Management

Branche
IT-kort

IT-kort: o.a. België mist deadline supersnel 5G

Kort IT-nieuws van vrijdag 3 juli 2020

Kort IT-nieuws van vrijdag 3 juli 2020

AG Connect biedt hieronder een overzicht van korte IT-nieuwtjes van vandaag:
 

 

 


Ook Twitter laat racistische termen 'master' en 'slave' vallen

Twitter

Twitter heeft aangekondigd de termen 'master', 'slave' en 'blacklist' te laten vallen. De termen worden met regelmaat in programmeercode gebruikt, maar worden tegenwoordig als racistisch beschouwd. Eerder besloot ook GitHub al om de termen te verwijderen. Volgens experts kan dat maanden en miljoenen euro's kosten, schrijft de BBC.

'Master' staat in programmeertaal voor een hoofdversie van een stuk code, dat de zogeheten 'slaves' aanstuurt. De term 'blacklist' beschrijft elementen die automatisch geweigerd worden, zoals verboden websites. 

De engineering-afdeling van Twitter liet gisteren via het eigen platform weten dat het diverse woorden wil laten vallen en een meer inclusief taalgebruik in wil zetten. De termen 'master' en 'slave' moeten vervangen worden door 'leader' en 'follower', en termen als 'whitelist' worden 'allowlist'. 

Twitter is echter niet het eerste of enige techbedrijf dat deze keuze maakt. Eerder deed GitHub dat ook al, en Google Chromium en Android moedigen ontwikkelaars aan om termen als 'blacklist' en 'whitelist' te gebruiken. (EME)

 

 


Voor het eerst minder geld opgehaald met crowdfunding

money

Voor het eerst is in Nederland minder geld opgehaald met crowdfunding. In de eerste helft van het jaar werd 178 miljoen euro opgehaald, 12 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Volgens de website CrowdfundingCijfers.nl, die sinds 2011 de ontwikkeling van crowdfunding in Nederland in kaart brengt, komt dat door de coronacrisis.

"Net als voor andere vormen van financiering geldt, nam ook het gebruik van crowdfunding in het tweede kwartaal van dit jaar af", zegt Gijsbert Koren van CrowdfundingCijfers.nl. "De sector is niet ongevoelig voor de impact van corona. Tegelijkertijd blijkt crowdfunding een manier om ook in lastige tijden samen goede en mooie plannen te steunen en van de grond te krijgen", aldus Koren.

Bij crowdfunding legt een groep mensen een relatief klein bedrag in om een project of onderneming te financieren. In de eerste helft van 2020 werden meer dan 7000 projecten en ondernemingen succesvol gefinancierd. Het aantal en aandeel maatschappelijke projecten groeiden fors. Van de gefinancierde projecten in de eerste helft van het jaar was 71 procent een maatschappelijk project, zoals een speeltuin of een schoolproject. Het gemiddeld opgehaalde bedrag van zo'n project was 2500 euro.

Ondernemingen haalden in totaal 152,9 miljoen euro op via crowdfunding, met als gemiddeld succesvol opgehaald bedrag 200.000 euro. Voor creatieve projecten, zoals film, muziek en theater, bedroeg het totaal opgehaalde bedrag 5,7 miljoen euro en het gemiddelde bedrag per project was 13.000 euro. (ANP)

 

 


België mist belangrijke deadline 5G-internet

België heeft een belangrijke deadline voor 5G-internet gemist. Het land mist een Europese deadline die dinsdag is verlopen waardoor investeringen mogelijk worden misgelopen. Dat meldt Tijd.

De Europese Commissie legde in 2017 al een deadline op voor de veiling van de eerste bandbreedte voor 5G. Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben zich wél aan de deadline gehouden en veilden de frequentie. De veiling is van belang om op termijn een 5G-netwerk over heel België uit te kunnen rollen.

Fabrice Gansbeke van Proximus zegt tegenover de krant dat 5G hotspots van het bedrijf een tussenoplossing zijn. "De ene band bevindt zich op een lage frequentie, met golven die ver reiken, en is daarom geschikt voor landelijk gebied. De tweede band heeft meer capaciteit, maar de golven reiken er minder ver, en is daarom gepast voor drukke steden." (SHA)

Lees meer over
Lees meer over Management OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 05 juli 2020 00:42

Prima zaak dat ook België een signaal afgeeft dat 5G geen prioriteit heeft.
Ook Zwitserland liet al eerder blijken dat gezondheid vóór gaat.
Het feit dat China, naast het schenden van mensenrechten, ook hierin voorop loopt geeft vast een extra motivatie om een andere weg in te slaan en ons geld in belangrijkere zaken te investeren.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.