Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Britse IT-dienstverlener voorziet Nederlandse overheid van Apple-producten

Kort IT-nieuws van vandaag.

18 augustus 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Chiptekort raakt ook Chinees zusterbedrijf van Volvo

Volvo infotainment Google
© Volvo

De Chinese autobouwer Geely Automobile, zusterbedrijf van het Zweedse Volvo Cars, heeft net als veel andere autoproducenten last van de tekorten aan computerchips. Volgens Geely remmen die tekorten de productie, terwijl de vraag naar auto's juist sterk toeneemt. Mogelijk kan daardoor de doelstelling voor de verkoop dit jaar in gevaar komen, aldus de onderneming.

De autobouwer maakt onderdeel uit van Zhejiang Geely, wat ook het moederbedrijf is van Volvo Cars en Polestar. Daarnaast heeft Geely een groot belang in het Duitse Daimler, moederconcern van Mercedes-Benz.

Geely heeft voor dit jaar een ambitie voor een verkoopstijging van 16 procent ten opzichte van 2020, maar zegt dat de chiptekorten en ook het stijgende aantal coronabesmettingen in de wereld door de Delta-variant deze doelstelling kunnen ondermijnen. Het bedrijf denkt dat de hogere grondstofprijzen in de rest van dit jaar zullen afzwakken, maar dat het chiptekort kan aanhouden. In de eerste helft van dit jaar wist Geely nog niet de helft te bereiken van de doelstelling voor 1,53 miljoen geleverde auto's over het hele jaar. (ANP)

 


 

Britse IT-dienstverlener voorziet Nederlandse overheid van Apple-producten

iPad Pro in hand vrouw
© Shutterstock- Farknot Architect

Computacenter, een Britse leverancier van IT-infrastructuurdiensten, heeft een groot contract binnengesleept bij de Nederlandse overheid. Voor tientallen miljoenen euro's gaat het bedrijf de overheid komende jaren voorzien van Apple-computers en diverse accessoires en diensten.

Het gaat bijvoorbeeld om apparatuur voor op werkplekken en iPads. In eerste instantie is een overeenkomst aangegaan voor twee jaar, met daarbij de mogelijkheid om twee keer met een jaar te verlengen. Als de volle looptijd van vier jaar wordt volgemaakt, dan levert dat volgens het bedrijf 95 miljoen euro op.

Verkoopdirecteur Nils Veerman van Computacenter Nederland zegt dat hij erg blij is met de klus. Computacenter is al zo'n vier decennia actief in meerdere landen. De onderneming werkt vaker voor grote klanten, zowel voor overheden als voor bedrijven. (ANP)

 


 

Rusland beboet Google voor niet verwijderen verboden content

Kremlin
Het Kremlin © Shutterstock - dade72

Een Russische rechter heeft Alphabet-onderdeel Google een boete opgelegd van 14 miljoen roebel, omgerekend ruim 162.000 euro. Het bedrijf zou nalatig zijn met het verwijderen van in het land verboden content. De geldstraf komt op het moment dat de verhoudingen tussen Moskou en grote techondernemingen slechter aan het worden zijn.

Rusland heeft de afgelopen maanden juridische stappen ondernomen tegen verschillende buitenlandse techbedrijven wegens het niet verwijderen van door de autoriteiten verboden inhoud. Dan gaat het bijvoorbeeld om pornografisch materiaal of berichten die als extremistisch worden beschouwd of waarin drugs worden vergoelijkt.

Een maand geleden kreeg Google nog een boete voor het niet lokaliseren van gebruiksgegevens. Het was voor het eerst dat er een boete werd opgelegd voor het schenden van een wet die in 2014 werd aangenomen. Die vereist dat de persoonlijke gegevens van Russische gebruikers in Rusland worden opgeslagen.

Sowieso is Rusland de druk op buitenlandse techondernemingen, en vooral socialmediabedrijven als Facebook en Twitter, op aan het voeren. Moskou beschuldigt ze ervan berichten waarin jongeren werden opgeroepen om mee te doen aan protesten ter ondersteuning van de gevangengenomen Kremlin-criticus Alexei Navalny, niet te verwijderen.

Facebook kreeg eerder boetes opgelegd voor het niet verwijderen van volgens de Russische autoriteiten illegale inhoud. Ook werd de snelheid van de diensten van Twitter in het land teruggeschroefd. Daarbij probeert Moskou de buitenlandse bedrijven te dwingen kantoren in het land te openen, die makkelijker te monitoren zijn.

De laatste jaren heeft de Russische regering ook de controle over het internet verscherpt. Dat gebeurde onder het mom van de bestrijding van extremisme en de bescherming van minderjarigen. Volgens critici wil Moskou het toezicht op de techsector verscherpen en vooral tegenstanders van het Kremlin de mond snoeren.

Google is in Rusland ook nog in een juridische zaak verwikkeld rond de blokkade van het YouTube-account van Tsargrad TV, een christelijk-orthodox kanaal dat eigendom is van Konstantin Malofeev. Die staat onder financiële sancties van de Verenigde Staten en de Europese Unie. De rechtbank in Moskou heeft Google bevolen de blokkade op te heffen, maar het hoger beroep loopt nog. Een hoorzitting in deze zaak staat voor 20 september gepland. (ANP)

 


 

Google verbetert scherm en accu van goedkoopste 5G-telefoon

Google Pixel 5a
Pixel 5a © Google

Google rust zijn nieuwste instapmodel van de 5G-telefoon, de Pixel 5a, uit met een groter scherm en een verbeterde accu. Daarnaast zal de smartphone ook waterbestendig zijn, zo maakte Google bekend.

Met de verbeteringen, die Google dinsdag aankondigde, wil het concern onder andere prijsbewuste kopers verleiden. Aan de telefoon hangt in de Verenigde Staten een prijskaartje van 449 dollar, omgerekend ruim 383 euro. Daarmee is de Pixel 5a 50 dollar goedkoper dan zijn voorganger, de Pixel 4a die vorig jaar werd gelanceerd.

Het goedkopere model staat te boek als een betaalbaarder alternatief van het vlaggenschip van Google, de Pixel 5. Net als voorganger Pixel 4a is de Pixel 5a uitgerust met een dubbel camerasysteem en innovatieve beveiliging. De Pixel 5a is vanaf 26 augustus te koop.

Google gaf eerder al een voorproefje van zijn Pixel 6 handsets die later dit jaar wordt gelanceerd. Het techconcern hoopt met het dit toestel, in combinatie met de 5a, zijn marktaandeel in de smartphonemarkt te vergroten. Vooralsnog speelt Google daarin een bescheiden rol. Het Android-besturingssysteem van Google is wel dominant. Dat systeem wordt onder meer gebruikt in telefoons van Samsung, Xiaomi, maar ook andere fabrikanten. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.