Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Brit gearresteerd in Spanje om grote Twitterhack van vorig jaar

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


Macron wil snel veiligheidsberaad over 'mobieltjesspionage'

De Franse president Macron houdt spoedberaad met zijn raad voor de nationale veiligheid over de berichten dat hoge functionarissen inclusief hijzelf zouden kunnen worden bespioneerd via 'spyware' die mobiele telefoons binnen zou dringen. Het gaat om een in Israël ontwikkeld 'gereedschap' voor hackers genaamd Pegasus.

Volgens de Franse autoriteiten is er bewijs dat met behulp van Pegasus een poging is gedaan binnen te dringen in een telefoon van een ex-minister en naaste medewerker van Macron, François de Rugy. Die heeft dinsdag Marokko om uitleg gevraagd omdat de poging zijn telefoon te hacken vanuit dat land zou zijn ondernomen. Een regeringswoordvoerder zei donderdag dat Macron deze zaak "nauwgezet volgt en heel serieus neemt".

Een anonieme medewerker zei woensdag echter tegen Franse media dat de 43-jarige president een hele reeks mobieltjes heeft die goed worden nagekeken en beveiligd en vaak worden vervangen.(ANP)

Brit gearresteerd in Spanje om grote Twitterhack van vorig jaar

De Spaanse autoriteiten hebben een 22-jarige Brit opgepakt die wordt verdacht van betrokkenheid bij de grote Twitterhack van vorig jaar. Toen lukte het de dader of daders om toegang te krijgen tot zo'n 130 accounts op de berichtendienst, waaronder die van prominenten als PVV-leider Geert Wilders, de huidige Amerikaanse president Joe Biden en steenrijke zakenlieden als Jeff Bezos, Bill Gates en Elon Musk.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie meldt dat verdachte Joseph O’Connor is gearresteerd in kustplaats Estepona in de zuidelijke regio Andalusië. Dat gebeurde op verzoek van de autoriteiten in de Verenigde Staten. Die willen de twintiger vervolgen voor allerlei criminele activiteiten op internet, waaronder ook het 'cyberstalken' van een minderjarig slachtoffer.

De mensen achter de Twitter-hack maakten vorig jaar naar schatting meer dan 100.000 dollar (bijna 85.000 euro) buit. Ze gebruikten gekaapte accounts om nietsvermoedende Twitteraars te vragen om cryptovaluta, een soort digitale munteenheden. Zo verscheen op het gekaapte account van zakenman Elon Musk een bericht waarin hij zogenaamd beloofde het dubbele bedrag terug te storten. "Jij stort 1000 dollar, ik stort 2000 dollar terug. Dit doe ik alleen het komende half uur", schreven de oplichters. (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.