Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a Brand in twee zendmasten in Den Haag

Kort IT-nieuws van maandag 4 mei 2020.

Kort IT-nieuws van maandag 4 mei 2020.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van 4 mei 2020:

 

 


Corona-tracingapp verplicht als je wil werken, in India

infected

Alle Indiase werknemers moeten verplicht een contact tracing app installeren op hun telefoon als ze naar het werk willen komen. De bedrijfsleiding is belast met de controle op de aanwezigheid van de Aarogya Setu-app.

De app is al ongeveer een maand in gebruik. De overheid heeft het gebruik verplicht gesteld (pdf) nu de lockdown-situatie in het land schoorvoetend wordt opgeheven. De Aarogya Setu-app is inmiddels ruim 50 miljoen keer gedownload op Android-apparatuur. De app is een afgeleide van de app die ook in Singapore en Australië in gebruik is.

Het land is verdeeld in zones afhankelijk van het risico op besmetting. In zones met een laag risico zullen de maatregelen kunnen weer al hun activiteiten hervatten, op enkele uitzonderingen na. Er zijn echter ook zogeheten 'containment zones' waar iedereen verplicht is de app te downloaden.. Mensen mogen deze zones niet verlaten, behalve voor medische behandeling of de aanschaf van essentiële goederen en diensten.

De Indiase economie is voor een belangrijk deel afhankelijk van de IT-industrie. Meer dan 8 procent van het bruto nationaal product wordt verdiend in deze sector. Eerder maakte de Indiase overheid al een uitzondering voor werknemers uit de IT-sector die eerder terug naar kantoor mochten. (TDO)

 

 

 


Politiemol krijgt opnieuw vijf jaar cel

Politiemol Mark M. (33) uit Weert heeft maandag ook in hoger beroep vijf jaar cel gekregen. Het gerechtshof in Den Bosch veroordeelde hem voor witwassen en het verkopen van geheime politie-informatie aan criminelen.

Twee jaar geleden kreeg hij bij de rechtbank ook al vijf jaar cel. Het Openbaar Ministerie had dat nu ook weer geëist. Ook mag M. tien jaar lang niet meer als ambtenaar werken. Behalve M. werden nog twee mannen veroordeeld. Tussenpersoon Mark S. kreeg drie jaar cel en een afnemer kreeg een halfjaar cel. Een andere vermeende afnemer werd vrijgesproken.

Het gerechtshof zei dat M. "het vertrouwen in de politie heeft geschaad". Ook frustreerde hij een aantal politieonderzoeken, waardoor verdachten de dans konden ontspringen. "Hij zou zich dit zwaar moeten aanrekenen, maar daarvan is niets gebleken. Integendeel: hij zei geen vragen te willen beantwoorden en sprak slecht over de collega’s die hem wilden oppakken."

De advocaat-generaal is "tevreden" met het arrest. Hij zei dat hij gaat overleggen over hoe Mark M., die momenteel in Oekraïne woont, zijn straf kan gaan uitzitten. "De vorige keer ging dat ook goed. Er is nu alleen de moeilijkheid dat hij vanwege corona niet mag reizen." Na de veroordeling bij de rechtbank meldde M. zich ook gewoon op het politiebureau. Door een fout bij justitie kwam hij echter eerder vrij dan de bedoeling was. M. woonde de rechtszaak twee weken geleden bij via een videoverbinding. (ANP)

 

 


Brand in twee zendmasten in Den Haag

In Den Haag heeft in de nacht van zondag op maandag brand gewoed in twee zendmasten. Beide brandjes zijn geblust, meldt een woordvoerder van de brandweer. De politie doet verder onderzoek.

De afgelopen tijd woedde al ruim twintig keer brand in zendmasten, verspreid over het land. Ook werd er een vernield. De politie heeft tot nu toe drie verdachten aangehouden.

De eerste brand woedde in een zendmast aan de Jaap Edenweg, in de buurt van De Uithof. Die werd rond 01.30 uur gemeld. Een half uur later was het raak bij een zendmast aan de Laan van Poot, vlakbij de kust.

De afgelopen tijd woedde al ruim twintig keer brand in zendmasten, verspreid over het land. Ook werd er een vernield. De politie heeft tot nu toe drie verdachten aangehouden. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.