Management

Branche
IT-kort

IT-kort, o.a.: Bill Gates jaren terug al gewaarschuwd voor MeToo

Kort IT-nieuws van vandaag.

19 oktober 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 


Bill Gates jaren terug al gewaarschuwd voor MeToo

Gates (jan 2018)
© Microsoft

Microsoft-topman Bill Gates is jaren terug door topmanagers al gewaarschuwd voor ongepast contact met een vrouwelijke medewerker. De bestuursraad van Microsoft wist hier ook van en heeft geen verdere actie genomen, weet de Wall Street Journal nu te melden.

Ruim 10 jaar vóór Gates' vertrek bij Microsoft - en een onderzoek naar een affaire met een werknemer - is de ex-CEO al gewezen op zijn ongepaste omgang met een andere vrouw. De mede-oprichter van Microsoft was toen nog in dienst van het bedrijf; als voorzitter van de bestuursraad. Volgens de Wall Street Journal hebben een topjurist van Microsoft en een hoofd personeelszaken (HR) enkele andere topmanagers geïnformeerd over ongepaste mailwisselingen tussen Gates en een vrouwelijke werknemer.

De miljardair en de midlevel manager zouden via mail hebben geflirt en daarbij op meer hebben aangestuurd. Toen de twee topmanagers Gates hiermee confronteerden, zou hij de mailconversaties niet hebben ontkend én hebben beloofd om het contact te verbreken. De bestuursraad van Microsoft, die dus ook was geïnformeerd, besloot toen om geen stappen te nemen. De reden daarvoor was dat er geen fysiek contact was geweest tussen de vrouw en Gates. (JBA)

 


Facebook-AI ziet schietpartij aan voor autowasstraat

Facebook-logo's
© Shutterstock

Facebook weet intern dat zijn AI-middelen voor het bestrijden van 'problematische content' tekortschieten. Zo is een video met hanengevecht aangezien voor een auto-ongeluk, en een livestream van een schietpartij geclassificeerd als paintball-spel óf een tochtje door een autowasstraat.

De beperkingen van kunstmatige intelligentie (AI) voor het herkennen en weren of verwijderen van niet toegestane content komen nu naar buiten. Uitgelekte interne documenten maken melding van de ineffectiviteit van Facebooks aanpak. Daarbij speelt ook de vrees van managers voor té veel handhaving, op de eigen regels voor 'problematische content'. Hierdoor komt veel content die aanzet tot haat en geweld toch gewoon door op 's werelds grootste social network. 

De nu naar buiten gekomen documenten zijn afkomstig van Facebook-klokkenluider Frances Haugen. Het bedrijf van Mark Zuckerberg heeft vóór de onthulling, door onder meer de Wall Street Journal, uitgehaald naar de gehanteerde journalistieke aanpak. Volgens Facebooks PR-verklaring gaat het hier om een selectie uit miljoenen interne documenten waaruit geen eerlijke conclusies getrokken kunnen worden. (JBA)

 


Chiptekort drukt via auto's hele industrie VS

Intel, chips
© Intel

Het chiptekort in de autosector heeft afgelopen maand gezorgd voor een neergang in de productie van de volledige Amerikaanse industrie. Doordat verscheidene automakers fabrieken stillegden, daalde de productie van motorvoertuigen met 12,5 procent ten opzichte van augustus. Voor de voltallige industrie was er een daling van 1,3 procent op maandbasis, waar economen juist uit waren gegaan van een klein plusje van 0,1 procent.

Ook zonder de productie van voertuigen mee te tellen was er echter een daling van wat er door de Amerikaanse industrie werd gemaakt. Zo was de belangrijke energiesector, met onder meer het oppompen en raffineren van olie, goed voor een min van ruim 3 procent.

Niet alle sectoren produceerden minder door de opstoppingen in de leveringsketen. De hightechsector groeide juist, in het bijzonder werden er meer computers geproduceerd. (ANP)

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.