2020 3,5 biljoen dollar bedragen. In 2019 was dat nog 3,8 biljoen dollar.

Daarmee zijn de analisten iets positiever dan in mei. Toen kwamen ze nog uit op een waarde van 3,4 biljoen dollar. Verwacht wordt dat het herstel van de wereldwijde economie in een 'swoosh-vorm' loopt. Deze vorm is vergelijkbaar met het logo van Nike. Gartner verwacht dat het herstel van de IT-uitgaven sneller gaat.

"De totale IT-uitgaven zullen naar verwachting in 2020 nog steeds sterk dalen, maar zullen sneller en soepeler herstellen dan de economie", zegt analist John-David Lovelock. “Toch kunnen organisaties niet terugkeren naar eerdere processen die nu zijn achterhaald door de verstoring van hun primaire inkomstenstroom tijdens de pandemie. COVID-19 dwingt alle organisaties, van bioscopen tot banken, om creatief te worden en te blijven draaien zonder uitsluitend fysieke ervaringen aan te bieden. In het bijzonder zouden CIO's met minder direct contant geld sneller moeten digitaliseren dan ze aanvankelijk hadden verwacht aan het begin van 2020.” (RVH)

 

 


Nederland is Europese hub voor innovatie in 3D-printing

patent

Nederland bevindt zich in de top van Europese landen voor innovatie in 3D-printing (ook wel additive manufacturing (AM) genoemd). Dit blijkt uit het aantal octrooiaanvragen op dat gebied, zo meldt het Europees Octrooibureau (European Patent Office). Octrooiaanvragen voor 3D-printtechnologie groeien 10 keer zo snel als alle andere aanvragen bij het Europees Octrooibureau. Hiermee loopt Europa voor op de Verenigde Staten en Azië.

Binnen Europa bekleedt Nederland met octrooiaanvragen voor 3D-printing de vierde plek, na Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Hiermee staat Nederland op het gebied van 3D-printinnovatie aan de top van kleinere Europese landen, aldus het octrooibureau in een vandaag gepubliceerd rapport.

In Nederland valt de regio Eindhoven op; het wordt door het Europees Octrooibureau genoemd als toonaangevende Europese hub voor innovatie in 3D-printing. Het gebied rond de Brabantse stad is na München, Barcelona, Zürich en Berlijn de belangrijkste regio voor industriële 3D-printtechnologie, zo blijkt uit de geografische ranglijst van het Europees Octrooibureau. Verder is 21 procent van alle Nederlandse octrooiaanvragen voor 3D-printtechnologie afkomstig van universiteiten en onderzoeksinstituten.

 

 


Witwasbeschuldiging voormalig World Online-topvrouw Nina Storms

geld

Zakenvrouw Nina Storms wordt door Monaco verdacht van witwassen en misbruik van vertrouwen. De advocaat van de voormalige topvrouw van de Nederlandse internetprovider World Online verklaart dat Storms volledig meewerkt aan het onderzoek van de autoriteiten in Monaco.

Storms heeft zelfs aangedrongen op een eerder verhoor van haar om haar onschuld zo snel mogelijk te laten vaststellen, aldus haar advocaat Geert-Jan Knoops. Hij reageert op berichtgeving over Storms door De Telegraaf. De krant meldde zondag dat Storms, voorheen bekend als Nina Brink, verdacht wordt van witwassen en misbruik van vertrouwen. Het zou gaan om een bedrag van 15 miljoen euro, stelt De Telegraaf op basis van een bron bij de Nederlandse politie.

Storms is op 2 juli in staat van beschuldiging gesteld. Ze mag Monaco wel verlaten, maar als ze de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur verlaat, moet ze de rechter op de hoogte stellen. Het OM in Monaco wil verder niets zeggen over het onderzoek dat naar haar loopt. De krant heeft de verdenking van fraude door Storms "zwart-op-wit in een mail van de procureur-generaal van het parket-generaal van het Openbaar Ministerie in Monaco na vragen van De Telegraaf", zo schrijft de krant. Aanleiding voor de vragen was een tip over het lopende onderzoek naar de zakenvrouw.

Haar advocaat bevestigt dat Storms is aangehouden en verhoord, maar ze is volgens hem zelf slachtoffer. "Tijdens dit verhoor is zij over vermeend witwassen niet ondervraagd", verklaart de advocaat. "Twee jaar geleden, in 2018, heeft zij zich al als slachtoffer in deze zaak gemeld bij ons kantoor en hebben we hierop ook een schrijven doen uitgaan", zo stelt Knoops. Hij zegt dat Storms "verbaasd is dat er in deze zaak informatie aan de pers wordt verstrekt. De onderzoekersrechter in Monaco heeft in verband met het lopend onderzoek een geheimhouding aan alle betrokkenen opgelegd, een zogeheten instructie-geheimhouding die in het wetboek van Monaco (artikel 31) is vastgelegd en waar straffen op staan bij schending."

Vorige week heeft de verdediging van Nina Storms over schending hiervan al een klacht bij de onderzoeksrechter ingediend. "Het naar buiten brengen van beschuldigingen terwijl mevrouw Storms voor onschuldig moet worden gehouden tot het tegendeel bewezen, schaadt haar persoon op dit moment zeer terwijl hiervoor geen grondslag bestaat." Storms heeft vorige week ook bij de onderzoeksrechter in Monaco "een onderbouwde klacht gedeponeerd als slachtoffer in deze zaak nu onder meer haar naam is misbruikt. Daarvoor bestaan ook bewijsstukken die in ons bezit zijn en dit is ons ook door derden bevestigd", aldus Knoops. (ANP)

 

 


Kritiek op mogelijke ban politieke ads Facebook

Mark Zuckerberg

Burgerrechtenorganisaties reageren kritisch op de overweging van Facebook om in de dagen voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen politieke advertenties van het socialmediaplatform te weren. Activisten stellen dat zo'n verbod weinig zal doen om de soms haatdragende teksten op Facebook aan te pakken.

"Facebook beweert om de vrije meningsuiting te geven, maar zou de politieke meningsuiting liever helemaal beperken dan de verantwoordelijkheid te nemen om haatdragende taal, kiezersonderdrukking en desinformatie te beteugelen", stelt Color of Change-president Rashad Robinson op Twitter.

"Dit is niets anders dan een afleiding", vulde Derrick Johnson aan. Hij staat aan het hoofd van de National Association for the Advancement of Coloured People. "Dit doet niets aan het feit dat het platform wordt gebruikt door witte supremacisten en andere haatgroepen, en het belet ook niet dat politieke campagnes en binnenlandse of buitenlandse entiteiten verkeerde informatie voor kiezers verspreiden en onze verkiezingen verstoren."

Facebook en andere sociale media waren voorafgaand aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016 nog een geliefd middel om nepnieuws te verspreiden. Vanuit Rusland plaatsten organisaties via valse profielen tienduizenden misleidende berichten en advertenties die voor verdeeldheid moesten zorgen.

De nieuwe maatregel die het bedrijf naar verluidt overweegt zou een ommekeer betekenen in het beleid van topman Mark Zuckerberg. Hij weigerde tot dusver in te grijpen bij berichten van politieke partijen, activisten of campagnebureaus, omdat dit op censuur zou neerkomen. De storm aan kritiek zette veel grote bedrijven er onlangs toe aan advertentiecampagnes via Facebook stop te zetten. (ANP)

2
Reacties
M. Commandeur 13 juli 2020 22:53

@Peter: Moet ik jou bij dom-rechts scharen?
Nl. tijd over om te reageren op kul-media (Facebook). Het is alsof ik Trump hoor spreken ...: druk met Twitter, de wereld uit elkaar aan het drijven en weigeren eens kritisch naar zichzelf te kijken. Dat vindt helaas navolging: Poetin, Xi, Erdogan, Bolsonaro, Kim Jong Oen, maar brengt de vrede niet dichterbij.
En ja, ik pleit voor meer coöperatie, minder neoliberalisme, ik werk maar niet als ambtenaar ...

Peter Mul 13 juli 2020 12:23

Een goede beslissing van Facebook, immers dom-links is goed georganiseerd in pressie groepen, is doorgaans laag opgeleidt, werkloos, leraar of ambtenaar.

Rechts werkt en heeft geen tijd om op al het nepnieuws te reageren waardoor nepnieuws onweersproken blijft en dus wint de leugen aan authoriteit.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.