Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Bing in de fout met 'tank man'-zoekopdracht

Kort IT-nieuws van vandaag.

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


 

Bing in de fout met 'tank man'-zoekopdracht

Tank Man Tiananmen
Tank Man Tiananmen © CC-BY-NC-SA 2.0 - DesEquiLIBROS

Er verschenen vrijdag bij zoekmachine Bing in de Verenigde Staten geen resultaten bij de zoekopdracht 'tank man'. Dat viel op omdat het 32 jaar geleden was dat het Chinese leger het Tiananmenprotest met grof geweld neersloeg. De foto's van de eenzame man met boodschappentassen die voor de tanks staat, zijn iconisch. Toch was het beeld niet te vinden.

Het betrof een een "onopzettelijke menselijke fout", aldus Microsoft in een reactie. Het uitblijven van zoekresultaten wekte vrijdag wereldwijd evenwel vrees over eventuele Chinese censuur. Een aanzienlijk percentage van de medewerkers die namens Microsoft voor Bing werken, doen dat vanuit China. Onder hen vallen ook de medewerkers die verantwoordelijk zijn voor beeldherkenningssoftware, aldus een voormalige werknemer.

China eist van zoekmachines dat zoekresultaten bij gebruikers in China worden gecensureerd, maar de effecten daarvan zijn zelden merkbaar buiten de Volksrepubliek.

Nog uren nadat Microsoft het probleem had erkend, kwamen internetgebruikers nog steeds niet bij beelden van de eenzame betoger maar zagen zij alleen maar plaatjes van tanks. Soortgelijke problemen deden zich vrijdag voor bij kleinere zoekmachines als DuckDuckGo, die onder een Microsoft-licensie werkt. Bij Google deden de desbetreffende problemen zich vrijdag niet voor. (TDO/ANP)

 


 

Regering India geeft Twitter 'laatste kans'

Twitter
© Twitter

De regering van India heeft Twitter naar eigen zeggen "de laatste kans" gegeven om zich te houden aan nieuwe regels. Het socialemediaplatform moet zo spoedig mogelijk voldoen aan de eisen, zoals het proactief speuren naar posts met een kwalijke inhoud, het beschikbaar stellen van informatie over gebruikers en het aanstellen van een functionaris die moet toezien op de naleving van de regels.

De laatste moet ook verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor de inhoud op de berichtendienst. De nieuwe regels voor sociale media in India zijn op 26 mei ingegaan. Twitter heeft nog niet aan alles voldaan en heeft er ook bezwaar tegen.

De Indiase overheid heeft Twitter in een brief opgedragen zich onmiddellijk aan de regels te houden, anders zou het platform zijn vrijstelling van aansprakelijkheid verliezen en "gevolgen" ondervinden, meldt het Indiase persbureau IANS. Recentelijk kwamen er enkele incidenten rond Twitter aan het licht, waaronder het weghalen van de officiële status van het account van de vicepresident, de blauwe verificatiebadge. Volgens Twitter zou het account onvoldoende actief zijn geweest. (ANP)

 


 

Brussel start onderzoek naar mogelijk machtsmisbruik Facebook

Vestager EC
Margrethe Vestager © EC

De Europese Commissie begint een formeel onderzoek naar Facebook. Volgens Brussel heeft het socialemediabedrijf mogelijk misbruik gemaakt van zijn machtspositie om de eigen dienst Marketplace te promoten. Daarmee zou het concurrenten op de advertentiemarkt benadelen en de Europese mededingingsregels overtreden. Ook zou Facebook data van adverteerders op het platform gebruiken om met diezelfde adverteerders te kunnen concurreren.

Marketplace is een dienst waarop gebruikers persoonlijke advertenties kunnen plaatsen, bijvoorbeeld als ze spullen zoeken of juist willen verkopen. De bijna 3 miljard gebruikers van Facebook zullen door de aanprijzingen van het bedrijf mogelijk eerder voor die dienst kiezen dan voor concurrenten als eBay, Marktplaats of Craigslist. Daarbij krijgt Facebook via de dienst veel gegevens binnen waarmee het Amerikaanse concern zijn voordeel zou kunnen doen op de advertentiemarkt.

Brussel deed al een voorlopig onderzoek en geeft aan dat daardoor zorgen zijn ontstaan. Eerder stuurde de commissie bijvoorbeeld al vragen aan Facebook en branchegenoten om zich een beeld te vormen van de situatie. Mogelijk levert de kwestie Facebook later een flinke boete op, maar zover is het nu nog niet. "We zullen in detail bekijken of de gegevens Facebook een ongepast concurrentievoordeel geven", legt verantwoordelijk Eurocommissaris Margrethe Vestager uit.

Facebook kon onderzoek niet dwarsbomen

Facebook was tot nu toe de enige van de grote Amerikaanse techbedrijven waar Brussel nog geen officieel mededingingsonderzoek naar deed. Tegen Microsoft, Amazon, Google en Apple gebeurde dat wel al. De EU heeft Facebook wel eerder voor 110 miljoen euro beboet omdat het misleidende informatie had verstrekt rond de overname in 2014 van de populaire chatdienst WhatsApp. Die geldstraf viel evenwel in het niet bij de miljarden die bijvoorbeeld Google al heeft moeten betalen.

De onderneming van topman Mark Zuckerberg probeerde het Brussel vorig jaar nog moeilijker te maken om onderzoek naar het bedrijf te kunnen doen. Er speelden zelfs rechtszaken over of onderzoekers van toezichthouders nu wel of niet bepaalde informatie zouden mogen inzien.

Nu laat Facebook in een reactie weten "volledig" te zullen meewerken aan het onderzoek, om op die manier aan te tonen dat de Europese zorgen ongegrond zouden zijn. "We ontwikkelen altijd nieuwe en betere diensten om te voldoen aan de veranderende vraag van mensen die Facebook gebruiken", stelt het bedrijf verder in een verklaring.

Ook de Britse concurrentiewaakhond CMA heeft een onderzoek geopend naar de kwestie rond Facebook. Voorheen lieten de Britten dit soort grote zaken voor een belangrijk deel aan de Europese autoriteiten in Brussel over, maar dat kan door de brexit niet meer. De CMA stelt wel mee te werken aan het onderzoek van de Europese Commissie. (ANP)

Lees meer over
1
Reacties
Bop 09 juni 2021 15:42

Oh, dat is 'slim' van Microsoft: kritieke programmatuur door China laten beheren.
En ja, een 'onbedoeld foutje' is zo gemaakt.

En dat is dan alleen maar wat WIJ ervan kunnen zien (ik gebruik geen Bing), IN China bestaat de Tian An Men-slachting gewoon niet.
Daar zorgt het Chinese 'Minsterie van Waarheid' wel voor.

'Oja, laten wij toch maar Huawei-spullen voor ons 5G-netwerk kopen. Ja-nee, niet overal hoor, we kijken wel uit.'

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.