Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. Bijna twee jaar cel voor afpersing met DDoS-aanvallen

Kort IT-nieuws van vandaag.

18 februari 2021

Kort IT-nieuws van vandaag.

AG Connect biedt hieronder een overzicht van kort IT-nieuws van vandaag:

 

 

 


 

Maker van plagiaatdetectiesoftware koopt maker van proctoringsoftware

studente met laptop

Consolidatie in de markt voor onderwijssoftware: Turnitin neemt ProctorExam over. De Amerikaanse maker van software voor plagiaatdetectie en examinering koopt de Nederlandse maker van proctoringsoftware. Pakketten van beide bedrijven worden ook in Nederland gebruikt door onderwijsinstellingen. Een overnamebedrag is niet bekend gemaakt.

Koper Turnitin stelt in een persbericht dat het met deze overname universiteiten en andere instellingen meer mogelijkheden kan bieden om integriteit in hun toetsen te waarborgen. De software van ProctorExam stelt de nieuwe eigenaar namelijk in staat om de betrouwbaarheid van online gehouden toetsen te verbeteren. Wat Turnitin 'virtuele toetservaringen' noemt.

Beide aanbieders van software voor onderwijs- en toetsingsdoeleinden zijn eerder al in opspraak geraakt. Zo is er begin 2018 kritiek geweest op de gebruikersvoorwaarden van Turnitin die studenten de rechten op hun werk zouden ontnemen. Dit heeft toen tot een breder debat over privacy en auteursrechten geleid en ook nog Kamervragen opgeleverd.

Eind 2019, dus nog vóór het uitbreken van de coronacrisis in Nederland, is het Amerikaanse Turnitin genoemd in een brandbrief van rectores magnifici. Zij deden daarin hun beklag over de te grote afhankelijkheid die het Nederlands hoger onderwijs heeft van Amerikaanse techbedrijven. Door de lockdown vanwege de coronapandemie is die afhankelijkheid alleen maar toegenomen.

Ondertussen is afgelopen jaar het Nederlandse ProctorExam op kritiek gestuit van studenten en hun vakbond LSVb over privacy, storingen en bovenmatige stress bij online-tentamens. Het nu overgenomen bedrijf heeft begin deze maand in de Volkskrant uitgebreid kunnen reageren op die kritiek, die volgens het bedrijf onterecht is en reputatieschade oplevert. (JBA)

 


 

'Server nabij Haarlem gebruikt voor Iraanse spionage'

hack
© Shutterstock

Een server in de buurt van Haarlem zou gebruikt worden voor Iraanse spionage, zo ontdekten radioprogramma Argos en beveiligingsbedrijf Bitdefender. Het Iraanse regime zou de server gebruiken om politieke tegenstanders te bespioneren, meldt NOS. Het zou gaan om een command and control-server.

Bitdefender ontdekte de server nadat een Iraanse man die in Nederland woont het bedrijf tipte. De man ontving via Telegram een bestand, maar opende deze niet. Het bestand bleek malware te bevatten, waarmee geprobeerd wordt telefoons en computers in Nederland, Duitsland, Zweden en India binnen te dringen. De software werd eerder gelinkt aan het Iraanse regime.

De gevonden server - die waarschijnlijk in de buurt van Haarlem staat, zo blijkt uit onderzoek van een cyberbeveiligingsexpert - wordt gebruikt om geïnfecteerde computers aan te sturen en informatie buit te maken. Het Amerikaanse bedrijf dat de servers verhuurt is door Argos op de hoogte gesteld van de bevindingen. De samenwerking met de partij die de server huurt is per direct stopgezet. (EME)

 


 

Facebook beperkt het delen van nieuws in Australië

 Simon Birmingham
Simon Birmingham © gov.au

Australische gebruikers van Facebook en Instagram kunnen minder nieuws gaan delen met hun contacten. Het Amerikaanse socialemediabedrijf had daar eerder al mee gedreigd, maar vanwege een wetsvoorstel dat Facebook en Google verplicht te betalen voor nieuws van Australische mediabedrijven wordt dat ook echt doorgevoerd.

De Australische regering heeft het wetsvoorstel deze week naar het parlement gestuurd, dat het naar verwachting zal aannemen. Facebook heeft lang geprobeerd de Australische politiek op andere gedachten te brengen. Het stelt nu dat het wetsvoorstel totaal geen begrip toont "voor de relatie tussen ons platform en uitgevers die het gebruiken om nieuws te delen".

Google heeft anders gereageerd, door volgens Amerikaanse media voor tientallen miljoenen dollars deals te sluiten met mediabedrijven voor een eigen nieuwsplatform. Facebook heeft iets soortgelijks geprobeerd, maar zegt dat de wet te veel obstakels opwerpt. Facebook wijst er verder op dat het maar weinig verdient met nieuws dat op het netwerk wordt gepost.

De Australische regering stelde eerder dat de voorgestelde regeling in het algemeen belang is en dat er 18 maanden onderzoek aan voorafging. De wet zou zorgen voor een duurzamere mediasector. "Wij gaan niet in op dwang en dreigementen, waar ze ook vandaan komen", zei de minister van Financiën.

In januari werden Google en Franse uitgevers het eens over een regeling waarin Google nieuwsmedia betaalt in ruil voor het recht om kopij online aan te bieden. Dat was de eerste deal van die soort in Europa. (ANP)

 


 

Bijna twee jaar cel voor afpersing met DDoS-aanvallen

vrouwe justitia
© CC0 - Pixabay.com - Mohamed Hassan

Een 25-jarige man uit Veenendaal is veroordeeld tot 36 maanden celstraf, waarvan 16 voorwaardelijk, vanwege het afpersen van bedrijven door gebruik te maken van DDoS-aanvallen. Twee bedrijven hebben de man uiteindelijk betaald in bitcoins. De verdachte moet een aantal bedrijven een schadevergoeding betalen.

De verdachte richtte zich onder meer op een verhuurder van licht en geluid, een juwelier, een erotische groothandel en een bloemenwinkel. In bijna alle gevallen voerde hij een (waarschuwings)aanval uit. De aanvallen veroorzaakten storingen op de websites en zorgden ervoor dat klanten het bedrijf niet konden bereiken.

De rechtbank zegt dat de man goed voorbereid te werk ging. Hij zou na zijn arrestatie geen inzage hebben gegeven in zijn werkwijze. Volgens de rechtbank is de kans groot dat de man was doorgegaan als hij niet was opgepakt.

De politie vond een USB-stick, een dongel en een telefoon. Op de USB-stick werden onder meer documenten gevonden waar de tekst van het afpersingsbericht instond. Ook stond er een virtuele telefoon op waarmee WhatsApp-berichten zijn verstuurd naar een medewerker van een bedrijf dat aangifte deed. De veroordeelde man zei dat hij deze spullen had gekocht als hackerspakket en dat ze niet van hem waren. De rechtbank geloofde hem niet. (ANP)

 


 

Maker schietspel Fortnite klaagt ook in Europa over Apple

Fortnite gehacked
Fortnite © Check Point

De maker van het populaire computerspel Fortnite heeft zijn ruzie met Apple nu ook naar Europa verplaatst. Epic Games heeft een officiële klacht tegen de iPhonemaker ingediend bij de Europese Commissie..

Sinds vorig jaar zijn Epic en Apple in een strijd verwikkeld, nadat Epic eenzijdig besloot een eigen betalingssysteem in zijn iPhone-app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en zette de programma's van Epic daarom uit de App Store.

De Fortnite-maker beschuldigt Apple ervan misbruik te maken van zijn machtspositie door te eisen dat apps het betalingssysteem van Apple gebruiken en 30 procent van alle opbrengsten af te dragen. Eerder kwam Epic Games al met klachten tegen Apple in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië.

Het is niet geheel duidelijk waarom Epic het op Apple en in mindere mate op Google, de makers van de twee grootste mobiele besturingssystemen, heeft voorzien. Op spelcomputers betaalt het bedrijf wel 30 procent van zijn opbrengst aan de eigenaar van het platform. Epic-topman Tim Sweeney verklaarde vorig jaar dat die situatie niet vergelijkbaar is.

Tegelijkertijd is Epic niet het enige bedrijf dat protesteert tegen de handelswijze van Apple. Zo loopt muziekstreamingdienst Spotify al enige tijd te hoop tegen de voordelen die Apples eigen muziekdienst Apple Music volgens de Zweden geniet. Facebook meent dat Apple met privacymaatregelen bewust probeert het verdienmodel van het socialenetwerkbedrijf aan te tasten.

De Europese Unie kijkt ook al naar Apple vanwege Apple Pay en het feit dat Apple weigert om de NFC-chip in zijn mobiele telefoon open te stellen voor andere bedrijven die betalingsdiensten willen leveren. Volgens Apple heeft dat met veiligheid te maken. (ANP)

 


 

Italiaanse boete voor Facebook over databescherming

Facebook logo
© Facebook

Sociaal netwerk Facebook moet in Italië een boete van 7 miljoen euro betalen. Het bedrijf heeft gebruikers misleid over welke gegevens het verzamelt en hoe het die inzet om geld mee te verdienen.

Marktwaakhond Autorità Garante della Concorrenza e del Mercato (AGCM) legde Facebook enkele jaren geleden al eens een boete van 5 miljoen euro op voor hetzelfde vergrijp. Toen moest Facebook zijn werkwijze ook aanpassen. De nieuwe boete is opgelegd omdat het Amerikaanse bedrijf dat niet heeft gedaan.

Facebook adverteert weliswaar niet meer met het feit dat het sociale netwerk gratis is, maar het bedrijf geeft nog steeds geen "directe en duidelijke informatie over het verzamelen en gebruik van gegevens over zijn gebruikers", zegt de AGCM. "Dat is informatie die consumenten nodig hebben om te besluiten of ze gebruik willen maken van de dienst." (ANP)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.